Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Καλημέρα σε όλους τους αγαπημένους φίλους μου. 

Σηκώθηκα λίγο προβληματισμένος και σκεφτικός το πρωί μετά από έντονες σκέψεις και συζήτηση με τον εαυτό μου όλη τη νύχτα και τελικά σκέφτηκα να συζητήσω μ’ έναν φίλο που έχει ξεπεράσει το 70 και κοντεύει τα 80 τι είδους αλλαγές αισθάνεται στον εαυτό του. Και μου είπε ούτε λίγο ούτε πολύ τα εξής :
1. Αφού αγαπούσα τους γονείς μου, τα αδέλφια μου, την σύζυγό μου, τα παιδιά
μου και τους φίλους μου, τώρα άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου.
2. Συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι «Άτλας». Ο κόσμος δεν στηρίζεται στους ώμους μου.
3. Έχω σταματήσει να διαπραγματεύομαι με πωλητές λαχανικών και φρούτων. Μερικά ευρώ δεν θα με φτωχύνουν, αλλά μπορεί να βοηθήσει τον φτωχό συνάνθρωπο να εξοικονομήσει για τα σχολικά έξοδα της κόρης του.


4. Αφήνω στην σερβιτόρα μου ένα μεγάλο φιλοδώρημα. Τα επιπλέον χρήματα μπορεί να φέρουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της. Δουλεύει πολύ πιο δύσκολα για τα προς το ζην από ό, τι εγώ.
5. Σταμάτησα να λέω στους ηλικιωμένους ότι έχουν ήδη διηγηθεί αυτήν την ιστορία πολλές φορές. Η ιστορία τους κάνει να περπατούν στη λωρίδα μνήμης και να ξαναζήσουν το παρελθόν τους.
6. Έχω μάθει να μην διορθώνω τους ανθρώπους ακόμη και όταν ξέρω ότι είναι λάθος. Η ευθύνη να κάνω όλους τέλειους δεν είναι για μένα. Η ειρήνη είναι πιο πολύτιμη από την τελειότητα.
7. Δίνω συγχαρητήρια ελεύθερα και γενναιόδωρα. Τα κομπλιμέντα είναι βελτιωτικά της διάθεσης όχι μόνο για τον παραλήπτη, αλλά και για μένα. Και μια μικρή συμβουλή για τον παραλήπτη ενός κομπλιμέντου, ποτέ, ΠΟΤΕ μην το απορρίψετε, απλώς πείτε "Ευχαριστώ".
8. Έχω μάθει να μην ασχολούμαι με μια πτυχή ή ένα σημείο στο πουκάμισό μου. Όμως η προσωπικότητα μιλάει πιο δυνατά από τις εμφανίσεις.
9. Απομακρύνομαι από ανθρώπους που δεν με εκτιμούν. Μπορεί να μην γνωρίζουν την αξία μου, αλλά το ξέρω.
10. Παραμένω ψύχραιμος όταν κάποιος παίζει βρώμικα για να με ξεπεράσει στον αγώνα αρουραίων. Δεν είμαι αρουραίος και ούτε είμαι σε κανένα αγώνα.
11. Μαθαίνω να μην ντρέπομαι από τα συναισθήματά μου. Είναι τα συναισθήματά μου που με κάνουν άνθρωπο.
12. Έμαθα ότι είναι καλύτερο να απορρίψεις το εγώ παρά να σπάσεις μια σχέση. Το εγώ μου θα με κρατήσει μακριά, ενώ με τις σχέσεις, δεν θα είμαι ποτέ μόνος.
13. Έχω μάθει να ζω κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να είναι η τελευταία.
14. Κάνω αυτό που με κάνει ευτυχισμένο. Είμαι υπεύθυνος για την ευτυχία μου και
το χρωστάω στον εαυτό μου. Η ευτυχία είναι επιλογή. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι ανά πάσα στιγμή, απλά επιλέξτε να είστε !
    Ζύγισα καλά όλες αυτές τις απαντήσεις και όλες με βρήκαν σύμφωνο. Αποφάσισα να το μοιραστώ με όλους τους φίλους μου. Γιατί πρέπει άραγε να περιμένουμε να φτάσουμε τα 60 ή τα 70 ή τα 80 και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε οποιοδήποτε στάδιο και ηλικία κι αν βρισκόμαστε ;