Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Από το "μένουμε Ευρώπη" στο "κάνουμε ότι πει η Ευρώπη" στα εθνικά θέματαΤο 2015, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όποιος τολμούσε να αναρωτηθεί καλοπροαίρετα κι όχι επεισή ήταν “αντι-ευρωπαίος” ,αν έχουμε “σχέδιο Β”, εξασφάλιζε την κατηγορία του “αιθεροβάμονα” στην καλύτερη περίπτωση και του “προδότη” στην χειρότερη…Υπήρχε το “στρατόπεδο” των “Μένουμε Ευρώπη”. Με κάθε κόστος όπως φάνηκε στη συνέχεια…
Σήμερα στο πεδίο των κρίσιμων εθνικών θεμάτων έχουμε όπως φαίνεται το “στρατόπεδο” των “Κάνουμε ότι πει η Ευρώπη”! Μετά και από τις χθεσινές, απαράδεκτα χαλαρές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες για όσα πράττει ο Ερντογάν, δεν νομίζουμε ότι έχει απομείνει κάποιος, που να ΄χει επαφή με την πραγματικότητα και να πιστεύει ότι έχουμε κάτι να περιμένουμε από την ΕΕ.

Με τα λεηλατημένα τιμαλφή της Αγίας Σοφίας στήθηκε η Ευρώπη

Δημήτριος Νατσιός
“Τούρκοι διαβήκαν, χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα”
Β. Ουγκώ
“Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός, και στεναγμός και λύπη
Θλίψις απαρηγόρητος έπεσε τοις Ρωμαίοις!
Εχάσασιν το σπίτι τους, την Πόλιν την αγίαν,
το θάρρος και το καύχημα και την απαντοχή τους”.
Είναι οι τέσσερις πρώτοι στίχοι, από ένα κυπριακό “ανακάλημα”, θρηνητικό ποίημα για την Άλωση. Το όνομα του ποιητή δεν είναι γνωστό. Θεωρείται όμως ο καλύτερος θρήνος.
Τότε που τα “άνομα σκυλιά τες ανομιές τους κάναν”. Οδύρεται ο ανώνυμος Ρωμιός:

Σημαντική δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον ρόλο τον Φιλελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821;


Η εταιρεία MARC υλοποίησε μία σημαντική δημοσκόπηση για το Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), με θέμα πως αντιλαμβάνονται οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821, τον ρόλο των πρωταγωνιστών σε αυτή, αλλά και των Φιλελλήνων.

Aρθρο Δ.Δημηνά

  «Πάλι με χρόνια με καιρούς…»        

                               ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

            Η διάσημη Βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε πρόσφατη τηλεοπτική δήλωσή της, αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την σκανδαλώδη και εκβαρβαρισμένη απόφαση του «Σουλτάνου» για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί , κατέληξε στους στίχους του δημώδους ποιήματος που στοιχειώνουν αιώνες τώρα τις ψυχές και τους πόθους των Ελλήνων: «Σώπασε κυρα-Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις/πάλι με χρόνια με καιρούς,παλι δικά μας θα ναι».

Open Letter from A. Diamataris to President Trump

 

13 July, 2020

Dear Ekirikas Reader hello,Dear Mr. President,

In the significant, historic and critical issues of our day, the first being COVID-19, on July 10, one more was added, without provocation.
It is a problem that threatens to blow up relations between Christianity and other religions and Muslims for many years.
I am referring to the historically backward, politically opportunistic and explosive decision – expressing contempt to the international community, and especially to America – of Turkish President Erdogan to turn the great Church and global symbol of Christianity, the Aghia Sophia, into a mosque - after 86 years.
This decision must not and cannot stand. This decision is shameful; it is an insult, an affront to humanity and to you personally, as the leader of the free World. It must be overturned.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

«Η πολιτική ηγεσία της χώρας ή δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία, ή έχει καταλάβει και επειδή δεν μπορεί να το διαχειριστεί, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην καταλαβαίνει πώς οδηγούμαστε σε επικίνδυνο ελληνο τουρκικό διάλογο.

Πειραιώς Σεραφείμ για Αγιά Σοφιά: “Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη – Απέναντι έχουμε έναν δυνάστη”


 Το Ισλάμ δεν είναι μια θρησκεία αλλά ένα πολιτικό-οικονομικό σύστημα που επιβάλει τη βία», τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου, Σεραφείμ, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν θέλει να γίνει χαλίφης ηγέτης του ισλαμικού κράτους».
«Στόχος του είναι να αναστήσει την οθωμανική αυτοκρατορία και να εμφανιστεί ως χαλίφης του νέου τουρκικού κράτους», ανέφερε ακόμα ο Μητροπολίτης.

