Μιά συνέντευξη του Γιώργου Σφήκα, επίτιμου προέδρου της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης,
που δόθηκε στον Γιώργο Κιούση.
«Το 50% του ελληνικού λαού έχει κάποιο οικονομικό όφελος από την καταστροφή των δασών. Πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα, καθώς οι πυρκαγιές των δασών που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι τίποτε άλλο παρά το χρονικό ενός καλά προσχεδιασμένου εθνικού εγκλήματος, στο οποίο συμμετέχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας». Αυτό τονίζει ο Γιώργος Σφήκας, επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.
Γιατί καίγονται τα δάση μας κάθε καλοκαίρι;
«Τα δάση της Ελληνικής Χερσονήσου καίγονταν και θα καίγονται κάθε καλοκαίρι, εφόσον στα περισσότερα μέρη της χώρας μας δεν βρέχει τουλάχιστον για τέσσερις μήνες, και οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35°C. Σε παλαιότερες εποχές τα δάση έπαιρναν φωτιά από φυσικά αίτια, κεραυνούς κ.λπ. Αργότερα προστέθηκαν και οι σκόπιμοι εμπρησμοί, προκειμένου να δημιουργηθούν χωράφια και βοσκότοποι. Μετά το 1950 πρέπει να προσθέσουμε και τους εμπρησμούς για τη δημιουργία οικοπέδων και οικισμών, καθώς η αξία της δασικής γης έχει ανέβει κατακόρυφα».
Είναι και άλλοι παράγοντες...
«Στο τελευταίο παιχνίδι συμμετέχουν μεσίτες, εργολάβοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ακόμη και υπάλληλοι δασαρχείων και πολεοδομίας. Σε παλαιότερα χρόνια, όταν καιγόταν ένα δάσος ξαναγεννιόταν με τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης. Σήμερα παρατηρούμε ότι δάση που βρίσκονται κοντά σε πόλεις, σε ακτές και σε νησιά καίγονται και ξανακαίγονται, ώστε να μην υπάρξει ελπίδα φυσικής αναγέννησης. Ρίξτε μια ματιά στην Πεντέλη και θα καταλάβετε τι εννοώ. Τώρα έβαλαν χέρι και στα χαμηλά της Πάρνηθας, όπου προβλέπεται ότι θα επεκταθεί η Αθήνα».
Πάμε σιγά σιγά για δασική «απογύμνωση»...
«Αναμφίβολα. Σύμφωνα με την πρώτη εθνική απογραφή των ελληνικών δασών του 1993, η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δασοκάλυψης από κάθε άλλη χώρα γύρω από τη Μεσόγειο, γιατί είναι χώρα κατ' εξοχήν ορεινή. Το 25% του εδάφους της Ελλάδας καλύπτεται από πυκνά και εκμεταλλεύσιμα δάση, ενώ άλλο ένα 25% καλύπτουν τα αραιά δάση και οι μεσογειακοί θαμνώνες. Αν όμως συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, ασφαλώς θα απογυμνώσουμε τα βουνά γύρω από τις πόλεις και όλα τα νησιά μας».
Ειδικά στα νησιά η κατάσταση είναι τραγική.
«Αρκεί να δούμε πώς έχουν καταντήσει άλλοτε καταπράσινα νησιά, όπως η Θάσος, η Σάμος και η Ρόδος. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν η Κως, η Σκόπελος, η Λέσβος και όσα άλλα νησιά διατηρούν ακόμη τα δάση τους».
Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν;
«Το 1993 ολοκληρώθηκε η πρώτη στην ιστορία εθνική απογραφή των ελληνικών δασών που δημοσιεύτηκε σε μια ωραία έκδοση. Το επόμενο βήμα που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν η δημοσίευση των δασικών χαρτών κατά νομό, ώστε να μάθουμε όλοι πού υπάρχουν δάση και από τι είδη αποτελούνται τα δάση αυτά».
Το εθνικό δασολόγιο σε τι θα βοηθούσε;
«Ετσι θα μάθαινε και το Δημόσιο ποια δάση τού ανήκουν, ενώ για τα διεκδικούμενα από κοινότητες, μονές και ιδιώτες, θα γίνονταν δικαστήρια και θα ξεκαθάριζε και αυτό το ζήτημα. Αντί γι' αυτό, ο κ. Σουφλιάς προτίμησε να κάνει Κτηματολόγιο στις κατοικημένες περιοχές, για λόγους καθαρά εισπρακτικούς, καθώς τα δάση είναι, ως επί το πλείστον, δημόσια και επομένως το δασολόγιο δεν θα έφερνε χρήματα στα κρατικά ταμεία. Η χαρτογράφηση των δασών και το δασολόγιο καθώς και το ξεκαθάρισμα της κατάστασης με τους λεγόμενους "δασωθέντες αγρούς" θα ήταν κάτι που θα αφαιρούσε τα κίνητρα από πολλούς διεκδικητές και καταπατητές των ελληνικών δασών και θα ήταν το καλύτερο μέτρο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών».
Χωρίς δασολόγιο, οι δασικές πυρκαγιές θα συνεχιστούν;
«Όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα ενταθούν και κάθε χρόνο θα ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για την κατάσβεση, χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα».
Εκτός από τα κυκλώματα δεν υπάρχει και η αμέλεια για τις φωτιές;
«Ασφαλώς υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Όμως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα ΜΜΕ προβάλλουν ως κύρια αιτία των δασικών πυρκαγιών την αμέλεια, ενώ για τους εμπρηστές δεν ακούμε τίποτε. Δεν είδα ποτέ έναν εμπρηστή να διασύρεται από τα κανάλια. Δεν ακούσαμε ποτέ αν καταδικάστηκε κάποιος και με ποια ποινή».
Ποιοι έχουν συμφέροντα στα δάση;
«Θέλετε να τους απαριθμήσουμε; Οι ιδιοκτήτες αγρών που βρίσκονται σε επαφή με δημόσιες δασικές εκτάσεις, με στόχο την επέκταση των κτημάτων τους σε βάρος της δημόσιας γης. Επειτα οι ιδιοκτήτες δασωθέντων αγρών που δεν τους επιτρέπεται να τους "αξιοποιήσουν" εφόσον έγιναν δάση. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδωνσε οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται μέσα σε δάση και δεν μπορούν να τα "αξιοποιήσουν". Οι κτηνοτρόφοι που έχουν στάνες σε επαφή με κάποιο δάσος και προκειμένου να δημιουργήσουν έναν βοσκότοπο καίνε το δάσος, γιατί κάτω από τα δέντρα δεν φυτρώνει χόρτο. Για το θεάρεστο αυτό έργο τους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους δίνει και επιδότηση».
Οι έμποροι ξυλείας;
«Είναι και αυτοί, όσοι εμπορεύονται την "καψάλα", δηλαδή τα καψαλισμένα από τη φωτιά δέντρα, που τα κόβουν και τα πουλάνε για καυσόξυλα. Και δεν είναι τυχαίο που οι αντιδράσεις των πολιτών για τις πυρκαγιές και την προστασία των δασών είναι τόσο μα τόσο απελπιστικά χλιαρές».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/07/2008
Η ταυτοτητα των εμπρηστων
Πρώην δασοπυροσβέστης ο 35χρονος που συνελήφθη για την πυρκαγιά στη Θάσο
Από τη διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού
Συνελήφθη 32χρονος που ομολόγησε 21 εμπρησμούς στη Μεσσηνία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2012
Ένας 32χρονος που συνελήφθη την Κυριακή από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ομολόγησε ότι ευθύνεται για 21 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο νομό Μεσσηνίας.
Μετά τη σύλληψή του με την αυτόφωρη διαδικασία, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι έβαλε φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Λόγγος του δήμου Οιχαλίας.
Παραδέχτηκε ακόμα 20 εμπρησμούς στους δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας από τις 3 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.
Τη Δευτέρα ο 32χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Προθεσμία για την Τετάρτη έλαβε ο 24χρονος για τις πυρκαγιές στη Χίο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2012 14:54
Web-Only
Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη, έλαβε από την ανακρίτρια Χίου ο 24χρονος, που κατηγορείται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ράχη Καρδαμύλων, αλλά και για ακόμη 14 πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της Χίου.
Ειδικότερα εναντίον του 24χρονου, ο οποίος κρατείται, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό σε δάσος από πρόθεση, τελεσθείς από κακοβουλία, και εμπρησμός κατ' εξακολούθηση από πρόθεση, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και πρόσωπα.
Στη Ζάκυνθο συνελήφθη ένας 61χρονος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Κοιλιωμένο Ζακύνθου.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου με την κατηγορία του εμπρησμού δάσους από πρόθεση και στον ανακριτή, με απόφαση του οποίου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Οι έρευνες, τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στη Χίο, συνεχίζονται.
Μέχρι στιγμής, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για πρόκληση εμπρησμού σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε βάρος 250 ατόμων: 26 για πρόθεση και 224 για αμέλεια.
Στο πλαίσιο της αυτοφώρου διαδικασίας συνελήφθησαν 82 άτομα, 17 για εμπρησμό από πρόθεση και 65 για εμπρησμό από αμέλεια. Προφυλακιστέα κρίθηκαν δύο εκ των παραπάνω ατόμων.
Ενας εμπρησμός κάθε μία ώρα
Πάνω από έξι εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν μέσα σε μία δεκαετία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
Είκοσι οκτώ αγροτοδασικές πυρκαγιές κάθε μέρα, δηλαδή σχεδόν 1,2 εμπρησμοί από πρόθεση ή αμέλεια ανά ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Αντιστοιχούν σε 1.524 καμένα στρέμματα γης ημερησίως.
Αλλά και σε ανθρώπινες και χρηματικές απώλειες, η χώρα μας έχει πληρώσει εξίσου ακριβά: από το 1997 θρηνεί συνολικά 765 νεκρούς, μετρά 2.162
τραυματίες και απώλειες τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας δασικών και αστικών πυρκαγιών.
Η αναλυτική καταγραφή στη μελέτη-έρευνα που προσφάτως ολοκλήρωσε ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και νομικός κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, σχετικά με την εγκληματικότητα και τη «γεωγραφία» των εμπρησμών κατά την περίοδο 2000-2010, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να αποφευχθούν ανάλογες πληγές για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την εγχώρια χλωρίδα και πανίδα. «Στη δεκαετία αυτή, μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, εκδηλώθηκαν συνολικά 111.642 αγροτοδασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν συνολικά 6.117.056 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή κατά μέσον όρο 54,8 στρέμματα ανά φωτιά. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία δείχνουν πως στη χώρα μας σημειώνονται κατά ετήσιο μέσο όρο 10.149
αγροτοδασικές πυρκαγιές, που ισοδυναμούν με 556.096 καμένα στρέμματα...», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γκουρμπάτσης, διευθυντής στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού κατά το διάστημα 2000-2003.
