Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Το σωστό είναι να λέμε "ΕΥΖΩΝΟΣ" και όχι "ΤΣΟΛΙΑΣ"! . . .

 

ΟΙ  "ΕΥΖΩΝΟΙ"


Πρέπει να θυμόμαστε, ότι τα Ελληνόπουλα, που φέρουν τη συγκεκριμένη στολή, να τα αποκαλούμε ΕΥΖΩΝΟΥΣ και ΟΧΙ ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ και αυτό, γιατί  ο τίτλος  «Εύζωνος», προέρχεται από την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  λέξη «Εύζωνος» (από τo επίρρημα «ευ» & το ρήμα «ζώννυμι ή / και ζωννύω» και - κατά συνέπεια - σημαίνει αυτόν, ο οποίος είναι «καλώς ζωσμένος» ενώ απαντάται ΣΤΑ ΕΠΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ,  προσδιορίζοντας τους πολύ ψηλούς, εύρωστους & καλά ζωσμένους πολεμιστές.

 

 

Ποτέ και σε καμιά ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη «ΤΣΟΛΙΑΣ», επειδή  προέρχεται από την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΕΞΗ:  cul (τσιούλ) και σημαίνει το «ΚΟΥΡΕΛΙ».


Η συγκεκριμένη λέξη είχε αποδοθεί ΜΕΙΩΤΙΚΑ από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ σε βάρος των ΚΛΕΦΤΩΝ και των ΑΡΜΑΤΟΛΩΝ, επειδή η φουστανέλα τους ήταν ραμμένη από πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος!... Όσο όμως και να ήθελαν οι Τούρκοι, να τους υποβαθμίσουν, αυτή «η λερή φουστανέλλα τους, που ελευθέρωσε την Ελλάδα» έγινε το ΣΥΜΒΟΛΟ της παληκαριάς και της ανδρείας. Την φοράει, μέχρι σήμερα, ο απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ με υπερηφάνεια και μεγάλο καμάρι!

 

Από την ίδια Τουρκική ρίζα όμως προέρχεται και μια σειρά άλλων λέξεων με κακή σημασία:
[το] τσόλι = τσούλι = τσουλί = από την Τουρκική λέξηçul (= χαλί από φθαρμένο ύφασμα, κουρελού).
Σημαίνει: φτηνό ρούχο ή ύφασμα, κουρέλι // (και μεταφορικά) άνθρωπος τιποτένιος ανάξιος λόγου, χαμηλού ηθικού, πνευματικού, κοινωνικού επιπέδου... Επίσης γυναίκα υπόπτου ηθικής. [Ε.Κ.]

 

   [Από τον Νίκο Καντερακη]