Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟ


Το όνομά του είναι Φιλάρετος. Ένα παρά πολύ ωραίο όνομα, με παρά πολύ ωραίο περιεχόμενο: Φίλος της αρετής.

Δυστυχώς όμως κυκλοφορεί με το όνομα Τάκης, το οποίο δεν το λές και ωραίο, το οποίο δεν έχει περιεχόμενο. Είναι ένα όνομα κενό!

Γέννημα και θρέμμα του κομμουνισμού. Γεννήθηκε ρομαντικός και ιδεολόγος κομμουνιστής από τον ρομαντικό και ιδεολόγο κομμουνιστή πατέρα του Κώστα. Γαλουχήθηκε μέσα στο κομμουνισμό. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε κυνηγημένος μέσα στο κομμουνισμό και στη παρανομία. Επτά ετών παιδάκι, κουβαλούσε στο στήθος του παράνομες προκηρύξεις και πήγαινε στο σχολείο με το ψευδώνυμο: Τάκης Βλαχόπουλος.

Ο πατέρας του αντιστασιακός εκτελέστηκε τον Μάϊο του 1943 από τους Ναζί. Η μητέρα του καταδικάσθηκε σε ισοβια κάθειρξη από Βουλγάρικο Στρατοδικείο για την αντιστασιακή της δράση εναντίον των Βουλγάρων γαι τη Μακεδονία. Η αδελφή του καταδικάσθηκε σε θάνατο από τα Ελληνικά στρατοδικεία για κατασκοπεία. Και ο ίδιος καταδικάσθηκε σε θάνατο από τα Ελληνικά στρατοδικεία για  κατασκοπεία.

Αρχικά τον γνώρισα μέσα από συνεντεύξεις που έχει δώσει, κατά καιρούς, σε κανάλια και εφημερίδες.

Τον γνώρισα όμως πιο πολύ αλλά και σε βάθος μέσα από το βιβλίο του που από καιρό ήθελα να αγοράσω. Μου το χάρισε η κόρη μου στα φετεινά Χριστούγεννα  και το απόλαυσα.

Πρόκειται για τον Φιλάρετο (Τάκη) Λαζαρίδη και το βιβλίο αυτού: «ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ….»

Ο Φιλάρετος, (έτσι μ’ αρέσει να τον αποκαλώ) Λαζαρίδης το 1951 είχε καταδικασθεί σε θάνατο, στρατιώτης ων, μαζί με τον Μπελογιάννη και άλλους έξι συντρόφους του για την υπόθεση των ασυρμάτων του ΚΚΕ.

Δεν  εξετελέσθη είτε λόγω του νεαρού της ηλικίας του είτε λόγω της εκτελέσεως του πατέρα του από τους Ναζί και της καταδίκης της μάνας του για τον αγώνα της εναντίον των Βουλγάρων.

Ο Φιλάρετος είναι ένα σπάνιο είδος ανθρώπου. Διωγμένη και κατατρεγμένη ολόκληρη η οικογένειά του και καταδικασθείς ο ίδος σε θάνατο και χωρίς να δεί κανένα όραμα σαν το όραμα του Αποστόλου Παύλου κάνει τη μεταστροφή του. Αποστρέφεται τον κομμουνισμό μέσα στον οποίο γεννήθηκε, ανδρώθηκε και έδρασε, γιατί έχει καθαρή ματιά, γιατί έχει καθαρή  και ελεύθερη σκέψη, γιατί έχει ευθυκρισία, γιατί  έχει μεγαλείο ψυχής που δεν του επέτρεψε να κυριευθεί από το μίσος και την εκδίκηση και έμεινε ελεύθερος, αλλά πιο πολύ γιατί είναι Φιλάρετος (φίλος της αρετής).

Ενώ θα έπρεπε να αρπάξει ένα φραγγέλι, όπως έκανε ο Χριστός, και να γίνει απηνής διώκτης των αντιπάλων του, αυτός αναγνώρισε το δίκαιο στους αντιπάλους του και το άδικο στους συνοδοιπόρους του.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν έστω και ελάχιστοι που θα έκαναν το ιδιο.

Σε μιά επιστολή που έστειλε στον Μίκη Θεοδωράκη για ένα φεστιβάλ που οργάνωσε στη Μακρόνησο και το οποίο είχε κλίση μονόπλευρη προς τα αριστερά μεταξύ άλλων του γράφει: «..Κι όμως, θα μπορούσες Μίκη να οργανώσεις μια πραγματικά εθνική γιορτή στη Μακρόνησο. Μια γιορτή εθνικής συναδέλφωσης και συμφιλίωσης. Όπου θα καλούσες να παραστούν όλοι. Και οι δικοί μας, αλλά και οι «άλλοι». Οι συγγενείς της Ελένης Γκατζογιάννη και του Χρήστου Λαδά. Τα αδέλφια και τα παιδιά όχι μόνο των δικών μας μαχητών αλλά και των χιλιάδων ανδρών και αξιωματικών του ελληνικού στρατού που έπεσαν στο Γράμμο και στο Βίτσι για να παραμείνη η χώρα μας ελέύθερη και δημοκρατική. Σ’ αυτή τη γιορτή, Μίκη, θα τραγουδούσαμε και θα κλαίγαμε μαζί, θα ταξιδεύαμε με τα φτερά της υπέροχης μουσικής σου. Κι όρκο βαρύ θα παίρναμε ότι ποτέ πια δεν θα σηκώναμε όπλα εναντίον αλλήλων».

Με βαθυτάτη απογοήτευση

      Τάκης Λαζαρίδης

Τους ήρωες τους δημιουργούν οι συνθήκες και οι καταστάσεις δεν γίνονται μόνοι τους. Αν πάς στο πόλεμο, δυο τινά θα συμβούν ή ταν ή επί τας. Και αν είσαι επι τας θα γίνεις αμέσως ήρωας.

Το περιβάλλον του Φιλάρετου, του επέλεξε να βαδίσει ένα πολύ δύσκολο και δύσβατο δρόμο. Στο τέλος του δρόμου αυτού ανακάλυψε ότι του είχαν δείξει λάθος δρόμο και άλλαξε πορεία. Αυτό λέγεται ΘΡΙΑΜΒΟΣ!. Αυτό λέγεται ΝΙΚΗ! 

Διαβάζοντας το βιβλίο του αυτό έμαθα αρκετά πράγματα, αναθεώρησα πολλές απόψεις μου που ήταν λάθος, αλλά πιο πολύ διδάχθηκα ψυχικά από ένα πραγματικά ενάρετο και φιλάρετο άνθρωπο.

Συνιστώ ανεπιφύλαχτα σε όλους, αριστερούς και δεξιούς, να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, διότι όποιος δεν το διαβάσει θα χάσει.  Περισσότερο όμως το συνιστώ στους συντρόφους και συνοδοιπόρους του γιατί έτσι θα δείξουν ότι, έστω και αργά, με αυτόν τον τρόπο, τιμούν ένα πραγματικά ΝΙΚΗΤΗ.

Προσωπικά μένω έκθαμβος και υποκλίνομαι στο μεγαλείο του ΑΝΘΡΩΠΟΥ αυτού.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο αιρετικός