Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Η Ελληνική Μικρονησία - Η άλλη Μικρονησία βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό ωκεανό!...

  (και είναι σχετικά "κοντά" στη Μελανησία και στην Πολυνησία - που όλες βεβαίως έχουν Ελληνικές ονομασίες, αν και βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης...)


Μια ευκαιρία, για να ενημερώσουμε τον κατάλογο των κατοικημένων νησιών μας.
 [ Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από τα νησάκια αυτά ]

Στο Αιγαίο πάντα θα σε περιμένουν εκπλήξεις, νέες εμπειρίες, κι άλλα μυστικά για να ανακαλύψεις, σοφοί άνθρωποι για να γνωρίσεις και να σου διδάξουν πόσο σημαντικές είναι τελικά οι απλές χαρές της ζωής πλάι σ' αυτή τη μοναδική θάλασσα, το πέλαγος των μύθων: το Αιγαίο

Οι «ερημίτες» του Αιγαίου: Νησάκια - κουκκίδες με μία χούφτα κατοίκους μονάχα...      

Μοναξιά, δυσκολίες και μικρή - ή ακόμη και καθόλου - παρέα. Κάπως έτσι είναι η ζωή στα νησάκια - κουκκίδες του Αιγαίου, στα οποία ζουν μία χούφτα άνθρωποι.

Ενα από αυτά, το έμαθαν οι Ελληνες με τραγικό τρόπο. Είναι η Κίναρος, το νησάκι στο οποίο συνετρίβη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το νησάκι, ανατολικά της Αμοργού και δυτικά της Λέρου και της Καλύμνου, ζουν μόλις δύο άνθρωποι. Η 70χρονη Ειρήνη Κατσοτούρχη και ο γιος της, Γιώργος. Μέχρι το 2013, όταν και απεβίωσε, ζούσε μαζί τους και ο πατέρας της οικογένειας.

Με αυτή την αφορμή, θυμηθήκαμε κι άλλα τέτοια μικροσκοπικά νησιά του Αιγαίου, στα οποία ζει ακόμη και ένας άνθρωπος, ή μια οικογένεια. Και βέβαια, η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη δυσκολίες και ο χειμώνας ιδιαίτερα μοναχικός....

Εξι μίλια ανατολικά της Κινάρου υπάρχουν τα Λέβιθα (9,1 τ. χλμ.),  στα οποία ζει η οικογένεια του Δημήτρη Καμπόσου, που ασχολείται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Το καλοκαίρι υποδέχεται τουρίστες για φαγητό και κατάλυμα.

Στο Μαράθι (0,355 τ.χλμ.), στο σύμπλεγμα των Αρκιών, ζει ο 60χρονος Μιχάλης Κάβουρας και τα δύο του αδέλφια το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι πηγαίνει εκεί αρκετός κόσμος και λειτουργούν τρεις ταβέρνες και περίπου 30 δωμάτια. Ακριβώς δίπλα, στους Αρκιούς (Arki)(6,7 τ.χλμ.), ζουν περίπου 45 άτομα, από αυτούς οι 20-30 όλο το χρόνο. Η μία από τις δύο ταβέρνες  του νησιού με πάντα φρέσκα ψάρια                                                                     Το φιλόξενο λιμανάκι των Αρκιών

Κοντά στην Κάλυμνο (δίπλα στα Ίμια) υπάρχει η Καλόλι(η)μνος (1,95 τ.χλμ.), με ένα μοναδικό κάτοικο - ένα βοσκό - και η Πλατή (0,726 τ.χλμ.) με δύο κατοίκους.         

Στο Αιγαίο υπάρχουν διάσπαρτα πολλά μικροσκοπικά νησιά με ελάχιστους κατοίκους. Ο Αγιος Μηνάς (2,34 τ. χλμ.),δίπλα στους Φούρνους, και τοπανέμορφο νησάκι της Θύμαινας, έχει τρεις κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.           

Στη Σαμιοπούλα, μισό μίλι από τη Σάμο, ζουν τέσσερα άτομα.            

Στο Φαρμακονήσι(4 τ. χλμ.), 12 μίλια βορειοανατολικά της Λέρου, κατοικούν δέκα άτομα.

Σπύρος Τσιλιγιάννης,  Διευθυντής Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά και Αιγαίο. 

Φίλωνος 36 & Τσαμαδού 23,  185 10 Πειραιάς

Τηλ.: 210 4146107-135,  Fax : 210 4146147,  κιν. : 697 - 9796308


Wed :http://www.elta.gr                                                                                       

om