Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΤΟ ΕΛΙΑΜΠΕ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ!

 


Ζήτημα προκύπτει για τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της ελληνικής κυβέρνησης, έπειτα από δημοσίευμα του ιστότοπου Wikileaks, σύμφωνα με το οποίο ο Θάνος Ντόκος, ως Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2010, απέστειλε εμπιστευτική έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία, στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Τα έγγραφα που δημοσιοποιούν τα Wikileaks επιβεβαιώνουν ότι ο Ντόκος είχε αποστείλει την έκθεση από το προσωπικό του email. Να σημειωθεί ότι κάποια στοιχεία της έκθεσης δημοσιεύθηκαν λίγο αργότερα από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο θέμα, δηλώνοντας  ότι είναι «”άνθρακες ο θησαυρός” του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Υπάρχει σχετική ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η υποτιθέμενη “απόρρητη έκθεση” είναι κείμενο δημοσιευμένο και στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και έχει ξεκαθαριστεί πλήρως». 

Η Πελώνη απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν  ο Ντόκος, ο οποίος εμπλέκεται, σύμφωνα με το Wikileaks σε υπόθεση διαρροής αδημοσίευτης έκθεσης για την Τουρκία εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Συντάκτης της έκθεσης ήταν ο Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης. Η έκθεση προτείνει κατευθύνσεις στην τουρκική διπλωματία για το πως μπορούν να συνυπάρξουν οι απόψεις του πρώην Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρητικού του νεοθωμανισμού, με την ένταξη στην ΕΕ.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα της τουρκικής πρεσβείας των Βρυξελλών (29 Απριλίου 2010), που είχε αποδέκτη τον γαμπρό του Ερντογάν, αναλύεται η έκθεση του Γρηγοριάδη. Στο τέλος γίνεται μία ιδιαίτερη αναφορά στις συμβουλές που δίνει η έκθεση στην τουρκική ηγεσία για το πως να προωθήσει τις περιφερειακές της φιλοδοξίες και το περιβόητο δόγμα Νταβούτογλου με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Αν και το ζήτημα αφορά την περίοδο που ο Ερντογάν θεωρούνταν διεθνώς “ισλαμοδημοκράτης” και η Τούρκια πρότυπο “μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ” για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, τα ερωτηματικά για τον Ντόκο είναι καυτά. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για έναν απλό ακαδημαϊκό. Πρόκειται για τον σημερινό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος έχει επανειλημμένως προκαλέσει με δημόσιες τοποθετήσεις του όταν κατείχε κυβερνητικό αξίωμα.

Χρωστάει απαντήσεις ο Ντόκος

Ο Ντόκος οφείλει να απαντήσει στο απλό ερώτημα: Για ποιο λόγο ένας Έλληνας ακαδημαϊκός, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, μετατρέπεται κρυφίως σε μυστικοσύμβουλο της Άγκυρας; Και εάν αποδεδειγμένα το έπραξε μία φορά, γιατί να μην υποθέσουμε το έχει πράξει κι άλλες; Είναι δυνατόν μετά από αυτή την αποκάλυψη να παραμένει στη θέση-κλειδί που κατέχει σήμερα και από την οποία έχει πρόσβαση στα πιο απόρρητα εθνικά μυστικά;

έλος, όλες αυτές οι διαπλοκές με το εχθρικό προς την Ελλάδα τουρκικό κράτος, που λειτουργούν κάτω από τον μανδύα του ακαδημαϊκού, δεν θα έπρεπε να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής; Αυτό δεν αφορά μόνο τον Ντόκο. Αφορά και τον καθηγητή Γρηγοριάδη, ο ρόλος του οποίου αποδεικνύεται τουλάχιστον θολός. Οι ακαδημαϊκοί δημοσιεύουν τις μελέτες τους. Αυτοί που συντάσσουν απόρρητες εκθέσεις με πληροφορίες και συμβουλές προς ξένες και μάλιστα εχθρικές υπηρεσίες, ή διοχετεύουν εμπιστευτικές εκθέσεις ονομάζονται αλλιώς…

Πάντως το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε ανακοίνωση του, αναφέρθηκε σε «πάγια πρακτική του, όπως και άλλων ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ».

Επεσήμανε ταυτόχρονα πως «η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ». Το ινστιτούτο χαρακτηρίζει το κείμενο του καθηγητή Γρηγοριάδη ως «απλό κείμενο εργασίας», σημειώνοντας πως «καμία απόρρητη έκθεση, καμία “διαρροή” και καμία συνωμοσία δεν υφίσταται, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν».

Η απάντηση του ΕΛΙΑΜΕΠ εγείρει ερωτήματα:

Πρώτον: Γιατί άραγε, η έκθεση Γρηγοριάδη εστάλη από το προσωπικό email του Ντόκου, όπως αναφέρεται, κι όχι από το email του ΕΛΙΑΜΕΠ σε μαζική αποστολή προς όλους τους εγγεγραμμένους;

Δεύτερον: Πως είναι «απλό κείμενο εργασίας» η έκθεση Γρηγοριάδη, όταν στην πραγματικότητα, αντί να αναλύει, εισηγείται στο τουρκικό κράτος πολιτικές-διπλωματικές κινήσεις; Αυτό είναι δουλειά υπηρεσιακών παραγόντων όχι ακαδημαϊκού, ειδικά όταν οι εισηγήσεις απευθύνονται σε ένα εμμέσως πλην σαφώς εχθρικό κράτος, αφού δεδηλωμένα απειλεί την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.

Είναι κατανοητό γιατί το ΕΛΙΑΜΕΠ με αυτή τη διάτρητη απάντηση θέλει γρήγορα να κλείσει την υπόθεση που προέκυψε από την αποκάλυψη των Wikileaks, αλλά ας μην παραπονιέται μετά που στη δημόσια σφαίρα δέχεται κριτικές για τον ρόλο του στα εθνικά θέματα.

https://slpress.gr/