Λάρισα, Ηλεία και Αχαΐα κατά σειρά είναι, όπως λέει, οι νομοί με τις συχνότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές. Αντίθετα η Σάμος, η Χίος και η Ευρυτανία μετρούν τις λιγότερες. «Στις τρεις πρώτες θέσεις των νομών με τις μεγαλύτερες καταστροφές βρίσκονται Ηλεία, Εύβοια και Λακωνία, ενώ τις λιγότερες καταστροφές από αγροτοδασικές πυρκαγιές μετρούν η Πιερία, η Λευκάδα και η Ευρυτανία. Ειδικότερα ο Νομός Ηλείας, αν και τυπικά δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές, είναι ουσιαστικά ο πλέον πυρόπληκτος της χώρας, από τη στιγμή που το 56,7% του συνόλου των καμένων εκτάσεων αφορά δάση και δασικές εκτάσεις- το 1/5 των καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων της χώρας έχει καταστραφεί εκεί. Εννοείται, βεβαίως, πως αυτός ο χαρακτηρισμός αποδίδεται στην περιοχή κυρίως λόγω των θανατηφόρων δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν εκεί περισσότερο από κάθε άλλον νομό, το 2007...», συμπληρώνει.
Αντιθέτως, τυπικά και μόνον, σύμφωνα με τον έμπειρο πρώην αξιωματικό της Πυροσβεστικής, ο Νομός Λάρισας φαίνεται αριθμητικά να πρωταγωνιστεί αρνητικά όσον αφορά τις αγροτοδασικές πυρκαγιές και να είναι ο τέταρτος πανελλαδικά σε καταστροφές. «Η κατάταξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αγροτικές και όχι τόσο στις καθαρά δασικές πυρκαγιές. Για την ακρίβεια, μόνον το 22,1% των καμένων εκτάσεων είναι δάση και δασικές εκτάσεις. Οι λοιπές καταστροφές, σε ποσοστό 77,9%, είναι χορτολιβαδικές και γεωργικές, καθώς και υπολείμματα καλλιεργειών...», διευκρινίζει ο κ. Γκουρμπάτσης.
Τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από αστικές και δασικές πυρκαγιές
Στάχτη το 70% του φοινικόδασους
ΜΕΤΡΑ για την αποκατάσταση του φοινικόδασους της Πρέβελης- του δεύτερου μεγαλύτερου της Κρήτης- που καταστράφηκε σε ποσοστό 70% από την πυρκαγιά στον Νομό Ρεθύμνου, προτίθεται να λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η φωτιά άρχισε από την περιοχή Γιαννιού του Νομού Ρεθύμνου και έφθασε μέχρι την εκβολή του Κουρταλιώτη της Πρέβελης, καταστρέφοντας και το φοινικόδασος.
Δεδομένης της τεράστιας αξίαςοικολογικής, αισθητικής, τουριστικής- που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου δεσμεύθηκε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).
Οπως εκτιμάται, το γεγονός ότι ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα- παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικόδασους.
Στην Κάρυστο
Στο μεταξύ υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί από χθες το μεσημέρι η μεγάλη φωτιά που έκανε στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών στην Κάρυστο. Από την πυρκαγιά κάηκαν τέσσερα σπίτια και άλλα τέσσερα υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Το γεγονός ότι εξασθένησαν οι άνεμοι επέτρεψε χθες το πρωί την επέμβαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα η φωτιά να τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Μία καταδίκη για 46.000 υποθέσεις
ΜΕ ΒΑΣΗ τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για τις 46.296 (41,8%)από τις συνολικά 110.846 δασικές πυρκαγιές την περίοδο 2000-2009 καταδικάστηκαν συνολικά 1.341 εμπρηστές δάσους, κυρίως άνδρες (89,1%) (πηγή: Στατιστική της Δικαιοσύνης). Ωστόσο, μόλις ένας (!) από τους καταδικασθέντες πέρασε για αρκετό διάστημα το κατώφλι των φυλακών και τιμωρήθηκε με την κακουργηματική ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης (καταδίκη μεγαλύτερη των πέντε ετών), ενώ κανένας με ισόβια. Επίσης, από τους 35 κατηγορουμένους για εμπρησμό δάσους μόλις ένας καταδικάστηκε! «Η πρακτική των δικαστηρίων δείχνει πως οι υπαίτιοι εμπρησμών καταδικάζονται συνήθως σε φυλάκιση έως έναν μήνα (28,7% των περιπτώσεων) και το πολύ από τρεις έως έξι μήνες (27,2%). Μάλιστα, για το 72,6% εξ αυτών, η εκτέλεση της ποινής τους ανεστάλη ή μετατράπηκε σε χρηματική (26,9%), τη στιγμή που ένας στους τέσσερις εμπρηστές δάσους είναι υπότροπος για το ίδιο αδίκημα. Είναι μύθος, πάντως, η αντίληψη της κοινωνίας ότι τις πυρκαγιές τις προκαλούν συνήθως άνθρωποι με ψυχιατρικά προβλήματα. Και τούτο γιατί κανένας ενήλικος άνω των 20 ετών που καταδικάστηκε για εμπρησμό δάσους δεν υποβλήθηκε σε περιορισμό σε ψυχιατρικό κατάστημα...», λέει με νόημα.
