Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

O I Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 72 7 Μαρτίου, 2021

Αγαπητοί μου φίλοι σας χαιρετώ,

 

Με τον εμβολιασμό 70εκατομ.  κατοίκων εδώ στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, χαίρομαι να σας πληροφορήσω ότι από 270 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα,

τον Δεκέμβριο μήνα, εχθές είχαμε μόνο 40 χιλιάδες!...Τρομερή διαφορά σε δύο μήνες!....

Επίσης με το εμβόλιο μίας δόσης της J&J στην αγορά, έχω αρκετές ελπίδες ότι τα κρούσματα θα είναι ακόμα πολύ λιγότερα, παρά τις διάφορες μεταλλάξεις του ιού,

και μετά το Πάσχα θα μπορέσω να πάω επιτέλους στην Ελλάδα, που επίσης κάνει μεγάλα άλματα στην αντιμετώπιση του ιού.

Θα σας πώ τις σκέψεις μου για τα διάφορα πράγματα που με έχουν εξοργίσει τις τελευταίες ημέρες και θα σας μιλήσω για μερικά θέματα που πιθανότατα

δεν τα αναφέρουν τα Ελληνικά ΜΜΕ η τουλάχιστον όχι με ακρίβειες!

 

EΛΙΑΜΕΠ!!

 

Τι θα γίνει επί  τέλους με αυτό το ΕΛΙΑΜΕΠ?...Σας έγραψα εκτενώς για την ανθελληνική του δράση, όμως δυστυχώς και πάλι έχουμε ένα καινούργιο χτύπημα κάτω από την ζώνη από αυτό!!

Στην Τουρκία πανηγυρίζουν !!!

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τα ''χτυπήματα'' είναι απανωτά και είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει σχεδιασμός από τα διάφορα κέντρα που το χρηματοδοτούν!!

Εχθές, στις 27 Φεβρουαρίου, είχαμε τις αδιανόητες δηλώσεις από τον Θάνο Βερέμη του ΕΛΙΑΜΕΠ, δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε για το Καστελλόριζο που θα δημιουργήσει 50 χιλ. αιχμαλώτους και να το δώσουμε στην Τουρκία, ξεπέρασε κάθε όριο ενδοτισμού. Δηλώσεις που είναι σαφές ότι έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας των γνωστών κύκλων να τρομάξουν τον ελληνικό λαό και να τον σύρουν σε αποδοχή ατιμωτικών συμφωνιών με την Τουρκία. . Ο δε καθηγητής κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα της Θράκης ''ΓΝΩΜΗ'' και μεταξύ άλλων είπε ότι η Τουρκία είναι Μεσογειακή Χώρα και έχει δικαίωμα να πάρει το Αιγαίο και την  Ανατολική Μεσόγειο όπως ανέφερα και ένα σωρό άλλες ανοησίες!

Έχουμε πολλούς στην Ελληνική Βουλή που είναι μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, μεταξύ αυτών και η κ. Μπακογιάννη η οποία ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν στην μαρτυρική Κύπρο μας, ένα σχέδιο που την διαμελίζει οριστικά! Ήταν και είναι υπέρ των Μνημονίων, όπως εν συντομία αναφέρεται η “Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης” (Loan Facility Agreement) με τις χώρες του Ευρώ και “Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας” (Stand-by Agreement) με το ΔΝΤ, που εξαθλίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες (σ.σ. όταν η K.O. της ΝΔ καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, η Ντόρα Μπακογιάννη το ψήφισε και διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική της ομάδα)!

 

Το ΕΛΙΑΜΕΠ (έχω φίλους που δουλεύουν εκεί δυστυχώς), που είναι βασικά ένα συμβουλευτικό ίδρυμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κράτος, αλλά και από το ίδρυμα του George Soros, που αντί να δείχνει σεβασμό στους Έλληνες πολίτες, τους προσβάλει βάναυσα όπως και στις Πρέσπες….επίσης όπως και στην εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα με τίτλο    «Μας συμφέρει η Χάγη?»….η απάντηση είναι…ΟΧΙ δεν μας συμφέρει!

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας παρακαλούμε, αφήστε τα επικίνδυνα παιχνίδια με τους λαγούς σας και επεκτείνετε επιτέλους τα ναυτικά μίλια της κυριαρχίας μας! Δείξτε τον πατριωτισμό που αρμόζει σε Έλληνα Πρωθυπουργό και μην ακούτε συμβουλές του ΕΛΙΑΜΕΠ που χαρακτηρίζονται από φοβικά (τουλάχιστον) σύνδρομα προς τον θρασύδειλο Τούρκο Σουλτάνο!

 

ΟΡΓΗ  ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ  

 

Όπως θα θυμάστε ο Μπάϊντεν αμέσως μετά την εκλογή του,είχε υποσχεθεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ζητήματα θα είναι στον πυρήνα των σχέσεων με τους ξένους ηγέτες….

Οπότε δεν είναι τυχαίο που την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 170 μέλη του Κογκρέσου των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του, κυκλοφόρησαν επιστολή που προτρέπει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, να κατηγορήσει ευθέως την Τουρκία αλλά και τον πρόεδρο της, για τη «βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση και να προσπαθήσει να τους φέρει πίσω στον δρόμο της Δημοκρατίας!!!...».

Η επιστολή γραμμένη με σκληρή γλώσσα, περιέχει βαριές κατηγορίες εναντίον του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του για τις σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται ο ίδιος στην εξουσία.

Η καινούργια  κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ζητήματα στον πυρήνα των σχέσεων στην αντιμετώπιση ξένων ηγετών. Οι ΗΠΑ αναμένεται να καλέσουν μια σύνοδο κορυφής εντός του έτους….περιμένουμε….

 

TOΥΡΚΙΑ

 

Έχω γράψει επανειλημμένα για την Τουρκική οικονομία η οποία με τον Ερντογάν  έδειξε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι μόνο  εν μέσω κορωνοϊού, αλλά από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της της Χώρας του

Μέσα σε λίγα χρόνια η Τουρκία έγινε μέλος των G-20 , με την οικονομία της να αναπτύσσεται ραγδαία και να θεωρείται, στον ισλαμικό κόσμο τουλάχιστον, περιφερειακή υπερδύναμη!... Αν και πρόσφατα η τουρκική λίρα έχασε πάνω από 20% της αξίας της μέσα σε δύο χρόνια και ο πληθωρισμός της να έφτασε στα 16%, η οικονομία της κατόρθωσε να έχει τον περασμένο χρόνο μια ανάπτυξη 1.9% έστω και με τον κορωνοϊό,   που μαζί με την Κίνα, είναι οι μόνες χώρες στον Πλανήτη που είχαν ανάπτυξη.

Η Ελληνική οικονομία αντιστοίχως, μειώθηκε κατά 10%, με αποτέλεσμα να ανοίξει ακόμα περισσότερο εις βάρος μας η ψαλίδα του ΑΕΠ μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως έχω γράψει και στις προηγούμενες σκέψεις μου, η Τουρκία παρόλο που έχει πάρει πάρα πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΙΣΙΣ, το Κατάρ, την Λιβύη, την Συρία, τους Κούρδους(πετρέλαια), το  Αζεμπαϊτζάν και πρόσφατα από την Κίνα, η οποία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στον Γεωργικό τομέα της Τουρκίας, έχει αυτήν την στιγμή τεράστια εσωτερικά και εξωτερικά  προβλήματα που μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα με την εκλογή του Μπάϊντεν…..και για να σας πώ την αλήθεια, πολλά από αυτά δεν τα πιστεύω και πολύ γιατί είναι προπαγάνδα από την Στατιστική Υπηρεσίας της Τουρκίας και όχι από επίσημη αναφορά του ΔΝΤ!!!....

Εν πάση  περιπτώση  όμως, πολλοί γνωστοί  γεωπολιτικοί αναλυτές από διάφορα Think Tanks, θεωρούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση του πληθυσμού της Τουρκίας, θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει και να κινητοποιήσει την Αθήνα! Η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας δείχνει ακριβώς και τους σκοπούς της Άγκυρας για το τί θέλει να κάνει...

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αιχμή τις επενδύσεις και τις εξαγωγές που θα της επιτρέψουν να ενισχύει διαρκώς την αποτρεπτική της δύναμη, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής της  βιομηχανίας. Θα πρέπει επίσης να κάνει κάτι που το πολιτικό σύστημα και σίγουρα η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν δείχνει να επιθυμεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε τα  περισσότερα κονδύλια, έστω και προσωρινά, να πηγαίνουν κάθε χρόνο για σύγχρονα οπλικά συστήματα και όχι για λειτουργικές δαπάνες και κρατικές προσλήψεις.

Καταλαβαίνω, είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση και με μεγάλο πολιτικό κόστος…..αλλά δεν έχουμε και άλλες επιλογές!....

 

Φίλοι μου, θέλω να τονίσω ότι οι παραπάνω πληροφορίες για την οικονομία της Τουρκίας ήλθαν από την Εθνική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας στο πρακτορείο Ρώυτερς.....σίγουρα όλα αυτά που λέγονται έχουν και εξυπηρετούν κάποιον σκοπό απο πίσω....Είναι δύο μήνες περίπου απο την εκλογή του προέδρου Μπάιντεν και έχει πάρει συγχαρητήρια και έχει μιλήσει με δεκάδες ηγέτες....εκτός...τον Ερντογάν!.Κάθε φορά που οι σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου τηλεφωνούν τους συμβούλους του Μπάιντεν για να μιλήσουν οι δύο πρόεδροι, παίρνουν την ίδια απάντηση...."είναι έτοιμος ο Ερντογάν να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της Ρωσίας και Σ-400 και να γυρίσει πίσω στο μαντρί και να σταματήσει να το παίζει δίπορτο?"...μέχρι τότε οι διαδικασίες για τις κυρώσεις συνεχίζονται....ναι…με αργούς ρυθμούς μεν , γιατί περιμένουν κάποια αλλαγή του Ερντογάν και αυτό το ρεπορτάζ από το Ρώυτερς ήταν ένα μικρό καρότο για να του δώσουν την ευκαιρία να το κάνει!

Ο Μπάιντεν έχει τα προβλήματα με τα υπόλοιπα του Τράμπ,  αλλά έχει βάλει την προσοχή του στην καταπολέμηση του ιού, γιατί η Κίνα προχωρεί με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και είναι αυτή που χρηματοδοτεί και επενδύει στην Τουρκία και τα αγοράζει όλα τσάμπα...

Ο μεγάλος χρηματοδότης της Τουρκίας, Κατάρ, είναι έτοιμος να αλλάξει στρατόπεδο και υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες για αυτό....ίσως μια αναβάθμιση στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία....ίσως με την τιμή του πετρελαίου την οποία ανεβάζουν σταδιακά....ίσως και με τα δύο!....Ένα είναι σίγουρο... η οικονομία της Ελλάδας βούλιαξε 10% και της Τουρκίας αναπτύχθηκε με 1.9% σε ένα χρόνο, με τον κορωνοϊό....εάν η Ελλάδα(Μητσοτάκης) δεν αλλάξει τρόπους  διαχείρισης της , σύντομα θα έχουμε μια υπερδύναμη δίπλα μας, θα βγούμε εκτός συναγωνισμού και θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά!...Δεν είναι τυχαίο που έχουμε 10 Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα!...Η Ελλάδα από  προτεκτοράτο της Γερμανίας, γυρνάει σε προτεκτοράτο της Αμερικής και αυτό κάνει την Τουρκο-Γερμανία έξω φρενών!!..

 

 

ΚΑΝΑΛΙ ΤΑSC

 

Aγαπητοί μου φίλοι, στις σκέψεις μου νο. 33 (20 Οκτωβρ. 2019) , που έγραψα πριν 1 ½ χρόνο, σας είχα πει ότι δεν είχα καμία αμφιβολία ότι ο Ερντογάν και ο Τράμπ είχαν μια ιδιαίτερη σχέση και δεν θα μου έκανε έκπληξη εάν μάθαινα ότι ο Ερντογάν δούλευε με τον Τράμπ και έκανε "Business" μαζί του. Έγραψα λοιπόν…

”…Το έχω ‘πεί σε άλλες σκέψεις μου και μπορεί να με αποκαλέσετε φαντασιόπληκτο, αλλά γνωρίζοντας μερικά πράγματα και βλέποντας πολλά που γίνονται , έχω την εντύπωση ότι ο Ερντογάν μπορεί και να έχει και μία κάπως… ιδιαίτερη σχέση με τον Τράμπ, αλλά ίσως και με την CIA!!. κάτι που δεν θα μου έκανε καμία έκπληξη!... Προσπαθούν να τον κρατήσουν στην συμμαχία πάση θυσία και του τα δίνουν ΟΛΑ!….Μιλάνε για κυρώσεις, αλλά εγώ  δεν βλέπω κυρώσεις .Απειλούν ότι θα κτυπήσουν την οικονομία της Τουρκίας , αλλά δεν το βλέπω….Ίσως να μας πουλήσουν και εμάς στο τέλος…..”  

Επίσης στις τελευταίες μου σκέψεις που σας έγραψα πριν δύο εβδομάδες, σας ανέφερα για το τηλεοπτικό κανάλι TASC με το οποίο συνεργάζεται και χρηματοδοτεί η Τουρκία για να επιρρεάσει  εδώ την κοινή γνώμη....έ, λοιπόν...να τί έγραψαν οι χθεσινές εφημερίδες!!...

 

"....Νέο σκάνδαλο αποκαλύπτει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Nicholas Morgan για τις “ύποπτες” σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ, οι οποίες αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν το FBI ξεκίνησε “σαφάρι” για δύο εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες ασκούσαν ουσιαστικά τουρκική προπαγάνδα..."

Με βάση δηλώσεις της Ραβίας Καζάν, Τουρκάλας ακτιβίστριας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ, φέρεται να είχε ζητήσει δωρεές από πλούσιους επιχειρηματίες στην Τουρκία, για να συνεργαστεί με αυτές τις εταιρείες.

Το FBI δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως την έρευνα και είναι άγνωστο το τι θα προκύψει από αυτή.

Άλλες εγχώριες εταιρείες έχουν επίσης τεθεί υπό έλεγχο των αμερικανικών διωκτικών αρχών για διασυνδέσεις με την Τουρκία.                              

Άλλη εταιρεία που δρούσε για λογαριασμό της Τουρκίας στις ΗΠΑ είναι η TAIK, η οποία ανέλαβε σταδιακά τον έλεγχο του περιβόητου Αμερικανο-τουρκικού συμβουλίου (ATC). Το πιο περίπλοκο παράδειγμα επιρροής της Άγκυρας στις ΗΠΑ είναι η TASC. Αυτή εταιρεία είναι μια υποστηρικτική οργάνωση για τους Τουρκο-Αμερικανούς, με στόχο υποτίθεται την επίτευξη καλύτερων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας!                                                                                                  

Η TASC συμμετείχε επίσης στη διοργάνωση διαμαρτυριών στις ΗΠΑ προς υποστήριξη της Τουρκίας, με αποτέλεσμα πολλά διαβόητα συμβάντα. Τον Ιούλιο, οχήματα που έφεραν πανό για να τιμήσουν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέβησαν σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Saylorsburg της Πενσυλβανίας, όπου ζει ο εξόριστος κληρικός Fethullah Gülen. Ο αντιπρόεδρος της TASC, Μουράτ Γκιουζέλ, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είχαν ως στόχο να ενημερώσουν το αμερικανικό κοινό για τον Τούρκο Ιμάμη Γκιουλέν και τις πράξεις του. Ο Γκιουζέλ, αυτοπροσδιορίζεται ως «εμπορικός διπλωμάτης», και είναι γνωστός δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά μέσω αρχείων της αμερικανικής ομοσπονδιακής εκλογικής επιτροπής, αποκαλύφθηκε σημαντική δωρεά που έκανε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το διοικητικό συμβούλιο της TASC έχει απευθείας διασύνδεση  με την Τουρκία και προσωπικά με τον Πρόεδρο Ερντογάν!!                                                    

Η έδρα του οργανισμού βρίσκεται σε οικία στην Ουάσινγκτονη οποία ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση!!! 

 

Φίλοι μου, χαμογελάω, χαμογελάω…..ελπίζω να  σας τα είπα ακριβώς όπως συμβαίνουν….. Το κανάλι ΤΑSC ήταν πολύ μεγάλη και σοβαρή υπόθεση για την Τουρκία….Φαίνεται όμως ότι το FBI είναι σε καλό δρόμο….μπορεί να πάρει λίγο καιρό, αλλά οι δραστηριότητες του καναλιού  θα σταματήσουν άμεσα, και η άδεια του θα πάει στην «κατάψυξη» προς το παρόν, έως ότου να καταλάβουν και να βρούν μία άκρη για το τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και πιά τα σχέδια του Ερντογάν!!...

 

ΕΛΛΑΔΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ- ΚΥΠΡΟΣ

,

Σας έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, για το Καστελλόριζο, την Ελληνική ΑΟΖ, και τον Αγωγό EastMed....τώρα τελευταία, είχα ορισμένες γενικές πληροφορίες για τα  προβλήματα που δημιούργησε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Κυπριακή, στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και τον Αγωγό .....αλλά αυτά που γνώριζα από τις δικές μου πηγές, σε σύγκριση με αυτά που μας αποκαλύπτει ο αγαπητός φίλος, γνωστός σε όλους , πολύ πατριώτης και πολύ καλός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, τεκμηριωμένα όπως κάνει κάθε σοβαρός δημοσιογράφος, είναι να τραβάς τα μαλλιά σου!!...

Όπως γνωρίζουμε, η προδοσία για την ΑΟΖ ξεκίνησε από τους Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου και δυστυχώς συνεχίζεται από  τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εκτός του ότι υποστηρίζει την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, τα έκανε Θάλασσα με την Κύπρο και Αίγυπτο στην συμφωνία της ΑΟΖ και του αγωγού EastMed !!!....

Πρέπει οι κ.κ. Μητσοτάκης και Δένδιας να κάνουν ότι μπορούν για  να ξεκαθαρίσουν αυτήν την κατάσταση και να μας πουν όλη την αλήθεια, για την Εθνική μας κυριαρχία!!!

Διαβάστε λοιπόν τι μας λέει ο Μιχάλης Ιγνατίου....."

 

"....Πολύ λυπάμαι ότι έγιναν πολλές λάθος κινήσεις από την Αθήνα και το Κάϊρο, που έθεσαν σε κίνδυνο τις συνεργασίες με την Κύπρο και το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο. Παίζονται πολλά παιχνίδια από την Ελληνική Κυβέρνηση και δεν μας λένε την αλήθεια.... Θα τολμήσω να υποστηρίξω ότι η Τουρκία εισήλθε στο διπλωματικό «παιγνίδι» ελπίζοντας ότι θα δελεάσει την Αίγυπτο, όταν πληροφορήθηκε τις συζητήσεις για τον πιθανό αποκλεισμό της Κύπρου από τους αγωγούς, με ελληνική εισήγηση…

 

Η Άγκυρα εκμεταλλεύθηκε επίσης το γεγονός ότι μέσα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου παραμένουν ακόμα στοιχεία από την εποχή του ακραίου ισλαμιστή Μόρσι, ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι ελέγχονται απόλυτα από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

 

  • Όπως και να έχουν τα πράγματα, απαιτείται περισσή προσοχή με την Αίγυπτο, η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να αλλάξει στρατόπεδο, ιδιαίτερα εάν ανατραπεί ο πρόεδρος αλ Σίσι.

Παρακάτω θα καταγράψω πληροφορίες που εστάλησαν στην ιστοσελίδα μας και στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν επιβεβαιωθεί από εμάς.

 

Αυτό που μου είπε διπλωματική πηγή (και δεν το είδα πουθενά) -μου γράφει ο ένας διπλωμάτης- είναι ότι η ιδέα για εναλλακτικό αγωγό που να παρακάμπτει την Κύπρο προτάθηκε αρχικά από τον Νίκο Δένδια προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι. Η συζήτηση έγινε αυτή τη χρονιά. Ο συνομιλητής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν αρνητικός στην ιδέα. Γενικά ομιλώντας το κλίμα για την Τουρκία στο αιγυπτιακό υπουργείο των Εξωτερικών είναι άσχημο.

 

Στη συνέχεια το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου Σίσι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τελευταίος ανέλαβε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κύπρου. Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, δεν συζήτησε το θέμα με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το πληροφορήθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και αυτό ήταν μέγα λάθος των ηγετών της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

 

Ακόμα και αν ο κ. Μητσοτάκης έκανε την διαρροή στους καλούς συναδέλφους της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ, για να στείλει μήνυμα στον αλ Σίσι, στο στιλ ότι εγώ σε εξυπηρέτησα με την ακύρωση του EastMed, κάνε και εσύ πίσω στο θέμα των οικοπέδων στην ΑΟΖ, έπρεπε να εμπιστευθεί τον πρόεδρο της Κύπρου.

 

  • Κατά τα άλλα τα γεγονότα βοούν: Με την τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, η Αθήνα άφησε εκτεθειμένη την Κύπρο και ανοικτό το πεδίο για συνεννόηση μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου στις θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Το παιγνίδι όμως -όπως μου γράφει ο καθηγητής- χάθηκε το 2003, όταν η Κύπρος βγήκε μπροστά και έπεισε τον Χόσνι Μουμπάρακ να συμφωνήσει σε ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή. Προσεγγίστηκε και η Αθήνα. Ο Μουμπάρακ ήταν έτοιμος για συμφωνία τριμερούς σημείου και οριοθέτησης ΑΟΖ και με την Ελλάδα. Η Αθήνα όμως, όχι μόνο κλώτσησε την ευκαιρία, αλλά έκανε παρέμβαση για να “τραβήξουν” πίσω το δυτικό άκρο της συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου για να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

 

Με άλλα λόγια, η Αθήνα δεν ήθελε η συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου να υπονοήσει και την αναγνώριση της επήρειας του Καστελόριζου για να μην έχει προβλήματα με την Τουρκία. Οι άνθρωποι που χειρίστηκαν τις υποθέσεις τότε στη Λευκωσία είναι ζωντανοί και οι διηγήσεις τους ανατριχιαστικές.

 

Η ζώνη της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν φυσικά μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη. Εάν δεν έκανε παρέμβαση η Αθήνα, η Αίγυπτος θα είχε αναλάβει δέσμευση ως προς την αρχή μελλοντικής οριοθέτησης με την Ελλάδα.

