Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

«Ασπίδα» Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο – Τι αποφάσισαν


Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τονίζεται ότι οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.).

Αλ. Μαλλιάς: Επιστολή προς τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών


Η  Γερμανία η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση υψηλής ή ακόμα και χαμηλής εντάσεως. Ισορροπεί μεταξύ της ιδιότητας της ως προεξέχον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμφερόντων που έχει, λόγω ειδικών σχέσεων, με την Τουρκία.

Το γλωσσάρι της ελληνοτουρκικής κρίσης – Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Οι βασικοί όροι και οι έννοιες που κυριαρχούν στις σχέσεις με τη γείτονα και στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με απλά λόγια μέσα απο το επιστημονικό βιβλίο του Εμμανουήλ Ρούκουνα και θεσμικές πηγές όπως η ιστοσελίδα του υπ. Εξωτερικών και το κείμενο της Διεθνούς Σύμβασης Δικαίου της Θάλασσας του 1982


Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Δρ. ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ (*)
Η Τουρκία επαληθεύει διαχρονικά την ρήση του μεγάλου φιλοσόφου μας Σωκράτη «ου χαλεπώτερον γείτονος πονηρού και πλεονέκτου»!
Αυτή η επικίνδυνη γειτονία, λοιπόν, μας επιβάλλει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις και «ευσεβείς πόθους» για τους στόχους και τις προθέσεις της! Άλλωστε, έχουμε πλούσια όσο και τραγική τραυματική εμπειρία των σχέσεων και δοσοληψιών μαζί της (από το 1071 μ.Χ. τουλάχιστον!)…
Ο καλοπροαίρετος και φιλειρηνικός χαρακτήρας του ελληνικού λαού όμως, επανέρχεται, κάθε τόσο, σε αυταπάτες για μία ήρεμη και με βάση το δίκαιο συνύπαρξη με τον ανατολικό γείτονά μας!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΣ:


Ο δευτερότοκος γιος του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ,
του αρχιστράτηγου των Μακεδονικών Δυνάμεων
στην Επανάσταση του 1821

Του συγγραφέα Σωκράτη Β. Σίσκου

Για να εκτιμήσει κάποιος τη συνολική προσφορά και το μέγεθος της θυσίας του Εμμανουήλ Παπά στην Επανάσταση του 1821, θα πρέπει, εκτός από την μεγαλειώδη προσφορά του ίδιου και τη διάθεση για τον αγώνα της τεράστιας περιουσίας του, να προσμετρήσει και το αίμα των τριών παιδιών του που σκοτώθηκαν στη Νότια Ελλάδα πολεμώντας στο Μανιάκι, στο Φάληρο και στη Χαλκίδα, αλλά και την προσφορά του μόνου επιζήσαντα από τους μεγαλύτερους γιους του, του Αναστασάκη, όπως ο ίδιος τον αποκαλούσε.

Στα χνάρια του Κοτζιά ο Δένδιας – Χωρικά ύδατα 12 μιλίων: Από κανόνας εξαίρεση


 Λυγερός Σταύρος
Χθες στη Βουλή, ο Δένδιας προανήγγειλε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα έξι στα 12 (ναυτικά) μίλια. Η ιδέα δεν είναι νέα. Φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών (Οκτώβριος 2018), ο Κοτζιάς είχε αναφερθεί στην απόφασή του να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από τους Οθωνιούς (βορείως της Κέρκυρας), μέχρι τα Αντικύθηρα.