Ιερά Σύνοδος για Αγία Σοφία: “Ζητούμε την αποκατάσταση του Μνημείου και την ορθή χρήση του”


Η  εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για την μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας των Ορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας.

Με την μετατροπή αυτή μεταβάλλεται το Μνημείο αυτό από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως.

Μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας /Δήλωση Προέδρου ΕΜΣ


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Δήλωση του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Δρ Βασιλείου Ν. Πάππα για την μετατροπή σε τζαμί
της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης:
 
 «Με οδύνη και έκπληξη ο χριστιανικός κόσμος και οι άνθρωποι του πολιτισμού ήρθαν αντιμέτωποι με την προκλητική στάση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει ένα από τα πλέον εμβληματικά Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, σε χώρο λατρείας του Ισλάμ.
Η βάρβαρη αυτή πράξη πλήττει καίραια τις παγκόσμιες πολιτισμικές αξίες, αλλά και δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται η γείτονα χώρα τον σεβασμό στα έργα πολιτισμού των άλλων Θρησκειών. Η Αγία Σοφία είναι πολιτισμικό επίτευγμα του χριστιανικού βυζαντινού πολιτισμού και με αυτή την ιδιότητα θα παραμένει πάντα στην κορυφή των χριστιανικών μνημείων. Παράλληλα δε, η γείτονα χώρα παραβαίνει τις Διεθνείς Συνθήκες και υποχρεώσεις που η ίδια έχει υπογράψει με την UNESCO.
Αναμφίβολα, πίσω απ’ αυτή την πράξη υψηλού συμβολισμού, επιδιώκονται ποικίλες σκοπιμότητες. Επιπροσθέτως, αυτή η ενέργεια αποδεικνύει πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και ο βίος του μαρτυρικού Φαναρίου, το οποίο, παρά τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από το τουρκικό Κράτος, παραμένει ο Φάρος της Ορθοδοξίας, στον οποίο αναφέρονται όλοι οι ορθόδοξοι λαοί.
Ελπίζουμε και προσβλέπουμε στην ευαισθησία και την αλληλεγγύη όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην ευρύτατη διεθνοποίηση του προβλήματος, ώστε να επανέλθει ο ναός της Αγίας Σοφίας στην αρχική κατάστασή του και να αποτελεί χώρο θαυμασμού του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού».

Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2020
 
Copyright © 2020 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, All rights reserved.
You are receiving this email because you have subscribed on our mailing list.

Our mailing address is:
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Εθνικής Αμύνης 4
Θεσσαλονίκη,  54621
Ελλάδα
email: ems@ems.gr
webiste: www.ems.gr

Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ποια τα κίνητρα του Ερντογάν και πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα;


«Είμαι Τούρκος, ειλικρινής και σκληρά εργαζόμενος. Είναι αρχή μου να προστατεύω τους νεότερους και να σέβομαι τους μεγαλύτερους, να αγαπώ την πατρίδα μου και το έθνος μου περισσότερο από τον εαυτό μου. Το ιδανικό μου είναι να ανεβαίνω και να προοδεύω. 
Ω μεγάλε Πατέρα των Τούρκων! Στο δρόμο που άνοιξες, ορκίζομαι να περπατώ ασταμάτητα προς τους στόχους που έχεις θέσει. 
Η Ύπαρξή μου θα είναι αφιερωμένη στην Τουρκική ύπαρξη. Πόσο ευτυχής είναι κάποιος που λέει «Είμαι Τούρκος!».»

Αυτά είναι τα έντεκα ανεπίσημα θαύματα του κόσμου.1. Παγκόσμιοι Νήσοι, Ντουμπάι.
Φανταστείτε ένα μέρος όπου π.χ. τα νησιά μας… πωλούνται έναντι εκατομμυρίων  και μόλις κλειστούν οι διάφορες συμφωνίες, οι πλειοδότες να συνεχίζουν τις αγορές τους με αμείωτο ενδιαφέρον για… άλλες ηπείρους! Ευτυχώς όμως ο κόσμος δεν πωλείται, πωλούνται όμως οι Παγκόσμιοι Νήσοι στο Ντουμπάι. Πάνω λοιπόν που νομίζαμε ότι ο Όμιλος Nakheel είχε ξεπεράσει τις δυνάμεις του με τις Νήσους Παλμ, έβγαλε κι άλλο λαγό από το καπέλο του με τη μορφή των Παγκόσμιων Νήσων οι οποίες μοιάζουν με όλες τις ηπείρους πάνω σε μία κλίμακα σε σμίκρυνση…!

Μ.Σαλβίνι κατά Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Έξω οι Τούρκοι από την Ευρώπη»


O Ιταλός ηγέτης της δεξιάς Lega και μελλοντικός πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, είναι ο μόνος στην Ευρώπη που με πράξεις αντιτίθεται στην προκλητική και ασεβή πράξη της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και διοργανώνει σήμερα στο Μιλάνο μεγάλη διαδήλωση έξω από το τουρκικό προξενείο.

Η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 17:00 ώρα Ιταλίας και θα έχει ως κεντρικό αίτημα να μην μπει ποτέ στην Ευρώπη η Τουρκία.

Ψάχνοντας δικαιολογίες για να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν και περιμένοντας τους ξένους να μας σώσουν…


«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, είναι παγκόσμιο και διεθνές, αλλά είναι αναπόδραστος ο δηλητηριασμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Όμως όπως θα ΄χει διαπιστώσει και ο ίδιος, η …”διεθνής κοινότητα”, οι “φίλοι και οι σύμμαχοι” κάνουν ότι μπορούν για να μετατρέψουν το θέμα της Αγίας Σοφίας σε ελληνοτουρκικό.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για Αγία Σοφία: Οι Τούρκοι θα παραμείνουν απολίτιστοι και άξεστοι


«Ούτε σύμμαχοι υπάρχουν, ούτε αδελφοί, ούτε συμπαραστάτες και πρέπει αυτό να μας διδάξει να εργαζόμαστε και να στεκόμαστε στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνατότητες» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί

Οι Τούρκοι «παρέμειναν απολίτιστοι, άξεστοι, τέτοιοι είναι και τέτοιοι θα παραμείνουν» δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σημειώνοντας ότι «εκείνο που μας θλίβει περισσότερο είναι οι μεγάλες δυνάμεις και δη οι Ευρωπαίοι, που βλέπουν τα στυγνά οικονομικά συμφέροντά τους και τίποτα άλλο».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΟ ΒΛΑΣΤΗΜΑΕΙ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Ο γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος
Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος: Βλαστήμιες και πετριές πού σού έρχονται στο τέλος πάνω στο κεφάλι σου!
Υπάρχει κίνδυνος από τις βρισιές και τις βλαστήμιες στον Θεό, να έλθουν μεγάλες συμφορές στην χώρα μας…
 
Όταν ακούς ένα λαό να βρίζει την πίστη του, τον Θεό του, την Παναγία, τον Τίμιο Σταυρό, έ, τότε να περιμένεις μεγάλες συμφορές…

Ο ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ


Κάποτε στό Άγιον Όρος ήταν ένας μοναχός πού διέμενε στίς Καρυές.
Έπινε καθημερινά καί μεθούσε καί γινόταν αιτία νά σκανδαλίζονται οι προσκυνητές.Κάποια στιγμή πέθανε καί ανακουφισμένοι κάποιοι πιστοί πήγαν στόν γέροντα Παΐσιο νά τού πούν μέ ιδιαίτερη χαρά ότι επιτέλους λύθηκε αυτό τό τεράστιο πρόβλημα.
 
Ο π. Παΐσιος τούς απάντησε ότι γνώριζε γιά τό θάνατο τού μοναχού, αφού είδε ολόκληρο τάγμα αγγέλων πού ήρθαν νά παραλάβουν τήν ψυχή του.

“Ισχυρότατα μέτρα” από τους Ευρωπαίους αν χάσουμε κυριαρχία; Θυμίζει Κύπρο το 1974…


Μετά από τον Αττίλα στην Κύπρο, υπήρξαν “καταδικαστικές αποφάσεις” και “μέτρα” κατά της Τουρκίας…46 χρόνια μετά τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί…
Την κατάσταση αυτή μας υπενθύμισε η δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, σήμερα το πρωί:

“Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα”.

“Η Αγία Σοφία με διπλό καπέλο”! Η Κύρα Αδάμ αποκαλύπτει την επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Της Κύρας Αδάμ

Χρειάστηκε μόνον ένα τηλεφώνημα το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ των Προέδρων, φίλων και συνεργατών Ντ Τραμπ και Τ. Ερντογάν για να λυθεί το μείζον διεθνές θέμα που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
 Αμερικανός Πρόεδρος παρατήρησε στον συνομιλητή του ότι έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα με την μετατροπή της Αγ Σοφίας από μουσείο σε τζαμί και γι’ αυτό «πρέπει να κρατηθούν οι ισορροπίες»

“Ερντογάν δεν θα σε ψηφίσουμε ακόμη κι αν κάνεις το Βατικανό τζαμί”! Μήνυμα νέων Τούρκων


Ένα μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στένουν νέοι της Τουρκίας, μέσω των social media. Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, το εντόπισε και το μετέφρασε:
Oy moy yok = όχι ψήφους για σένα .
Η γενιά  Ζ ( 18-26 χρόνων ) της Τουρκίας ανέβασε  σε όλα τα social media το παρακάτω μήνυμα,  προς τον Πρόεδρο Erdoğan , που σε μετάφραση αναφέρει: