Τρίτη 4 Μαΐου 2021

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

 Αγαπητέ μου φίλε

Έχουμε όλοι αναλάβει μια προσπάθεια για να αλλάξει ή να εξαφανιστεί η απαράδεκτη αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί αυθαιρέτως από τον κ. Μπουτάρη  στο πάρκο μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου, γιατί γράφει ανιστόρητο ψεύδος και αποτελεί διχαστική φαιά κομματική προπαγάνδα. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώνουμε ονόματα συμπολιτών μας, οι οποίοι συμφωνούν να προσυπογράψουν μια επιστολή μας προς τον Δήμαρχο κ. Ζέρβα. Όσο πιο πολλά ονόματα συγκεντρωθούν τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκήσουμε, ώστε να γίνει επιτέλους η επιζητούμενη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. 

Παρακαλώ να στείλετε με προώθηση αυτό το μέηλ σε φίλους σας και  σε περίπτωση συμφωνίας τους πρέπει να προωθήσουν απάντηση στο μέηλ του κ. Δημ. Καραμήτσου ( dtkarami@yahoo.gr ) γράφοντας επώνυμο, όνομα και ιδιότητα-επάγγελμα, ώστε να περιληφθούν στους συνυπογράφοντες. Δεν απαιτείται η υπογραφή σε χαρτί γιατί αρκεί η απάντηση στο μέηλ.

Παρακάτω το κείμενο της επιστολής. Προς το παρόν δεν κοινοποιείται σε ΜΜΕ. Αν απαιτηθεί θα γίνει αργότερα.


Θεσσαλονίκη 3η Μαΐου 2021

Προς 

Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβα

Θέμα: Η αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1944

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Τον Οκτώβριο του 2019 σας στείλαμε επιστολή και στις 3/10/2020 συνομιλήσαμε τρεις εξ ημών με εσάς για το θέμα της αναθηματικής πλάκας, η οποία έχει τοποθετηθεί μεταξύ του Βασιλικού Θεάτρου και του Λευκού Πύργου και αναγράφει:

«ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944»

 Στην εν λόγω πλάκα δηλαδή αναγράφεται ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη. Αυτό όμως, το «απελευθέρωσαν», όπως σας έχουμε εξηγήσει γραπτώς και προφορικώς είναι απολύτως αναληθές. Ο ΕΛΑΣ εισήλθε στη Θεσσαλονίκη ακωλύτως, δεδομένου ότι την προηγουμένη ημέρα είχαν φύγει οι Γερμανοί από την πόλη μας. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρείται «απελευθέρωση» η άνευ μαχών είσοδος και παρέλαση ένοπλων ανταρτών σε μια πόλη, η οποία είχε ήδη απελευθερωθεί.

Εξάλλου, η εν λόγω αναθηματική πλάκα τοποθετήθηκε εκεί αυθαιρέτως χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Νομίζουμε ότι, αν η αναθηματική πλάκα παραμείνει στη θέση της, πρέπει να γράφει την αλήθεια που είναι ότι:

«ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ 1944» 

Με την τροποποίηση αυτή, όχι μόνο αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα το κείμενο της αναθηματικής πλάκας συνάδει απολύτως με το περιεχόμενο του υπ᾽ αριθμ. 50/2016 (ΦΕΚ 81/Α/09-05-2016) Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο κατά λέξη αναφέρεται: «Άρθρο 1: Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης».

Η επιστολή μας αυτή υπογράφεται από  πολλούς έγκριτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μη διαδίδονται κραυγαλέα ιστορικά ψεύδη για κομματικούς σκοπούς και τους ενοχλεί η παραποίηση της ιστορίας μας, που δυστυχώς γίνεται όχι μόνο από ξένους (π.χ. στο Σκοπιανό ζήτημα) αλλά και από Έλληνες. 

Κύριε Δήμαρχε περιμένουμε μια άμεση ενέργεια σας με βάση όσα παραπάνω σας εξηγήσαμε. Είναι θέμα δικής σας απόφασης και ευθύνης να εφαρμοστεί σωστά το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα.


                                                                 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