Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ


ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ


Αυτήν την στιγμή υπάρχει αρκετή πίεση στο FED (Federal Reserve- Κεντρική Τράπεζα) να ελαττώσει

την αγορά ομολόγων στην Δευτερογενή Αγορά.

Η στρατηγική αυτή της FED έχει δύο σκοπούς. Πρώτον, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και δεύτερον,

να διατηρήσει σταθερές τις τιμές των προϊόντων.

Όσο για την ανεργία, αυτή έπεσε στο 5.4 % την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των ατόμων που ζητά εργασία, είναι αρκετά χαμηλός, αφού υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 10 εκατομμύρια ανοικτές θέσεις εργασίας, που είναι ένας μεγάλος αριθμός για την Χώρα.

Αυτό το οξύμωρο ανησυχεί την Κυβέρνηση και αυτός είναι ο λόγος που το FED δεν δείχνει διάθεση να ελαττώσει την αγορά ομολόγων.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ποσοστό αύξησης που έδειξε η αγορά ήταν πολύ χαμηλό, κάτι που άρεσε γενικά στις αγορές όπως και στο FED και αποφάσισε να μην αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των αγορών.

Τώρα για τα στεγαστικά δάνεια....οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν αρκετά, λόγω της μεγάλης ζήτησης, με τα δάνεια να έχουν πολύ μικρό επιτόκιο. Αυτή η αύξηση των τιμών των ακινήτων όμως, έκανε την αγορά τους πολύ πιο δύσκολη για τους χαμηλόμισθους, αλλά επίσης έκανε και το FED να αντιδράσει. Για να σταματήσει αυτήν την αύξηση, αποφάσισε να περιορίσει την αγορά ομολόγων σε $ 50 Δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, δίνοντας την ευκαιρία στα επιτόκια να ανεβούν, και τα στεγαστικά δάνεια και να γίνουν πιο ακριβά!

Παρ'όλα αυτά τα προβλήματα στις αγορές, το Δολάριο παραμένει σταθερό προς το παρόν....Η Τουρκική Λίρα είναι αυτή που έχει καταρρεύσει και τώρα είναι στις 9.2 λίρες στο δολάριο για πρώτη φορά στην ιστορία της, αλλά δυστυχώς αυτό δεν σταματά τον τρελό ηγέτη της στην ξέφρενη πορεία του!

Ως συνήθως, κυρίως λόγω του Καλοκαιριού, η Αμερικανική Οικονομία είχε μια μικρή κάμψη τελευταία, κάτι που είδαμε και εμείς στο δικό μας γραφείο, αλλά η FED ακόμα δεν άλλαξε την νομισματική της πολιτική.

Φίλοι μου, έκανα αυτήν την σύντομη ανάλυση των αγορών για να έχετε μια ιδέα προς την κατεύθυνση της Αμερικανικής οικονομίας, η οποία σίγουρα επιρρεάζει τις Παγκόσμιες οικονομίες, όπως της Ευρώπης και βέβαια αυτή της Ελλάδος.Tώρα με τα γεγονότα που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, ο «άσπρος ελέφαντας» στο δωμάτιο παραμένει …το Αφγανιστάν! Ξαφνικά, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στις αγορές που συνήθως σημαίνει υψηλότερα επιτόκια, όμως….

το Κογκρέσο ετοιμάζεται σύντομα να ψηφίσει και ένα πακέτο 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις υποδομές της Χώρας, όπως ζήτησε ο πρόεδρος.

Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και έρχεται με κάποιο κόστος….. Πρώτα, η Κεντρική Τράπεζα του κράτους θα πρέπει να πωλήσει ομόλογα στις αγορές, σε εβδομαδιαίες δημοπρασίες, για να δημιουργηθεί το ρευστό χρήμα που θα δαπανηθεί στο μέλλον….Χρειάζονται λοιπόν αγοραστές που θα αγοράσουν όλα αυτά τα ομόλογα και πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι τιμές των ομολόγων δεν θα πέσουν…..που αυτό αυτόματα σημαίνει ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ!!!

Να έχετε τον νουν σας λοιπόν προς τα που πάμε!!!!

Όμως…. όλα αυτά τα παραπάνω, πάντα με την προσοχή μας στραμμένη στον κορωνοϊό και κυρίως στην μεταλλαγή "Δέλτα", αλλά και στην πολιτική σταθερότητα του Πλανήτη, πράγματα που μπορούν να εκτροχιάσουν τις οικονομίες όλου του Κόσμου σε χρόνο μηδέν!!!

( Σημείωσης : Τα παραπάνω εγράφησαν, μια εβδομάδα πριν τα θλιβερά γεγονότα στο Αφγανιστάν…)ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΌπως ίσως θα γνωρίζετε, η έχετε ακούσει, ο τούρκος Ναύαρχος ε.α. Cihat Yayci, προειδοποιεί την Τουρκική κυβέρνηση ότι οι Έλληνες σύντομα θα ζητήσουν και επίσημα από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπάϊντεν, την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και ότι όταν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και θα ζητήσει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων από την Τουρκία.....

