Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ταινία για τους 5 νεομάρτυρες της Σαμοθράκης - γράφει ο Κώστας Καραΐσκος απο την Θράκη

 

Αγαπητοί συνέλληνες,

 

Ζώντας στη Θράκη την 200ή επέτειο του 1821 και νιώθοντας την διαρκή απουσία της ιδιαίτερης πατρίδας μου από το ιστορικό κάδρο, θεωρώ υποχρέωσή μου να αναδείξω μια μοναδική προσπάθεια που ξεκίνησε από τον τόπο μας και πασχίζει να καλύψει το κενό αυτό. 


Μια ομάδα φιλογενών Ελλήνων της Αλεξανδρούπολης έχει δημιουργήσει το σωματείο ΕΚΚΙΝΗΣΗ και έχει συμπράξει με τον σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα («Έξοδος 1826», «Πολιορκία») προκειμένου να φτιάξει μια ταινία γύρω από τους 5 νεομάρτυρες της Σαμοθράκης, ιστορία που ξεκινάει από το Ολοκαύτωμα του νησιού, τον Σεπτέμβριο του 1821. 


Η προσπάθεια έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επωνύμων συντελεστών (ο Σταμάτης Σπανουδάκης ήδη διέθεσε το μουσικό έργο του για την ταινία), έχει συστατικές επιστολές από τους τοπικούς παράγοντες, έχει συγκεντρώσει χρήματα από προσφορές απλών πολιτών αλλά δεν έχει αξιωθεί μια σοβαρή δωρεά από κάποιον κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, παρότι χτύπησε κάθε πόρτα που στάθηκε δυνατόν. Ούτε η διαβόητη Επιτροπή Αγγελοπούλου έδωσε κάτι παραπάνω από συγχαρητήρια, ούτε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ούτε ακόμη οι τοπικές Αρχές που μάλλον κρίνουν το θέμα πολύ …εθνοθρησκευτικό για τα γούστα τους. 


Για άλλη μια φορά βρίσκεται μόνος του ο ελληνικός λαός απέναντι στους κρατούντες και στο σύστημα εξουσίας που έχει διαλύσει την πατρίδα μας κι αυτή τη φορά αρνείται πεισματικά να συμβάλει στην ιστορική συνείδησή μας με ποσά αστεία για τα κρατικά δεδομένα. 


Οι έχοντες την πρωτοβουλία, όλοι τους άνθρωποι έντιμοι και φίλοι αγαπητοί, αυτή τη στιγμή κάνουν μια προσπάθεια για χρηματοδότηση από τα κάτω (crowdfunding στο https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Tainia-Pente-Thraki-1821) ώστε αν πιάσουν ένα αξιοπρεπές ποσό να επανέλθουν στο αίτημα χρηματοδότησης προς όλες τις Αρχές, μήπως και καταφέρουν να τους κάνουν να ντραπούν. 


Όποιος συνέλληνας μπορεί να συμβάλει με τον οβολό του στο εγχείρημα παρακαλείται να το πράξει υπερασπιζόμενος την ελληνική Θράκη και το ελληνορθόδοξο εκείνο φρόνημα που χαλύβδωσε τους 5 νεομάρτυρες και που ελπίζουμε ότι ακόμα σιγοκαίει.

Εδώ το βίντεο με το κάλεσμα του σκηνοθέτη:  https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Tainia-Pente-Thraki-1821

 

Κώστας Καραΐσκος

Συντονιστής ΙΗΑ Θράκης


======================


Τυχαίνει να γνωρίζω τον Κώστα Καραΐσκο και συμπληρώνω, εγώ, η Δέσποινα:


Ο Κώστας Καραΐσκος ζει στην Κομοτηνή και εργάζεται ως μαθηματικός στην δημόσια εκπαίδευση. Υπεύθυνος του εντύπου «Αντιφωνητής» που κυκλοφορεί από το 1998.