Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Μετρό Θεσσαλονίκης Εις υγείαν του κορόιδου 

 Τον 21ο αιώνα, στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ηττήθηκε κατά κράτος η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού, όταν σε άλλες χώρες λύνει πολύπλοκα στατικά προβλήματα, και σε χρόνο ρεκόρ δημιουργεί θαυμαστές κατασκευές. Στην Ελλάδα ένα μεσαιωνικής αντίληψης πολιτικό σύστημα επί 8 χρόνια παίζει παιγνίδια σκοπιμοτήτων, με το μοναδικής αξίας αρχαιολογικό εύρημα του σταθμού Βενιζέλου που τώρα αναγκάζονται να ξηλώσουν γιατί σε λίγο θα χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν το ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον αλλά μόνον το ποιός θα επιβάλει την δική του άποψη ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις που έχουν αντίκτυπο στους ψηφοφόρους.

 Ο παραγκωνισμός της επιστήμης δημιούργησε μια διελκυστίνδα όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έπαιξαν ζάρια στην πλάτη του πολίτη και της οικονομίας. Το κόμμα της Δημιουργίας από το 2013 με δελτίο τύπου είχε υποδείξει την λύση ώστε και τα αρχαία να παραμείνουν και ο σταθμός να γίνει, και μάλιστα στο μεσοδιάστημα θα μπορούσαν τα αρχαία να είναι επισκέψιμα και να αποφέρουν πολλά έσοδα στο δημόσιο. 
Έκτοτε πέρασαν 8 χρόνια πολιτικών αντεγκλήσεων και μανιπουλαρίσματος των εμπλεκομένων φορέων και αυτό ουσιαστικά κατέληξε σε μια οικονομική αιμορραγία για το έργο που θα μπορούσε να τελειώσει το 2016. Τα διαφυγοντα κέρδη είναι κάτι που συμβαίνει όπου εμπλέκεται το δημόσιο, αφού αυτά είναι ψιλά γράμματα για το κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα που το μόνο που ξέρει είναι να φορολογεί βάρβαρα την ιδιωτική οικονομία για να ταίζει την πελατεία του. 
Έτσι σε συνεργασία με τους λίγους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν ενδιαφέρεται ποτέ για την λύση του χαμηλότερου κόστους με το μεγαλύτερο κέρδος με σύγχρονη διατήρηση της ποιότητας, ότι δηλαδή συμβαίνει στον πολιτισμένο κόσμο όπου τα μεγάλα έργα , πχ δρόμοι, κοστίζουν 3-5 φορές λιγότερα χρήματα, γίνονται γρήγορα και ποιοτικά είναι πολύ καλύτερα.