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το έφερε αυτό προς συζήτηση με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποίο ζήτησαν την διαγραφή της λέξης Γενοκτονία από το Ελληνικό λεξιλόγιο και επίσης ζήτησαν η Ελληνική Δικαιοσύνη να διακηρύξει την Ποντιακή Γενοκτονία ως κακούργημα και να καταδικάζεται όποιος τολμήσει να την ζητήσει!!!....

Η συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργών είχε σχεδόν κλείσει, αλλά για κάποια αιτία (δεν γνωρίζω) δεν ολοκληρώθηκε!...

Μάλιστα ο Ερντογάν ήθελε να φέρει αυτήν την συμφωνία, στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ και να ζητήσει την έγκριση αυτής της συμφωνίας.....Κατά δεν την διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο Μπάϊντεν στις Βρυξέλλες, του ζήτησε επίσημα να μην αναγνωρίσει αυτήν την Γενοκτονία ακόμα και εάν του το ζητούσαν οι Έλληνες!!......Τι έχει να μας πει ο κ. Βενιζέλος για αυτό???... Είναι αλήθεια??....μπορεί κανείς να τον ρωτήσει??...Είναι ακόμα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος??....Θα θέλαμε πολύ να γνωρίζουμε και την δική του άποψη!...ΣΚΟΠΙΑΜετά από τις συνεχείς παραβιάσεις από τους Σκοπιανούς των συμφωνηθέντων στην Συμφωνία των Πρεσπών, και βέβαια τις αντιδράσεις των απανταχού Ελλήνων, διαφόρων Υπουργών και Βουλευτών της Ν. Δ., ο κ. Μητσοτάκης "παγώνει" και επίσημα την ψήφιση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την Ελληνική Βουλή.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες από τον Ζάεφ, να πείσει την Διεθνή Κοινότητα να δεχθούν τις παραβιάσεις αυτές ως απομονωμένες περιπτώσεις, δεν πέρασαν και ούτε έπεισαν κανένα!... Τώρα και επίσημα πλέον, το Υπουργείο Τουρισμού των Σκοπίων, λέει ότι η συμφωνία είναι άκυρη!!

Τον περασμένο μήνα έγινε το πρώτο συνέδριο "Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών" μία μεγάλη… μπαρούφα, για να διεθνοποιήσουν την δήθεν συμφωνία, όπου προκάλεσε μεγάλη αίσθηση η απουσία κυβερνητικών στελεχών της Ελλάδος, με μόνη παρουσία φυσικά του.... "μεγάλου ευεργέτη¨ των Σκοπίων , Αλέξη Τσίπρα !!....Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο άλλος "μεγάλος ευεργέτης" των Σκοπίων, και των Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου, ο κ. Μάθιου Νίμιτζ, που για 27 ολόκληρα χρόνια προσπαθούσε να βρει μια "δίκαιη" ονομασία για τα Σκόπια!!...ο οποίος Νίμιτζ είναι ακόμη κάθετος στην υποστήριξη των Σκοπιανών με το να διακηρύσσει ότι η Μακεδονική Γλώσσα και Ταυτότητα είναι απαραβίαστα δικαιώματα τους και αναγνωρίζονται!!! ...Το ακούτε??...Μας το έλεγε εμάς αυτό σε κάθε συνάντηση που είχαμε μαζί του και διαφωνούσαμε συνεχώς!!!

Περιττό να πω ότι οι Σκοπιανοί είναι πολύ ενοχλημένοι που η Ελληνική Βουλή δεν ψήφησε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών και για αυτό πριν μερικές ημέρες το Υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας!!...Δεν γνωρίζω τι όπλα θα τους πωλήσει η Τουρκία και αν τους πωλήσει, αλλά γνωρίζουμε ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν αρβύλες για τον στρατό τους, όπως και οι Τούρκοι δεν έχουν χρήματα να κάνουν δωρεές όπλων σε κανέναν!!...Αλλά αυτό είναι άλλη μία αιτία για τον κ. Μητσοτάκη να μην βιάζεται να φέρει την συμφωνία στην Βουλή!!!

Προς το παρών, αυτό που έκαναν οι Σκοπιανοί δεν είναι κάτι που θα με απασχολούσε....άλλα είναι τα φλέγοντα θέματα γύρω μας!!!

Προχθές ήλθε ένα Τελεσίγραφο από ΗΠΑ και Γερμανία στον κ. Μητσοτάκη...."Ψηφίστε εδώ και τώρα" τα μνημόνια με τα Σκόπια....Γιατί??...πάλι κρυφές συμφωνίες

από τους συμμάχους μας για την Τουρκία??...έλεος!