Οι δράστες
Εξι στους δέκα καταδικασθέντες εμπρηστές ήταν ηλικίας 45 ετών και άνω, όταν διέπραξαν την αξιόποινη πράξη τους. «Οι οκτώ στους δέκα είναι απόφοιτοι Στοιχειώδους Εκπαίδευσης ή και Μέσης (18,3%) και μόνον το 2,2% εντελώς αγράμματοι. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι περισσότεροι από τους μισούς ήταν εργαζόμενοι, σε σύγκριση με τους άνεργους ή άεργους δράστες (31,2%). Η πλειονότητα των 1.341 καταδικασθέντων ως υπαιτίων (από πρόθεση ή αμέλεια) επέλεξε να δράσει σε Μακεδονία (22,4%) και Πελοπόννησο (19,9%) και δευτερευόντως στην Αττική (11,6%). Επτά στους δέκα, μάλιστα, προτίμησαν ως πεδίο δράσης τους τις περιοχές όπου διέμεναν...».
Η εξιχνίαση
Ανησυχητικά αυξητική τάση εμφανίζει, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, το ποσοστό των δασικών πυρκαγιών των οποίων η αιτία δεν εξακριβώθηκε. «Το 2001 είχαμε το μικρότερο ποσοστό (32,8%) μη τελικής εξακρίβωσης των συνθηκών υπό τις οποίες ξέσπασαν οι φωτιές. Από τότε, ωστόσο, το νούμερο αυτό αυξάνεται κάθε έτος, με αποτέλεσμα το 2009 να φθάσει στο 85,4%!
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα συγκεντρωθέντα προανακριτικά στοιχεία των ετών 2000-2009 παραμένουν άγνωστα τα αίτια εκδήλωσης για σχεδόν τις μισές (44%)
από τις πυρκαγιές, συγκριτικά με αυτές από εμπρησμό λόγω αμέλειας (27,8%) ή από πρόθεση (19,2%), από φυσικά αίτια (8,5%) ή τυχαία γεγονότα (0,5%)...», αναφέρει.
«Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως κατά σειρά Αύγουστος, Ιούλιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά οι μήνες με τη μεγαλύτερη συχνότητα δασικών πυρκαγιών, σε αντιδιαστολή με τον Δεκέμβριο.
Παρατηρείται, ταυτόχρονα, πως οι περισσότερες από αυτές εκδηλώνονται κυρίως στο διάστημα από 2-3 το μεσημέρι και κατά δεύτερο λόγο μία ώρα αργότερα.
Αντιθέτως, από τις 5 έως τις 7 το πρωί έχουν καταμετρηθεί σε μικρότερη συχνότητα».
Ζητά άμεση κατεδάφιση
Εισαγγελική παρέμβαση για τα αυθαίρετα που «φυτρώνουν» στις καμένες εκτάσεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012
Να μην ανεγερθεί κτίσμα σε εκτάσεις που κάηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ανατολική Αττική, ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Σακελλάκος ο οποίος με παραγγελία του προς τις αρμόδιες αρχές δίνει εντολή να προχωρούν «πάραυτα» σε κατεδαφίσεις στις περιπτώσεις ανέγερσης οικοδομών σε καμένες δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις.
Η παραγγελία του εισαγγελέα απευθύνεται προς όλα τα αρμόδια Δασαρχεία, Πεντέλης, Καπανδριτίου, Πάρνηθας, Λαυρίου, Αιγάλεω και Μεγάρων, προς τα οποία ζητά να επιδείξουν αυξημένη επαγρύπνηση για τον κίνδυνο ανέγερσης αυθαίρετων κτισμάτων στις δημόσιες και ιδιωτικές δασικές περιοχές που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Ζητά, επίσης, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή με επίβλεψη στις περιοχές εκείνες που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 15:45 Σάββατο 1 Ιουνίου 2013
Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Βοιωτία και Φθιώτιδα
Στη σύλληψη των τριών ατόμων με την κατηγορία ότι προκάλεσαν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες σε Φθιώτιδα και Βοιωτία προχώρησαν οι αρχές.Φωτογραφία αρχείου
Ειδικότερα, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στην περιοχή Έξαρχος- Ζέλιο, του δήμου Αμφίκλειας- Ελάτειας, στη Φθιώτιδα, συνελήφθησαν ως υπαίτιοι εμπρησμού ένας 42χρονος κι ένας 46χρονος.
Οι φερόμενοι ως δράστες, που εκτελούσαν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, οδηγούνται το Σάββατο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
Επίσης συνελήφθη 43χρονος για την πυρκαγιά σε δασική έκταση, που εκδηλώθηκε την ίδια μέρα στην περιοχή Μάζι, του δήμου Αλιάρτου στη Βοιωτία.
Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013
Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά στο Κορωπί
23/06/2013 - 13:42
Ένας Έλληνας κι ένας αλλοδαπός οδηγήθηκαν στον Εισαγελέα για εμπρησμό. |
Συνελήφθη 76χρονος για εμπρησμό στο Δήλεσι |
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 20:14 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 Δωδεκαετή κάθειρξη
Καταδικάστηκε γιος πυροσβέστη για εμπρησμούς στη Χίο
Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση στη Σάμο
26 Ιουλιου 2013
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, 42 ετών και 26 ετών, ως υπαίτιοι εμπρησμού για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σεδασική έκταση στις 21 Ιουλίου, 3.15 το μεσημέρι, στην περιοχή Ακρωτήρι Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμο.
Στις συλλήψεις προχώρησαν οι υπάλληλοι του Ανακριτικού Γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου σεσυνεργασία με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σάμου και παραπέμφθηκαν με εντολήτου Εισαγγελέα στον τακτικό ανακριτή με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013
Στον ανακριτή οδηγήθηκαν προκειμένου να απολογηθούν οι δύο Σύριοι που συνελήφθησαν την πρώτη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, στη Σάμο.
ΤΑ ΝΕΑ 29 Ιουλιου 2013
Στον εισαγγελέα 40χρονος για την πυρκαγιά στη Ρόδο
Οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, 40χρονος Ελληνας ως υπαίτιος για τημεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο.
Ο 40χρονος συνελήφθη χθες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), ωςυπαίτιος πυρκαγιάς από αμέλεια στην περιοχή 'Ιστριος.
Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς στη νότια Ρόδο έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Στην Κρήτη σε ύφεση βρίσκονται από τα ξημερώματα όλες οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της ΜεσαράςΗρακλείου, μετά από ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Σε επιφυλακή για τυχόναναζωπυρώσεις παραμένουν 18 πυροσβεστικά οχήματα με 40 άνδρες, έξι οχήματα ΟΤΑ και ένα πεζοπόρο τμήμα.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Μαρκόπουλο Αττικής - Συλλήψεις για εμπρησμό03/08/2013 |