Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Αιχμάλωτη στην Τουρκία στο διηνεκές η Κύπρος λόγω της ελληνικής εγκατάλειψης της


Με την απόλυτη επιμονή της Άγκυρας, ο γ.γ. του ΟΗΕ κ Γκουτιέρες ανακοίνωσε απρόθυμα στις 20 Ιανουαρίου, ότι συγκαλεί άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις αρχές Μαρτίου, με τη συμμετοχή των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Η συνοδευτική δήλωση του γ γραμματέα του ΟΗΕ προμηνύει σαφέστατα αυτά που θα ακολουθήσουν: 

«Ύστερα από δεκαετίες χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, συμβαίνουν τώρα επιτόπιες αλλαγές, που μπορεί να καταστούν μη αναστρέψιμες στην περίπτωση που οι δύο κοινότητες δεν επαναδεσμευθούν να λύσουν τις διαφορές τους  ειρηνικά…».

Με άλλα λόγια ο κ Γκουτιέρες συγκαλεί «άτυπη συνάντηση « που του επιτρέπει άνετα να βγει εκτός πλαισίου εντολής του Σ.Α για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία- την οποία χαρακτηρίζει ατελέσφορη- κα δηλώνει πρόθυμος να ακούσει «άλλες ιδέες» για τη λύση του Κυπριακού.

Η Τουρκία , που ζήτησε και επέμεινε στην Πενταμερή , αφού προηγουμένως  έχει κατοχυρώσει «μη αναστρέψιμες  αλλαγές», όπως επισημαίνει ξεδιάντροπα και ο κ Γκουτιέρες, ( συνεχείς γεωτρήσεις μέσα στην νόμιμη κυπριακή ΑΟΖ, σουλάτσο τουρκικών πολεμικών πλοίων , «κατάληψη» των Βαρωσίων κα), έχει στρώσει καλά το έδαφος για μια διαφορετική προσέγγιση και λύση του Κυπριακού.

Με όλους του δυνατούς τρόπους η Άγκυρα δείχνει ότι ο βασικός στόχος της είναι ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος των υδρογονανθράκων στην Αν Μεσόγειο. Και το εργαλείο της  για την επίτευξη του στόχου της είναι το Κυπριακό και η βολική λύση του για τα συμφέροντα της Τουρκίας. Σε βάρος των νόμιμων εθνικών συμφερόντων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και των ελληνικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου, που παραμένει ανοιχτή προς οριοθέτηση.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου , η Τουρκία συζητά μόνον μια Διζωνική  λύση δύο  ίσων οντοτήτων ( Ε/Κ και Τ/Κ με απαραίτητη προϋπόθεση  , δυο χρόνια Τ/Κ προεδρίας και δυο Ε/Κ, με παραμονή του τ/κ βέτο στις αποφάσεις.

Διαφορετικά, η λύση για την Άγκυρα είναι η συμφωνία των δύο κρατών  στην Κύπρο.

Και στην μία πρόταση και στην άλλη, ο στόχος της Τουρκία είναι απολύτως διαφανής.

Η ίση μοιρασιά (50%-50%) των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ. Είτε υπάρξει ένα κράτος με δυο ίσες οντότητες στη νήσο, είτε υπάρξουν δύο ανεξάρτητα κράτη, η Άγκυρα απαιτεί οι Ε/Κ και οι Τ/Κ να μοιράζονται 50%-50% τα  κέρδη από τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην νοτιοδυτική πλευρά της νήσου, όπου δεν έχει οροθετηθεί ακόμα η ΑΟΖ, η Άγκυρα απαιτεί- ειδικά στα οικόπεδα 7 και 10- τα έσοδα από τους εκμεταλλεύσιμους υδρογονάνθρακες να μοιραστούν μισά μισά  ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, όποια και αν είναι λύση του κυπριακού. Πχ  τα έσοδα από το οικόπεδο 10 θα μοιραστούν 50% για την Τουρκία,25% για τους Τ/Κ και 25% για τη Λευκωσία. Δηλαδή,  η αναλογία θα είναι 75%-25% σε βάρος της Λευκωσίας ,όποια και αν είναι η λύση του κυπριακού. Με άλλα λόγια η Ε/Κ πλευρά θα αποτελεί απλώς μια οικονομική επαρχία της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι σταθερή θέση της Άγκυρας  για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ στο Αιγαίο κι τη Μεσόγειο είναι η μοιρασιά μισά- μισά. Ειδικά στο Αιγαίο , αν και η Τουρκία δεν δικαιούται ΑΟΖ πάνω από 3% ζητάει «με δικαιοσύνη» το 50%…

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα επείγεται να οριοθετήσει την ΑΟΖ ανάμεσα στη Τουρκία και την Κύπρο, τώρα που δεν υπάρχει πιθανότητα ελληνικής εμπλοκής στον οριοθέτηση της ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου μέχρι τις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου. Και τούτο διότι η ελληνική κυβέρνηση «σταμάτησε» την ελληνική ΑΟΖ στον 28ο μεσημβρινό,( δηλαδή μέχρι τη Ρόδο και Κάρπαθο),με βάση την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία για την ΑΟΖ, με τη δέσμευση, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού πρέπει προηγουμένως να έχει την άδεια της Αιγύπτου, που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Άγκυρα επι της ΑΟΖ..

Έτσι, οποιαδήποτε και αν είναι η λύση του κυπριακού, η Άγκυρα  έχει στόχο να καταστήσει την Λευκωσία αιχμάλωτη της στο διηνεκές, με την κατά τα άλλα εγγυήτρια δύναμη Ελλάδα να σφυράει κλέφτικα αφού έχει απεμπολήσει τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της Αν Μεσογείου και με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι η Κύπρος είναι «ένα άλλο κράτος» και ας πάει να κάνει τα κουμάντα του με την Τουρκία..

Ήδη ο κ Τσαβούσογλου έχει ρίξει τα δίχτυα του προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ Μπλίνκεν, ενημερώνοντας τον για τις προθέσεις της Τουρκίας για την Πενταμερή. Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ Μπλίνκεν ο Τούρκος ΥΠΕΞ του «ανακοίνωσε» ότι αν στην Πενταμερή «δεν υπάρξει δικαιοσύνη» στη λύση, υπαιτιότητα της Ελληνικής και Ε/Κ πλευράς, τότε η Τουρκία δεν έχει άλλη λύση παρά να αποικήσει τα Βαρώσια, βάζοντας έτσι και την εδαφική διάσταση στη λύση του Κυπριακού.

 της Κύρας Αδάμ

https://www.militaire.gr/