Όμως η στάση του Αντώνη Σαμαρά και διαφόρων βουλευτών της Ν.Δ., είναι εφιάλτης για την Κυβέρνηση....Είμαι σίγουρος ότι το συζήτησε και με τον γερουσιαστή

Βοβ Μενέντεζ στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με την επίσκεψη του στην Ελλάδα.....Εάν ο κ. Μητσοτάκης τα φέρει όμως στην Βουλή, τότε σίγουρα θα χάσει τις εκλογές

γιατί χωρίς τους ψήφους από την Βόρειο Ελλάδα, καθώς και από όλες τις περιοχές της Χώρας που υπέφεραν από τις φωτιές δεν πάει πουθενά!!

Ο ανασχηματισμός έρχεται και θα δούμε την καινούργια κυβέρνηση στην ΔΕΘ σύντομα….

Το ιδιωτικό ταξίδι που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, πιστεύω θα του δώσει την ευκαιρία να σχεδιάσει την καινούργια κυβέρνηση απερίσπαστος και μακριά από κάθε

είδους επιρροές. Ελπίζω να κάνει σωστές επιλογές!

Με ανησυχεί πάρα πολύ η αργοπορία αναβάθμισης των F-16 σε Viper όπως αποφασίστηκε πριν ένα χρόνο, που είναι κάτι που χρειάζεται η Ελλάδα άμεσα. Γνωρίζουμε ότι ο πρώτο

αεροπλάνο που ολοκληρώθηκε, έχει περάσει όλα τα τέστ και έχει εγκριθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία πριν πολύ καιρό.....γιατί λοιπόν αυτή η καθυστέρηση??...

Μπορεί να μας εξηγήσει κανείς τον ρόλο του κ. Δ. Δάφνη και τι θέλει?? Γιατί βάζει τρικλοποδιά σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόγραμμα που χρειάζεται η Πατρίδα???....ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΈνα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, μετά την ξαφνική ανακοίνωση του προέδρου

Μπάϊντεν για την απομάκρυνση των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Χώρα αυτή μετά από 20 χρόνια πολέμου.

Αυτή η απόφαση είχε μεγάλο αντίκτυπο σε όλον τον κόσμο και σίγουρα θα έχει συνέπειες και στην Χώρα μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα…..

Το Χάος και την τραγωδία που προέκυψε από αυτήν την απόφαση, τις βλέπουμε στις τηλεοράσεις κάθε ημέρα….και το πρόβλημα το έχουν συζητήσει πολλοί αναλυτές….

Και είναι κάτι που δεν θα ήθελα να συζητήσω …..όμως θα πρέπει να πω τις σκέψεις μου όσο και μα λυπεί…..

Αυτό όμως που θα ήθελα εγώ να πω, τουλάχιστον από όσα γνωρίζω, είναι ότι, μέσα μου εγώ πιστεύω ότι η απόφαση ήταν σωστή, αλλά πιθανόν το timing να μην ήταν κατάλληλο!

Ένα είναι σίγουρο, η Αμερική προειδοποίησε το Αφγανιστάν για αυτήν την απόφαση της πριν 9 χρόνια, αλλά οι Αφγανοί δεν έκαναν τίποτε για αυτό, χωρίς να υπάρξει καμία

πρόοδος γιατί αυτό το θέμα είχε και έχει μεγάλο πολιτικό κόστος!....Η Αμερική ξόδεψε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (τρομακτικό ποσό) για να δημιουργήσει ένα

σύγχρονο κράτος με Κεντρική κυβέρνηση, και Δημοκρατικό τρόπο διοίκησης, αλλά αυτό ήταν τελείως αντίθετο με τον πανάρχαιο Φεδουαρχικό τρόπο ζωής τους , όπου κάθε

περιοχή έχει και τον δικό της ηγέτη, ανεξάρτητο από την κεντρική εξουσία….

Η εποχή που η Αμερική δεν μπορούσε να κάνει κανένα λάθος τελείωσε και την διαδέχτηκε η εποχή που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστό….Λυπηρό!

