Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1449. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΕΦΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ

 


Σαν σήμερα, το 1449, ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν τα λόγια της στέψης εκτός της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας.

 

Ο θρύλος αναφέρει ότι μόλις πάτησε πάνω στον μαρμάρινο Δικέφαλο αετό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά, το μάρμαρο ράγισε.

Τέσσερα χρόνια μετά τη στέψη του, οι Οθωμανοί εκστράτευσαν εναντίον του Βυζαντίου. Παρά τις πιέσεις των συμβούλων του να εγκαταλείψει τη Βασιλεύουσα, παρέμεινε στη θέση του και αποφάσισε να πολεμήσει μέχρις εσχάτων. Στο τελευταίο Πολεμικό Συμβούλιο ανέφερε: «Καμιά χριστιανική δύναμη δεν ήρθε για να συμμετάσχει στη μάχη για την Χριστιανοσύνη».

Όταν ο Μωάμεθ Β’ του ζήτησε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, απάντησε: «Το μέν την Πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής ημών».

Στις 28 Μαΐου 1453, μια ημέρα πριν από την άλωση της Πόλης, έδωσε μια συγκλονιστική ομιλία στο Πολεμικό Συμβούλιο. Τους παρότρυνε, μεταξύ άλλων, να θυμούνται ότι ήταν απόγονοι των ηρώων της αρχαίας Ελλάδος και της Ρώμης και να είναι αντάξιοι των προγόνων τους. Τους μίλησε ακόμη και τους προέτρεψε να πολεμήσουν για τέσσερα ιδανικά: τον Ένα και Μοναδικό Θεό, την Πατρίδα – την Πόλη, τις οικογένειές τους και τέλος τον Αυτοκράτορά τους.

Λίγο αργότερα οι Οθωμανοί μπήκαν στην Πόλη. Ο Παλαιολόγος είπε: «Όποιος θέλει να φύγει, ας σώσει τον εαυτό του, αν μπορεί. Κι όποιος είναι έτοιμος ν’ αντικρίσει τον θάνατο, ας με ακολουθήσει!»

https://www.votegreece.gr/