Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία θέτει ευθέως θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης- 3 παρατηρήσειςΤο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης επαναφέρει σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ ΝΤΟΝΜΕΖ στην ατζέντα των διερευνητικών.

Τρεις παρατηρήσεις:
– Το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης τέθηκε από την τουρκική πλευρά σε ανώτατο επίπεδο, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για αυτό εντός του Προεδρικού Μεγάρου κατά την διάρκεια της, επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017.
– Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει τίποτα να χάσει φορτώνοντας το καλάθι των διεκδικήσεων.

Ελληνοτουρκικά: Το 2020 έτος αποθράσυνσης της Τουρκίας

 Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Η ανοχή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες και η αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, έχουν αποθρασύνει την Άγκυρα. Το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν καυχάται ότι ύψωσε την τουρκική σημαία στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι έχει οικειοποιηθεί την δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, την οποία χαρακτηρίζει και επισήμως τουρκική, απαιτεί την άμεση αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών και διάλογο για το μοίρασμα του Αιγαίου!

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούντ Τσαβούσογλου : ««Αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας για διάλογο, κινηθήκαμε εναντίον των μονομερών ενεργειών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