Ο πρόεδρος Τράμπ, ενώ είχε την σωστή άποψη, έκανε το λάθος να πιστέψει τις υποσχέσεις του αρχηγού των Ταλιμπάν, ότι τώρα έχουν ηπιότερη συμπεριφορά και θρησκευτική φιλοσοφία και για αυτό αποφάσισε όχι μόνο να συναντηθεί κρυφά η αμερικανική επιτροπή μαζί του δίχως την γνώση και δίχως την συμμετοχή της

Νόμιμης κυβέρνησης του Αφγανιστάν, αλλά και να τον απελευθερώσουν από τις φυλακές της Καμπούλ όπου ήταν κρατούμενος για αρκετά χρόνια. Η μυστική συμφωνία ήταν ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρούσαν άμεσα και οι Ταλιμπάν θα έδιναν όλον τον απαραίτητο χρόνο για την ομαλή αποχώρηση.
Το Αφγανιστάν είναι μία χώρα δίχως Θαλάσσια σύνορα και ακτές. Ο μόνος τρόπος να μπείς η να βγείς είναι αεροπορικώς η χερσαίος. Δυστυχώς η Αμερική τα τελευταία

4-5 χρόνια έκλεισε όλες τις αεροπορικές της βάσεις και έτσι ο μόνος τρόπος εκκένωσης ανθρώπων ήταν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ που έφερε αυτό το Χάος που βλέπουμε.
Η χαώδης όμως αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν πολλαπλασιάζει την αίσθηση της ανικανότητάς της να πετύχει τους στόχους των εκστρατειών της.
¨Ετσι, ενώ η έξοδος της Αμερικής από το Αφγανιστάν μετά από ένα πόλεμο 20 ετών, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και θησαυρό, θα συμβάλλει στην ανασύνταξη των δυνάμεών της και άρα στην ενδυνάμωσή της οικονομικά και στρατιωτικά η κοινή γνώμη έχει τόσο απογοητευτεί από τα αποτελέσματα που δεν θα επιτρέψει την ηγεσία της χώρας για πολλά χρόνια να επιχειρήσει κάτι το ανάλογο με αυτό που έγινε στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Το αποτέλεσμα δηλαδή της αδυναμίας των ΗΠΑ να νικήσει τους Ταλιμπάν και του φιάσκου της εξόδου της θα την οδηγήσει στην απομόνωση, όπως το έκανε κι άλλες φορές στην ιστορία της και όπως έχει την τάση να το κάνει.
Και αυτό θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: Τι θα γίνει αν αρπάξει «φωτιά» κάπου στον Κόσμο; Ποιος θα την σβήσει;
Και για να γίνουμε περισσότερο σαφείς ας υποθέσουμε ότι η κρίση της Ελλάδας με την Τουρκία φτάνει στο απροχώρητο και η δεύτερη δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Ελλάδα από το να υπεραμυνθεί της κυριαρχίας της.
Τότε σε μία τέτοια περίπτωση σε ποιον τηλεφωνά ο Ελληνας Πρωθυπουργός για υποστήριξη όταν θα γνωρίζει ότι τα χέρια της Ουάσιγκτον είναι δεμένα;
Kαι επιπλέον δεν θα είναι αυτό γνωστό και στον Ερντογάν?..… Εγώ πάντως πιστεύω ότι ήδη έχει γίνει μια κρυφή συμφωνία με την Τουρκία με ανταλλαγή την πρόσφατη

έγκριση δανείου $ 6.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ προς στην Τουρκία….Θα το δούμε σύντομα!
Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η Ρωσία και η Κίνα σήμερα θα θρηνούν τη χαώδη έξοδο της Αμερικής από το Αφγανιστάν και αυτό γιατί ενώ οι χώρες αυτές προέβησαν σε προπαγανδιστικές εκμεταλλεύσεις της Αμερικής, απολάμβαναν όλα τα υλικά και ηθικά πλεονεκτήματα καλυμμένες υπό την στρατιωτική ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Τώρα όμως που χάθηκε αυτό για το προβλεπόμενο διάστημα ο κόσμος εισέρχεται σε ένα νέο αβέβαιο μέλλον μέχρι να βρεθεί μία νέα ισορροπία.
Για αυτό και σήμερα γεννιέται το ερώτημα: ποιος θα είναι ο «Πυροσβέστης» εφόσον η Αμερική αποτραβιέται από τον υπόλοιπο Κόσμο και απομονώνεται στον εαυτό της τουλάχιστον μέχρι να επουλώσει τις πληγές της???

Αγαπητοί μου φίλοι, αυτές είναι οι τελευταίες σκέψεις μου και έχετε όλο το δικαίωμα να διαφωνείτε και να μου το πείτε… και εάν δεν τις επιθυμείτε, μπορείτε να μου στείλετε την

λέξη ΣΤΟΠ και θα σταματήσω να σας τις στέλνω.

Με αγάπη και εκτίμηση,

  Στέλιος Κυριμλής

 

Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου

Greater Washington D.C. Area,

Πρώην Ύπατος Πρόεδρος

Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής

 

 

 

Steve A. Kirimlis, VP

Courtesy Title & Escrow Corp.

Reges Law Firm, P.C. General Counsel

Maryland Office:                            Virginia Office:

10411 Motor City Drive, Suite 301           8133 Leesburg Pike, Suite 380

Bethesda, MD 20817                                 Tysons Corner, Vienna, VA  22182