Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020
Ιστορία σύγχρονης Τουρκίας
Η αφετηρία των σημερινών Τούρκων βρίσκεται στις νομαδικές φυλές της Μογγολίας και της Κίνας, μερικές από τις οποίες όταν μετακινήθηκαν δυτικά, εξισλαμίστηκαν. Οι φυλές αυτές το 1037 επεκτάθηκαν μέχρι την Παλαιστίνη, μερικές μάλιστα εδραιώθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, μέσα στα τότε εδάφη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δηλαδή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δημιουργώντας ένα μικρό σουλτανάτο με έδρα το Ικόνιο.
Από αυτούς ακριβώς τους νομάδες της Μογγολίας και της Κίνας κατάγονται οι Οθωμανοί Τούρκοι οι οποίοι το 1453 κατέλυσαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την άλωση της Κωνσταντινούπολης και εγκατέστησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η σύγκρουση των πολιτισμών, του Samuel Huntington
Σίγουρα κανείς δε θα περίμενε το 1996, όταν πρωτοεκδόθηκε, να διαβάσει -πόσω μάλλον, να αποδεχθεί και να πιστέψει- τα λεγόμενα και κυρίως τα γραφόμενα του Samuel Huntington. Ο εν λόγω κύριος ήταν ήδη καθηγητής του Χάρβαρντ, πρόεδρος της Ακαδημίας Διεθνών Σπουδών, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Επιστημών, διευθυντής σχεδιασμού ασφαλείας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ, ιδρυτής και συνεκδότης του περιοδικού Foreign Policy! Τι θα μπορούσε λοιπόν να μας πει ένας «τέτοιος» κύριος γέννημα-θρέμμα του αμερικανικού συστήματος για συγκρούσεις πολιτισμών και ιδίως όταν πολλοί ήταν υποψιασμένοι ότι αυτή η συγκεκριμένη χώρα, πρωτοστατούσε σε αυτές τις συγκρούσεις;Το βιβλίο του όμως, ήρθε και τάραξε τα ήδη τρικυμιώδη ύδατα της παγκόσμιας τάξης και πολιτικής. Ναι, ένας Αμερικάνος του συστήματος έλεγε τα πράγματα όπως ήταν και κυρίως όσο περνούσε ο καιρός, επαληθεύονταν αυτά που έγραφε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)