Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Covid-19

 Dimitrios Karamitsos

Αγαπητοί φίλοι,

Επειδή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλές ατεκμηρίωτες απόψεις σε σχέση με τη νόσο Covid-19 σας γράφω τα παρακάτω:
1. H νόσος COVID-19 προκαλεί σε μικρό ποσοστό ασθενών πολύ βαριά προσβολή των πνευμόνων, με κύριο σύμπτωμα την δύσπνοια. Όταν η δύσπνοια είναι αφόρητη απαιτείται διασωλήνωση. Δυστυχώς ακόμη και η διασωλήνωση δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει τον θάνατο.
2. Η νόσηση από αυτόν τον κορονοϊό δεν είναι απλή σαν μια γριπούλα όπως πολύ συχνά λέγουν κάποιοι, δυστυχώς ακόμη και γιατροί. Είναι πολύ σοβαρότερη από τη γρίπη και προκαλεί σε μεγαλύτερο ποσοστό πνευμονία, καθώς επίσης έχει πολλαπλάσια θνητότητα.
3. Από τον κορονοϊό πεθαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι, καπνιστές και πάσχοντες από άλλα νοσήματα για παράδειγμα πνευμόνων, καρδιάς, νεφρών, ήπατος, αρρύθμιστο διαβήτη, ωστόσο μπορεί να πεθάνουν και νέοι άνθρωποι από μία πολύ έντονη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, ο οποίος στην προσπάθειά του να εξουδετερώσει τον ιό καταστρέφει και δικά του κύτταρα.
4. Όλα τα εμβόλια που έχουν κατασκευαστεί για την πρόληψη της COVID-19 προστατεύουν από σοβαρή λοίμωξη από τη νόσο και πρέπει να χρησιμοποιηθούν ασχέτως ποια εταιρία τα έκανε. Είναι περίπου το ίδιο αποτελεσματικά. Όσο περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν τόσο μεγαλύτερο τείχος ανοσίας θα δημιουργηθεί στον πληθυσμό.
5. Τα εμβόλια πράγματι κυκλοφόρησαν αρκετά γρήγορα, χωρίς μακροχρόνιες παρατηρήσεις για ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όμως η κατάσταση ήταν επείγουσα και η μέχρι τώρα παρακολούθηση των εμβολιασθέντων σε όλον τον κόσμο δεν έδειξε λόγους να αποφεύγεται ο εμβολιασμός.
6. Η σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση είναι η εμφάνιση αναφυλακτικού σοκ που παρατηρήθηκε σε συχνότητα 1/ 200.000 εμβολιασμούς. Για να προκληθεί πρόβλημα αλλεργικού σοκ πρέπει να υπάρχει αλλεργία σε έκδοχα που περιέχονται στα φιαλίδια.
7. Η βαρύτητα της φάσης της επιδημίας που διέρχεται ένας τόπος ή μια χώρα φαίνεται από τον αριθμό των θανάτων από τον ιό ανά ένα (1 ) εκατομμύριο πληθυσμού. Ασφαλώς τους θανάτους επηρεάζουν πολλοί παράγοντες (μέση ηλικία του πληθυσμού, ιδιοσυστασιακή αντοχή κάποιων λαών ή των εμβολιασθέντων για φυματίωση και άλλοι πιθανώς παράγοντες.
8. Έχει αναφερθεί ότι χώρες που δεν εφάρμοσαν εγκλεισμό (λοκντάουν) τα πάνε καλύτερα. Αυτό είναι λάθος γιατί η Σουηδία (με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα) έχει διπλάσιο αριθμό θανάτων από την COVID-19.
9. Αναφέρεται στο διαδίκτυο ότι η καταγραφή των θανάτων από την COVID-19 είναι υπερβολική, γιατί πολλοί ασθενείς πεθαίνουν από άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα. Ωστόσο παραβλέπουν ότι αν δεν υπήρχε η λοίμωξη από τον ιό δεν θα είχε επιβαρυνθεί η κατάσταση των ασθενών, ώστε να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και σε ΜΕΘ.
10. Αναφέρεται επίσης στο διαδίκτυο ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που βασίζονται σε εισαγωγή στον οργανισμό messenger RNA θα προκαλέσουν αλλαγές στο DNA. Αλλά το messenger RNA δεν μπορεί να μπει στον πυρήνα. Φυσιολογικά βγαίνει από τον πυρήνα και πηγαίνει στα ριβοσώματα, δίνει εκεί το μήνυμα για παραγωγή πρωτεϊνών και μετά αποικοδομείται και δεν επιστρέφει στον πυρήνα. Επομένως δεν μπορεί να τροποποιήσει το DNA που βρίσκεται στον πυρήνα.
11. Η χειρουργική μάσκα εμποδίζει τη διασπορά του ιού και τη μόλυνση άλλων ατόμων. Για να υπάρχει προστασία του ατόμου να μη μολυνθεί ειδικά σε κλειστούς χώρους πρέπει εκτός από τη χειρουργική μάσκα να φοράει από πάνω και μια υφασμάτινη για να κλείνουν τα πλαϊνά ανοίγματα που υπάρχουν με τη χειρουργική μάσκα. Η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να πλένεται και να σιδερώνεται. Δυστυχώς υπάρχουν οι αρνητές της μάσκας
12. Το περπάτημα σε ανοιχτούς χώρους δεν είναι υπεύθυνο για τη διασπορά του ιού. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως σε κλειστούς χώρους. Για να μεταδοθεί ο ιός σε ανοικτούς χώρους πρέπει να είναι οι άνθρωποι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, όπως σε μεγάλες συναθροίσεις (διαδηλώσεις, γήπεδα) ή σε παρέες που συζητούν με τα πρόσωπά τους πολύ κοντά.
13. Η νόσος δύσκολα μεταδίδεται από νοσούντες που δεν έχουν συμπτώματα (ειδικά βήχα ή φτέρνισμα). Μεταδίδεται, όμως, από ολιγοσυμπτωματικους που είτε δεν δίνουν σημασία σε ελαφρά συμπτώματα είτε αδιαφορούν, όποτε τότε κατατάσσονται στα αντικοινωνικά στοιχεία που αδιαφορούν για τη διασπορά που προκαλούν.
14. Η φάση που περνάμε τώρα (αρχές Μαρτίου 2021) είναι πολύ επικίνδυνη λόγω της βρετανικής μετάλλαξης και της αύξησης των βαρέως πασχόντων (ασφυκτική κατάληψη κλινών ΜΕΘ).
15. Οι εμβολιασθέντες αν νοσήσουν θα περάσουν ελαφρά τη νόσο αλλά ως νοσούντες μπορεί να την μεταδώσουν, γι’ αυτό τα προληπτικά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν κι από αυτούς.
16. Μάσκες, αποφυγή στενών επαφών και κλειστών χώρων με άλλα άτομα, καθώς και πλύσιμο χεριών όταν μπαίνουμε στο σπίτι μας είναι τα απλά μέσα που μπορεί να μας προφυλάξουν από σοβαρές περιπέτειες. Αυτά πρέπει όλοι να τα εφαρμόζουμε.