Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ρ. Τ. Ερντογάν: Η κάθοδος προς την συντριβή άρχισε…

 


Γράφει ο  Λεωνίδας Κουμάκης

Σε όσους παρακολουθούν για ολόκληρες δεκαετίες την πορεία της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρο πως οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του ισλαμο-φασιστικού μείγματος που ελέγχει την εξουσία στην Άγκυρα οδηγεί σταθερά, εδώ και χρόνια, την Τουρκία στα βράχια

Η πορεία της σύγχρονης Τουρκίας, υπό τον απόλυτο έλεγχο των πιο ακραίων παντουρκιστών* μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίοδο που προηγήθηκε του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν επικράτησε το κίνημα των νεότουρκων που αποπειράθηκε να επιβάλει ανάλογες φαντασιώσεις με την ένοπλη βία.

Ελευθερούτε Πατρίδα!


 

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Φέτος, γιορτάζουμε τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, αλλά κι από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (και οι δύο το 480 π.Χ. – η πρώτη αρχές Αυγούστου ή δεύτερη τέλη Σεπτέμβρη…).

Και μέσα στον «αναστοχασμό» που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις ιστορικών εορτασμών, κάποιοι θέτουν το εύλογο ερώτημα:

Πώς ξαφνικά αποφάσισαν, τότε, οι Έλληνες να πολεμήσοfaυν κατά των – πολύ πολυπληθέστερων και από κάθε υλική άποψη ισχυρότερων – Περσών;

Κι εμφανίζονται ατέλειωτες κοινωνιολογικές, οικονομικές, γεωπολιτικές και ψυχολογικές αναλύσεις, από σημερινούς «ερευνητές»…

Γιατί η Ελλάδα δέχθηκε τις διερευνητικές – "Φύγε κακό απ’ τα μάτια μου"!
Καρακωστάνογλου Βενιαμίν

Με πρόσφατο άρθρο μου παρουσίασα και αξιολόγησα τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδος-Τουρκίας του παρελθόντος. Συμπέρανα, λοιπόν, ότι αποτέλεσαν έναν αυτοσκοπό, που δεν προώθησε κάποια σύγκλιση θέσεων, επί 14 χρόνια και 60 γύρους συναντήσεων. Επιπλέον, πάγωσε την αξιοποίηση από την Ελλάδα του νομικού οπλοστασίου που της παρέχει το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα έδωσε στην Τουρκία την πρωτοβουλία κινήσεων που οδήγησε στη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, στην διεκδίκηση πληθώρας ελληνικών νήσων και στο τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

“Αν έχεις εταίρους, σαν τη Μερκέλογλου και την πολιτική Ελλάδα, τι τους θέλεις τους εισβολείς”

 


Γράφει ο  Χρήστος Κηπουρός

Αν ήμουν στη θέση του Κύπριου Προέδρου, δεν θα έμενα στο δελτίο τύπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ ότι πρόκειται να συζητήσουμε το συντονισμό Ελλάδας Κύπρου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν ακόμη και οι πέτρες γνώριζαν ότι η έλευση του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών, αφορά στην άσκηση πιέσεων προκειμένου να αρθεί το Κυπριακό βέτο. Και ότι το να βαφτίζεται το κρέας ψάρι ωχριά, μπροστά στο να βαφτίζεται η πίεση, ως συντονισμός.

Ιωάννης Μάζης: “Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;”- Άρθρο για τις ψευδαισθήσεις μας στα ελληνοτουρκικά

 Γράφει ο 

Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, ΕΚΠΑ 2 Oκτωβρίου 2020

α) Η Ελλάδα δεν “εξαγόρασε κανενός είδους αποτροπή” λόγω της επισκέψεως του κου Πομπέο στην Θεσσαλονίκη και εις την Σούδα. Μόνον ως ευφυολόγημα δύναται να θεωρηθεί αυτή η φράσις. Ευφυολόγημα που καθίσταται προφανές μέσω της αναλύσεως του όρου αυτού: ο “αποτρέπων” αποθαρρύνει ή εξαναγκάζει τον αντίπαλο, από το να προβεί σε επικίνδυνες και ανεπιθύμητες ενέργειες εναντίον του. Εάν ο αποτρέπων επιθυμεί να αποτρέψει μιαν ένοπλην επίθεση εναντίον του υιοθετεί και την ανάλογον μορφήν αποτροπής.

«Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις»: Πώς διαβάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής


Προσθήκη λεζάντας

ΜΌΡΙΑ ( ΛΑΘΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ )