Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Το βληματοκεντρικο μοντέλο μάχης του Αμερικανικού Στρατού

 

Έχω αναφερθεί επανειλημμένως στην αντίληψη του βληματοκεντρικού πολέμου, δηλαδή στην ενσωμάτωση μεγάλου μέρους της πληροφοριοκεντρικής διαδικασίας (εντοπισμός του εχθρού - μετάδοση της πληροφορίας - αξιοποίηση της πληροφορίας και εξόντωση του εχθρού) στο ίδιο το βλήμα με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως προηγμένους φθηνούς αισθητήρες και ισχυρούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν την αυτόνομη λειτουργία του.

Αυτή η ικανότητα ενισχύεται από το διαρκώς αυξανόμενο βεληνεκές των βλημάτων, την ενίσχυση της φονικότητάς τους, της ποικιλίας των αποτελεσμάτων που μπορούν να ασκήσουν στον αντίπαλο κλπ. Τέλος, τα βλήματα συνδυάζονται με την επίσης μεγάλη αύξηση των άυλων ικανοτήτων προβολής ισχύος που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Σ' αυτές περιλαμβάνονται τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (DEW), ο ηλεκτρονικός πόλεμος και ο κυβερνοπόλεμος.

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

   

                      Δημήτρη Κ. Μπάκα


« Δεν ζει χωρίς Πατρίδα η ανθρώπινη ψυχή»( Παλαμάς).

Και εάν ακόμη επιτευχθεί το απίθανο μια πλανητική  Συνομοσπονδία Κρατών, οι Πατρίδες θα υπάρχουν πάντα, γιατί ο άνθρωπος μόνον μέσα στην Πατρίδα βιώνει με πληρότητα τον εαυτό του.

Η Πατρίδα ξεπερνάει το κατώφλι της ιερότητας και εισέρχεται στην αγιότητα, «…απάντων τιμιώτερον και αγιότερον …εστί η πατρίς..» (Σωκράτης). Κρυσταλλώνεται στην ιστορική διαδρομή και εκφράζει το ευαγές μέλλον των επόμενων γενεών.

Ο Ερντογάν ποζάρει με τον δολοφόνο του Σολωμού που καταζητείται από την INTERPOL 

Η Τουρκία προετοιμάζει κρίση με ''όπλο'' τους λαθρομετανάστες


Η σφαλιάρα της Βουλγαρίας σε Σκόπια, Ελλάδα και Γερμανία.

 

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου* Μέλος του ΙΗΑ

Μπορεί η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση να παρέδωσε στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας, τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μπορεί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που μας ακρωτηρίασε εθνικά, γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά.

Τα Μη-Επανδρωμένα Συστήματα στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων

 

 

Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος αλλάζει συνεχώς. Οι νέες τεχνολογίες και η χρήση νέων συστημάτων επιφέρουν αλλαγή στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και στις τακτικές επί του πεδίου μάχης. Τα Μη-Επανδρωμένα Συστήματα, εναέρια, χερσαία και θαλάσσια, είναι μια τεχνολογία που αλλάζει τη μορφή του πολέμου. Η κατανόηση των νέων δεδομένων είναι σημαντική, ουσιαστικά μονόδρομος για κάθε χώρα που επιθυμεί να διατηρεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, άρα και αποτροπή. Όποια χώρα αγνοήσει την πρόοδο στις στρατιωτικές υποθέσεις θα μείνει πίσω και αργά ή γρήγορα θα υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες, ιδιαίτερα αν ο αντίπαλος κατανοήσει και αγκαλιάσει τα νέα δεδομένα πρώτος και επαρκώς.

Ο Α.Σίσι στέλνει φρεγάτες και κορβέτες στα βόρεια της Τουρκίας - Αιγυπτιακός στολίσκος πέρασε τα Δαρδανέλια 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 IΡ


1.    Σαουδική Αραβία: Αν αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, θα αποκτήσουμε κι εμείς

https://www.onalert.gr/kosmos/saoydiki-aravia-an-apoktisei-to-iran-pyrinika-opla-tha-apoktisoyme-ki-emeis/400958/

2.    Και αν ο Πούτιν πάρει τη Λιβύη;

https://www.protagon.gr/epikairotita/kai-an-o-poutin-parei-ti-livyi-44342168042

3.    Ο Σάρατζ στα Κατεχόμενα της Κύπρου – Προχωρά στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, η φιλοτουρκική κυβέρνηση της Λιβύης

https://europost.gr/o-saratz-sta-katechomena-tis-kyproy-prochora-stin-anagnorisi-pseydokratoys/

Νῦν Υπέρ Πάντων Αγών: Το Νόημα της Μάχης της Σαλαμίνας και του 1821

Παιάν Αισχύλου νῦν υπέρ πάντων αγών, Σαλαμίνα (Φωτογραφία Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος)


 Παιάν Αισχύλου νῦν υπέρ πάντων αγών

Δρ. Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος, (Ιστορικός Ελληνικού πολιτισμού και συγγραφέας 6 βιβλίων και εκατοντάδων άρθρων)


Πρόλογος

O Αύγουστος-Σεπτέμβριος του 2020 ήταν η επέτειος των 2.500 χρόνων της μάχης της Σαλαμίνας. Οι Έλληνες πολέμησαν και νίκησαν τον περσικόν στρατό του Ξέρξη το 480 Π.Χ. Η αποφασιστική ναυτική μάχη πραγματοποιήθηκε στα νερά μεταξύ του μικρού νησιού της Σαλαμίνας και της ακτής της Αθηναϊκής Αττικής στα τέλη Σεπτεμβρίου του 480 Π.Χ.

Πολύ σημαντικό "θἐμα" για στοχασμό, συζήτηση και... προσευχή!


Καλή φώτιση να (προσ)ευχηθούμε να μας δώσει ο Θεός και στον καθένα και στους ιθύνοντες! 

Γρηγόριος Παπαγιάννης, ΔΠΘ

Παραθέτοντας από Vassiliki Aroniadou-Anderjaska <vassiliki.aroniadou.anderjaska@gmail.com>:

Ακουσα αρκετές φορές την --ανησυχητικη-- έκφραση "ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις μια κρίση να πηγαίνει ανεκμετάλλευτη".
Ομως εχθές για πρώτη φορά άκουσα τον όρο "The Great Reset of the world".
Το γκούγκλαρα και αναρωτιέμαι...Οι ισχυροί του Παγκοσμιου Οικονομικού φόρουμ, με την ευκαιρία αυτής της πανδημίας, θα φροντίσουν για έναν καλύτερο κόσμο? Το κλίμα, το περιβάλλον, το δίκιο του εργάτη, τη φτώχια κλπ.?