Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Πέθανε ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος

Ευάγγελος Μουτσόπουλος

  
Αποβίωσε την 7η Ιουνίου 2021, σε ηλικία 91 ετών, ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της Ελληνικής φιλοσοφικής διανόησης του καιρού μας, με διεθνή αναγνώριση, που πλούτισε με το πολισχυδές και εκπληκτικά πλούσιο και πρωτότυπο έργο του, προϊόν συνεπούς και γόνιμης προσφοράς μισού και πλέον αιώνα, τη Φιλοσοφία.
Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984, ήταν Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε επίτιμος διδάκτορας πολλών Πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών Ακαδημιών.
Το πολυσχιδές και πολύπλευρο ερευνητικό και συγγραφικό έργο του Ευάγγελου Μουτσόπουλου απλώνεται σε όλους τους βασικούς τομείς της Φιλοσοφίας: Λογική, Οντολογία, Φιλοσοφία των Αξιών, Φιλοσοφία της Ιστορίας, Ιστορία της Φιλοσοφίας με την ανάπτυξη προβληματισμών γύρω από την κοινωνία και τον άνθρωπο. Δύο από τους βασικούς τομείς του έργου του που κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση είναι η Φιλοσοφία του “καιρού,” για την οποία έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως ο «φιλόσοφος της καιρικότητος», και η Φιλοσοφία της Τέχνης, όπου ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος έδωσε ένα ανανεωμένο και γνήσια φιλοσοφικό περιεχόμενο.
Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ, είναι υπερήφανο, διότι ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος το τίμησε με τη συμμετοχή του στο σώμα των επιτίμων μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου και έως το τέλος της ζωής του συνέχιζε να στηρίζει τις προσπάθειες του ΔΙΚΑΜ για τη μελέτη και διεθνή προβολή του Αριστοτελικού έργου. Η Φιλοσοφική κοινότητα στην Ελλάδα και διεθνώς έχασε ένα μεγάλο φιλόσοφο, έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο που γαλούχησε γενιές μαθητών επί μισόν αιώνα, έναν εμβριθέστατο επιστήμονα, με ακαταμάχητη δύναμη, αξιοζήλευτη εργατικότητα και ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα. Άς είναι αιωνία η μνήμη του.


Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου