Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Προς προβληματισμόν. Για όσους προβληματίζονται δηλαδή...

 Αγαπητέ Σπύρο,χαίρε.

Μπήκες στον κόπο να κάνεις σύγκριση του CERN,που είναι ένας ναός της επιστήμης με το ΑΠΘ που σαν κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας είναι εμβαπτισμένο μέσα στην τοξικότητα του ελληνικού πολιτικού προβλήματος,που οπως και σε προηγούμενο μήνυμα μου ανέφερα εχει τις ριζες του στην δεκαετία του σχίσματος του 1940-50 και την διατήρηση του στην εμμονή του συστήματος και αυτών που το συντηρούν να δίνουν λύσεις του <<ποδαριού>>,με κυρίαρχα κριτήρια την διατήρηση της ταξικότητας παντού και την ανυποχώρητη προάσπιση των συμφερόντων των 2000 οικογενιών.

  Η γνώση αγαπητέ Σπύρο ξέρεις πολύ καλά οτι δεν επιβάλλεται αλλά αναζητείται.

Στο CERN προσέρχονται,στην συντριπτική αν οχι στην καθολική πλειοψηφία,όλοι οσοι αναζητούν λύσεις και γνώσεις γιά τα επιστημονικά τους προβλήματα,τα προσωπικά τους και του υποβάθρου της Φυσικης,πράγμα που πόρρω απέχει απο μεγάλο ποσοστό αυτών (των φοιτητών) που προσέρχονται μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις στό ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καί αυτό γιατί μή έχοντας που αλλού να  κατευθυνθούν,αφου η παραγωγή στην ελληνική κοινωνία εχει καταρεύσει και οι λίγες θεσεις εργασίας δίδονται σχεδόν δίχως αμοιβή,εδώ και δεκάετίες,και δίχως σεβασμό στην προσωπικότητα,έρχονται στο Πανεπιστήμιο και εκείνοι που δεν αισθάνονται καποια αναγκη και ενδιαφέρον για τις επιστήμες.Αυτό βέβαια σε συνδιασμό με την παντελή εγκατάλειψη της προστασίας και της ποιότητας της δημόσιας παιδείας και σε υλικοτεχνικό δυναμικό και σε υποστήριξη του προσωπικού,οδήγησε τα πράγματα δια μέσου των δεκαετιών στην εικόνα του να αισθάνονται οι φοιτητές το αδιέξοδο του υλικού και πνευματικού τους  μέλλοντος,πράγμα που ερμηνεύει το ευλεκτο του μείγματος.

  Ετσι δυστυχώς το πολιτικό πρόβλημα μπαινει μεσα στο campus παρά τα υψηλά κάγγελα του και τίς κλειδαριές και τις πόρτες ασφαλείας που εχουμε στα γραφεία.

Απο δώ και πέρα μπορεί κανείς να γράφει σελίδες επι σελίδων απαριθμώντας φαινομενολογικά τα συμβάντα,αλλά αν δέν καταννοηθεί το αίτιο,που περιγραφει η θεωρία,το κακό θα δυναμώσει.

  Χαρηκα που επικοινωνησα μαζί σου και μέσω εσού με τον Διόλογο.

                                                                         Μητάκος Χατζής

 

From: Dialogos-dep [mailto:dialogos-dep-bounces@faidra.ee.auth.grOn Behalf Of Spyros Tzamarias
Sent: Wednesday, March 17, 2021 12:03 PM
To: dialogos-dep@faidra.ee.auth.gr
Subject: Re: [Dialogos-DEP] Προς προβληματισμόν. Για όσους προβληματίζονται δηλαδή...

 

Χρήστο,

Σε ακούω να το λες και να το ξαναλές και εκπλήσσομαι. Σε όλα τα διεθνή ερευνητικά κέντρα υπάρχει security που δεν οπλοφορεί και δεν καταστέλει. Δεν θυμάμαι ποτέ στο CERN, στο Fermilab ή στο DESY να επενέβη η ασφάλεια του κέντρου να ΕΠΙΒΑΛΕΙ τάξη. Νομίζω ότι το ίδιο θα σου πουν και άλλοι συνάδελφοι για διεθνή ερευνητικά κέντρα της επιστήμης τους.

Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην «ανάγκη καταστολής με άσκηση βίας». Στα κέντρα που αναφέρεις κανείς από τα μέλη, χρήστες, επισκέπτες δεν σκέφτεται να επιβάλει την θέλησή του με το έτσι θέλω. Καλό είναι να αναρωτηθείς το γιατί; Γιατί εκεί έχει εγκαθιδρυθεί αυτή η παράδοση; Ή καλύτερα, γιατί εδώ έχει εγκαθιδρυθεί παράδοση ετσι-θελισμού;;; Αντί να σπας το κεφάλι σου για να βρεις τρόπο ιδιωτικής αστυνόμευσης (που δεν νομίζω πως κανείς διαφωνεί με την φύλαξη των χώρων από υπηρεσία φυλάκων του πανεπιστημίου) αναρωτήσου πως θα ανατρέψουμε την παράδοση του έτσι-θέλω (όχι μόνο σε μερίδα των φοιτητών αλλά και σε εμάς). Πως θα φέρουμε τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο (γιατί εάν οι φοιτητές ήταν στο πανεπιστήμιο δεν θα άφηναν ομάδες να το καταλάβουν με το έτσι-θέλω) και πως θα λειτουργεί το πανεπιστήμιο ουσιαστικά ως ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αν χρειάζεται καταστολή, οι πανεπιστημιακές αρχές θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να καλέσουν την αστυνομία. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται με διαρκή καταστολή. Ούτε με το να αναζητάμε ευρωπαϊκές κατασταλτικές λύσεις. Προτιμώ να μιμηθώ άλλα πράγματα από τους ευρωπαίους.  Έχεις να προτείνεις πως θα αλλάξουμε νοοτροπίες και δεν θα χρειάζεται καταστολή;

Σπύρος

==================================================

Professor Spyros Eust. Tzamarias

Director of the Nuclear and Particle Physics Laboratory

Director of the Graduate School on SubAtomic Physics and Technological Applications

Physics Department, School of Science, Aristotle University of Thessaloniki, Greece

tel.: +30 2310 998154