Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020
Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου
Υπό Καθηγητού Ι. Θ. Μάζη, ΕΚΠΑ 20/10/2020
Πολλά και υπό πολλών ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον δια την Τουρκίαν επέκτασιν της Αιγιαλίτιδος Ζώνης της Χώρας η οποία «θα εξοργίσει δικαίως την γείτονα νεο-οθωμανικήν χώραν» διότι δήθεν την στραγγαλίζει μεταρέποντας το Αιγαίον Πέλαγος εις «κλειστήν ελληνικήν λίμνην» αλλά και ότι η «αβλαβής διέλευσις» και οι «θαλάσσιοι δίαυλοι» δεν είναι επαρκείς για την νόμιμον επίλυσιν του «δραματικού», δια την Τουρκίαν, αυτού προβλήματος.
Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε διαφορά απόψεων με την Ελλάδα για τα όρια του εναέριου χώρου της
Να υιοθετεί τουρκικές θέσεις εμφανίζεται η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα τουλάχιστον με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο.
Και αυτό, καθώς το αμερικανικό ΥΠΕΞ δηλώνει αδυναμία να προσκομίσει πλήρη κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2017, επειδή, όπως αναφέρει, Ελλάδα και ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.
Η σχετική έκθεση, την οποία επικαλείται το ΚΥΠΕ, επιδόθηκε στις ηγεσίες των επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, βάση των προνοιών του Νόμου για την ανατολική Μεσόγειο (East Med Act).
Πομάκοι προς Διακομματική Θράκης: “Μην προσποιήστε οτι δεν μας βλέπετε”
Την αναγνώριση των Πομάκων από την Ελληνική Πολιτεία ως μία διαφορετική εθνολογική, πολιτισμική και γλωσσική συνιστώσα της μουσουλμανικής μειονότητας, ζητά από τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, με επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων.
Γιάννης Κοντάκης: Το ζήτημα του Καστελόριζου στις σχέσεις Ιταλίας – Τουρκίας. Από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Slideshow, Νέοι Ιστορικοί, Πρόσφατες αναρτήσεις
Γιάννης Κοντάκης
Το ζήτημα του Καστελόριζου στις σχέσεις Ιταλίας – Τουρκίας. Από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια ένταση στις σχέσεις με την Άγκυρα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Με αφορμή τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν ως προς την έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κατά συνέπεια ως προς την κυριότητά της και τα δικαιώματα εκμετάλλευσής της.
Η πολιτική και οικονομική σημασία του Καστελόριζου για την Ελλάδα είναι προφανής. Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (με το Καστελόριζο ή Μεγίστη να είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά, με έκταση 9,1 τ. χλμ και μόλις 1,25 ν. μ. από τις τουρκικές ακτές) παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία (όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα) στις 10 Φεβρουαρίου 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων που διαμόρφωνε τις σχέσεις των νικητών Συμμάχων και της ηττημένης Ιταλίας στον μεταπολεμικό κόσμο.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΥΡΙΑ
1.. Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θα συμμετάσχει στην διάσκεψη της Δαμασκού
https://indicator.gr/mporel-i-
ee-den-tha-symmetaschei-stin- diaskepsi-tis-damaskoy 2.. Νέες αμερικανικές κυρώσεις με στόχο τη βιομηχανία πετρελαίου
https://www.dimoprasion.gr/
syria-nees-amerikanikes- kyroseis-me-stocho-ti- viomichania-petrelaiou/ 3.. Εκ νέου ρωσικοί βομβαρδισμοί σε κρησφύγετα φιλότουρκων τζιχαντιστών
Έχουμε, οι τωρινοί Έλληνες, τέτοια αγάπη για την πατρίδα;
Πρώτον: Κάποτε η Διοίκηση διορίζει τον Μακρυγιάννη “αρχηγό των Αθηναίων”. Τον πλησιάζει ο Γρόπιος (Gropius), πρόξενος της Αούστριας και του λέει να δεχτεί τον “Γκόρδον”, τον Άγγλο, ως αρχηγό, διότι θα βάλει τα χρήματα. Απαντά ο πατριδοφύλακας στρατηγός: “Σύρε πες του, όποιος είναι αυτός οπού θα βάλει τα χρήματα, όχι αρχηγόν τον κάνω καμπούλι (= δέχομαι να γίνει), διά την αγάπη της πατρίδος μου, αλλά όπου κατουράγει να μου δίνει να πίνω εγώ το κάτουρο. Το κάνω αυτό και του το δίνω εγγράφως”. (Απομνημονεύματα, εκδ. Ζαχαρόπουλος, σελ. 483). Έχουμε, οι τωρινοί Έλληνες, τέτοια αγάπη για την πατρίδα;