Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

“Δηλαδή να ανεχθούμε τις τουρκικές παρανομίες επειδή Ελλάδα και Τουρκία αρχίζουν διάλογο”; Η Κύπρος αντέχει μόνη της



 Την ώρα που η Αθήνα σπεύδει μετά από τη δίμηνη στρατιωτική πίεση που άσκησε η Τουρκία να συνομιλήσει με την Άγκυρα χωρίς να ξέρουμε τι, η Κύπρος προς το παρόν τουλάχιστον αντέχει και αντιστέκεται μόνη της. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη από την Αθήνα…

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου επανέλαβε ότι θα εξακολουθήσει να επιμένει στην υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας παράλληλα με την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, όσο η Άγκυρα εξακολουθεί να κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ .

Ελληνοτουρκικά: Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν μιλά για “κοινό στρατιωικό μηχανισμό στο Αιγαίο”! Τι άλλο θα ακούσουμε;



 Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν εδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε. “ Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα”, ανέφερε.

Είμαστε δάσκαλοι και όχι λοιμωξιολόγοι



 «Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!!…

Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθιά,

 o πόλεμος να μην μπορεί να τα γκρεμίσει»,

μας κανοναρχεί ο αθάνατος Κωστής Παλαμάς, στο αφιερωμένο «στον δάσκαλο» ποίημά του. Σμίλη κρατά ο δάσκαλος, την σμίλη του λόγου και της διδασκαλίας, και λαξεύει και «ζωγραφίζει» στις άπλαστες ψυχές των μαθητών του, τα τιμαλφή, την ανοξείδωτη προίκα των προγόνων. Και τι ψυχές!! Την ευωδία του παραδείσου…

Έχω πάντοτε κατά νου ότι στεκόμαστε ενώπιον και διδάσκουμε ανθρώπους που είναι πολύ καλύτεροι από εμάς. Να μην λησμονούμε ότι, πριν ακόμη η Παιδαγωγική ανακαλύψει ότι ωριμότητα σημαίνει διάσωση στοιχείων της παιδικότητας και όχι υπέρβασή της, ο Χριστός προέβαλε «το παιδίον» ως πρότυπο ύπαρξης ανοικτής στον Θεό. «Άφετε τα παιδία ελθείν προς με και μη κωλύετε αυτά, των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών». (Ματθ. 19,15).

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Γιατί ο Πομπέο δεν πάει στην Αθήνα; Η Θεσσαλονίκη είναι το “κλειδί” στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό…

 


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.

Και δεν είναι μόνο επειδή επέλεξε να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, για να τονίσει στην ουσία ότι «εδώ είμαστε εμείς και κανείς άλλος». Όλες οι κινήσεις των Αμερικανών εδώ και καιρό αποδεικνύουν πως όλο και περισσότερο κάνουν μία στρατηγική επιστροφή προς τη χώρα μας, η οποία -εκτός των άλλων- προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα και αποτελεί, μαζί με την Κύπρο, πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των διερευνητικών συνομιλιών

 


Υποτίθεται ότι η διεθνής διπλωματία λειτουργεί για την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, με στόχο την αποφυγή της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας στις διακρατικές σχέσεις και βέβαια με την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την εμπέδωση της συμμόρφωσης των κρατών της Διεθνούς Κοινότητας προς αυτό. Άρα, η διπλωματία, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το συνακόλουθο Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (Χάγη), δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για την ειρηνική εξεύρεση λύσεων των διεθνών διαφορών.

Μεταξύ άλλων μέσων είναι οι διμερείς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις, η προσφυγή στη Διεθνή Δικαιοσύνη, κ.α. Στόχος είναι πάντα, η εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

«Αντάρτικο» στην ΚΟ της ΝΔ για τα Σκόπια: Πάγωσαν τρεις συμφωνίες γιατί θα καταψηφιζόταν το νομοσχέδιο




Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

email: andreopoulos@pronews.gr




Η κυβέρνηση δε βρίσκει εισηγητές για να προωθήσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια στη Βουλή καθώς οι βουλευτές της ΝΔ προχώρησαν σε «αντάρτικο» και απείλησαν με καταψήφιση.

Θα προέκυπταν σοβαρές εσωκομματικές συγκρούσεις κατά την ψηφοφορία η οποία θα ήταν ονομαστική (καθώς έτσι ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση) που θα οδηγούσε στην καταψήφισή τους.

Τι να μην περιμένουμε στα ελληνοτουρκικά από ΕΕ και ΝΑΤΟ



 Μπορούμε μόνοι μας; Χωρίς  συμμάχους; Η αβίαστη απάντηση είναι όχι. Τόσο κατά την διάρκεια των Μηδικών πολέμων που εξιστορεί ο Ηρόδοτος, όσο και στον κατά Θουκυδίδη Πελοποννησιακό Πόλεμο, η αναζήτηση και εξασφάλιση συμμάχων ήταν κύριο μέλημα των  αντιπάλων. Κάποιες συμμαχίες χαρακτηρίστηκαν αμυντικές και άλλες επιθετικές.

Που βρισκόμαστε σήμερα; Τολμώ να ισχυριστώ ότι ειδικά στην παρούσα  φάση της εκ θεμελίων αναθεώρησης των ισορροπιών των διεθνών σχέσεων, απορρύθμισης συμφερόντων και αναδιάταξης συμμαχιών η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να σταθεί όρθια, μόνη της έστω αν χρειασθεί.

Πέντε προκλητικές αξιώσεις στο «πακέτο» διαλόγου της Τουρκίας



 Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

«Κλαδί ελιάς» εμφανίστηκε να κρατάει ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν: «Το κλίμα αυτή τη στιγμή έχει καταστεί πολύ πιο κατάλληλο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων” τόνισε ο Καλίν μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Τύπου “Dogan News”. Αλλά έσπευσε αμέσως να προειδοποιήσει ότι “οι απειλές εκβιασμού εναντίον της Τουρκίας δεν δίνουν αποτελέσματα. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να το γνωρίζουν τώρα” .Είναι σαφές ότι η Αγκυρα όλο και περισσότερο θα εμφανίζεται ως ο πιο καλός ο μαθητής μέχρι να ξεπεραστεί και τυπικά ο κάβος πιθανών κυρώσεων από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Με τον Ερντογάν να ΄χει θέσει επισήμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών θα πάμε σε εκβιαστικό “διάλογο” ;



 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έθεσε με τρόπο εκκωφαντικό και επίσημο θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Κι όχι μόνο αυτό. ΗΠΑ και Γερμανία δείχνουν να στηρίζουν την τουρκική απαράδεκτη θέση…Οι απόψεις για “μερική έστω αποστρατιωτικοποίηση” ακούγονται όλο και περισσότερο…

Ερώτημα εύλογο: σε ποιες διερευνητικές πάει η Ελλάδα; Με τέτοιο θέμα στο τραπέζι ποιος θα κάτσει να κουβεντιάσει με τους Τούρκους;

Η Τουρκία έθεσε αυτό το θέμα λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ,η οποία αναβλήθηκε με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Βουλγαρία: «Μπλοκάρει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ - «Δεν υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα»