Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Η ...(δήθεν) ακατανόητη ανοχή των Ισπανών προς την Τουρκία!


 
Η Ισπανία κατασκευάζει τουρκικό αεροπλανοφόρο. Από τον Απρίλιο του 2016 ναυπηγείται από την ισπανο-τουρκική κοινοπραξία, στην οποία μετέχει η Navantia, στα ναυπηγεία του Σεντέφ, στην Κωνσταντινούπολη, το τουρκικό “αεροπλανοφόρο” Anadolu. 

Το Anadolu σχεδιάσθηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση του αντίστοιχου ισπανικού “Χουάν Κάρλος Ι” .Η Navantia μετέφερε όλη την απαραίτητη τεχνολογία και τα σχέδια στην Τουρκία, ενώ η ισπανική πλευρά θα παραδώσει επίσης ένα σύστημα ελέγχου της πλατφόρμας απογείωσης και πέντε γεννήτριες ντίζελ κατασκευασμένες από τη Fabrica de Motores. 
 Η Τουρκία ήταν ένας από τους πέντε μεγαλύτερους αποδέκτες ισπανικών όπλων στον κόσμο το 2019, με αγορές όπως μεταγωγικά αεροσκάφη και συμβόλαια ναυπήγησης πολεμικών σκαφών. Επίσης, η ισπανική τράπεζα BBVA κατέχει σχεδόν το 50% της Garanti Bank το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Τουρκία, με 17 εκατομμύρια πελάτες και 920 υποκαταστήματα.

 Συνολικά οι ισπανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία με 82,8 δισ. Στην Τουρκία δραστηριοποιείται και η ισπανική ασφαλιστική εταιρεία MAPFREE, με στοκ επενδύσεων 13 δισ. Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 775 ισπανικές εταιρείες με επενδύσεις 9,52 δισ ευρώ. Στην Ισπανία, δραστηριοποιούνται 85 περίπου τουρκικές εταιρείες.