 

Όταν ξεκίνησαν οι διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου το 2005, ο αέρας στο Κάιρο άλλαξε, η Τουρκία άρχισε τις δικές τις προσφορές προς την Αίγυπτο και γενικά το τρένο έφυγε…

 

Θυμίζω -μου γράφει ο καθηγητής- ότι τότε που γινόταν η διαπραγμάτευση Κύπρου-Αιγύπτου (2002-2003), στην εξουσία ήταν το δίδυμο Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου και στο επίκεντρο ήταν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. «Ήταν, η τάχα «νέα ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας» που προέβλεπε το κείμενο του Ανάν στην Ανατολική Μεσόγειο, τα παιγνίδια των Βρετανών και οι ψευδαισθήσεις της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Είναι τυχαίο ότι η συμφωνία οριοθέτησης Κύπρου-Αιγύπτου είχε αφαιρεθεί από τον κατάλογο των διεθνών συμφωνιών που θα δέσμευαν το κράτος-έκτρωμα που πρόβλεπε το σχέδιο Ανάν, ερωτά ο καθηγητής…

 

Πόσο δίκιο έχει…

 

Ως κατάληξη των σκέψεων του αναφέρει: Η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να αποτραπεί πλήρως εάν η Αθήνα είχε λίγο παραπάνω μυαλό το 2003 και αν δεν αποφάσιζαν κάποιοι στην ελληνική πρωτεύουσα να χαρίσουν τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία. Η Αίγυπτος όπως βλέπουμε διεκδικεί πια τα δικά της συμφέροντα και αυτό ανοίγει δίαυλο προς Άγκυρα.

 

Ποιοί είναι αυτοί που χάρισαν τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου στην κατοχική δύναμη το 2003; Ποιοι άλλοι…

 

Προκαλούν κατάθλιψη οι παραπάνω σκέψεις, είτε κανείς διαφωνεί, είτε συμφωνεί.  Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι και με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερισχύουν οι σύμβουλοι και οι παρασύμβουλοι που πιστεύουν δυστυχώς, ότι η Κύπρος είναι πρόβλημα για την Ελλάδα. Οι τύποι αυτοί είναι εντελώς εκτός κάθε λογικής. Άρα είναι και επικίνδυνοι.

 

Η παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία μέσω της λύσης που υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Θα προκαλέσει συγκρούσεις στην Κύπρο -τις πρώτες από την άνανδρη τουρκική εισβολή- και θα στρέψει όλο το ενδιαφέρον και τις δυνάμεις της κατοχικής Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Άγκυρα θα έχει και σύμμαχο σε τούτη την εκστρατεία τη νέα Κύπρο, καθώς αυτή θα ελέγχεται από την Τουρκία....."

 

Είναι άκρως απαραίτητο η Ελληνική Κυβέρνηση να διευκρινίσει και να εξηγήσει την θέση της προς τους αδελφούς μας Κύπριους και βέβαια στον Ελληνικό Λαό και να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες να μην πέσει πάλι σε παγίδα με τους Τούρκους και χάσουμε Εθνική Κυριαρχία….θα ήταν καταστροφικό και τελειωτικό για την Νέα Δημοκρατία!...

Σας παροτρύνω όλους σας, όταν έλθετε σε επαφή με κάποιον βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας να τον ρωτήσετε για αυτό το θέμα και να απαιτήσετε μια απάντηση και διαβεβαίωση ότι δεν θα παραχωρήσουν ποτέ ξανά Εθνική Κυριαρχία, δικαιώματα και Πλούτο σε κανέναν!!!

 

Αγαπητοί μου φίλοι, αυτές ήταν οι τελευταίες σκέψεις μου σε αυτά που διάβασα, είδα και άκουσα και βέβαια έχετε όλο το δικαίωμα να διαφωνείτε και να μου το πείτε!

 

Με αγάπη και εκτίμηση

 

Στέλιος Κυριμλής

 

Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου,

Greater WashingtonD.CArea,

Πρώην Ύπατος Πρόεδρος

Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής