Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Πυρκαγιές - Λιγνίτης - Περιβάλλον?? "Σωστά δέντρα"

 Αγαπητοί συνάδελφοι,

 
Δεν θέλω να σας κουράσω αλλά είναι ιδιαίτερα θλιβερό το φαινόμενο η κοινωνία μας -και ειδικά ένα κριτικό μέρος της όπως οι ακαδημαϊκοί ή οι δημοσιογράφοι- να αναρωτιέται ακόμα για τις αιτίες της καταστροφής της χώρας και τις ευθύνες των κυβερνήσεων.

Μετά από το 1998 (επί Σημίτη-Τζουμάκα) που η Δασική Υπηρεσία:

- αποκλείστηκε από την δασοπυρόσβεση μέσα στο φυσικό της χώρο, το δάσος,

- αποψιλώθηκε δραματικά σε προσωπικό όλων των βαθμίδων

- και ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε εγκατατάλειψη της διαχείρισης λόγω έλλειψης (ή άρνησης?) των αναγκαίων κονδυλίων

καταγράφουμε 222 νεκρούς συμπολίτες μας, 19.000.000!!! στρέμματα καμμένες εκτάσεις δασικών οικοσυστημάτων και μερικές χιλιάδες καμμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Το χωράει αυτό ο νους λογικού ανθρώπου?

Παράλληλα τα έξοδα της Δασοπυρόσβεσης τουλάχιστον εικοσαπλασιάστηκαν (αν και όλα αυτά τα χρόνια η Πυροσβεστική ποτέ δεν δημοσίευσε έναν αναλυτικό απολογισμό εξόδων για την δραστηριότητα αυτή).Η σημερινή κυβένηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που οδήγησε σε αυτήν την εθνική συμφορά, πετώντας μάλιστα στο καλάθι των αχρήστων το πόρισμα για τις δασικές πυρκαγιές της Επιτροπής Goldammer, παρόλη την ρητή δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού το 2018 (ως επικεφαλής της τότε αντιπολίτευσης) για την εφαρμογή του.
Στη Βόρεια Εύβοια φάνηκε πόσο είναι τραγική αυτή η πολιτική καθώς μόνο με μαζική «ανυπακοή» οι κάτοικοι, μη πειθαρχώντας στις εντολές εκκένωσης, έσωσαν το ελάχιστο, τις εστίες τους.
(βλέπε π.χ. Β. Ιγνατιάδη https://www.iatronet.gr/article/103111/oi-anypakoyoi-ths-pyrkagias-kai-oi-pareisaktoi-dasikoi-ypallhloi)
 
Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός μιας τέτοιας κυβέρνησης, πριν καν σβήσει η πυρκαγιά, εκμεταλλευόμενος την αγνωσία/απάθεια της κοινωνίας, κάνει ανακοινώσεις για αναδασώσεις με χορηγούς και «σωστά» είδη, δεν γίνεται απλά φαιδρός, αλλά επικίνδυνος.

Ποιά είναι τα «σωστά» είδη δέντρων που η Δασολογική Επιστήμη και η Γενική Διεύθυνση Δασών αγνοεί αλλά ο πρωθυπουργός γνωρίζει ;
Πώς είναι δυνατόν να αγνοείται ή παρακάμπτεται το Τμήμα Δασικών Φυτωρίων, Δασικών Γενετικών Πόρων & Αναδασώσεων του ΥΠΕΝ που παράγει επί δεκαετίες ελεγμένο και πιστοποιημένο φυτευτικό υλικό (σπόρους/φυτάρια) ;

Μήπως εδώ αναφερόμαστε στα δέντρα που μπορεί να φυτέψει κάποιος στον κήπο του ή στο πεζοδρόμιό του όπου έπιλέγει το «σωστό» είδος και το ποτίζει, το κλαδεύει, το ραντίζει και το λιπαίνει (κι αν ξεραθεί το αντικαθιστά) ή μιλάμε για 500.000 καμμένα στρέμματα φυσικού δάσους δηλαδή φυσικών οικοσυστημάτων διαφόρων υψομέτρων, εδαφών και υποστρωμάτων - ακόμα και μεταλλοφόρων ;
 

Το περιβάλλον και τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας με τις αδιανόητες φωτιές δέχτηκε μια βάρβαρη πρώτη επίθεση. Αν, με οποιοδήποτε συγκαλυμμένο ή απροκάλυπτο τρόπο ακολουθήσει και δεύτερη, τότε  κάθε είδους αντίσταση από τους κατοίκους -και όχι μόνο- θα είναι απολύτως νόμιμη συνταγματικά και επιβαλλόμενη ηθικά.
 
Γιώργος Κοράκης
Επικ. καθηγητής ΔΠΘ
Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης
Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου
Παραθέτοντας από Vassiliki Aroniadou-Anderjaska <vassiliki.aroniadou.anderjaska@gmail.com>:

"Και ούτε θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν, αν ήταν σήμερα κυβέρνηση οι ελαφρόμυαλοι ....Όσα κι αν κατηγορήσουμε τον Μητσοτάκη, εξακολουθεἰ να είναι (μαζί με τον πατέρα του) ο πιο σοβαρός πολιτικός μετά την μεταπολίτευση ..."
 
Γρηγόρη, ως πότε με τη λογική "τουλάχιστον αυτός δεν είναι τόσο καταστροφικός όσο ο άλλος"?
 
Σχετικα με τα "σωστά δέντρα", με ποια επιστημονικη μέθοδο θα αποφασίσει ο πρωθυπουργος ποια είναι αυτά? Δεν μας είπε πως θα συμβουλευτει δασολογους, μας διαβεβαιωσε πως αναλαμβάνει ο ιδιος (ωστε να μην ανησυχουμε υποθετω...).
 
Από ο,τι πηρε το αυτί μου/το μάτι μου, καταλαβα πως δεν πρεπει να κανουμε τιποτα --ή πρέπει να επεμβουμε μόνο σε περιορισμενη κλιμακα-- και το δάσος θα αναγεννηθει. Επισης, πως δεν πρεπει να αντικαταστησουμε τα πευκα. Ας μιλησουν άτομα στο φόρουμ που γνωρίζουν περισσότερα. Εν τω μεταξύ μπορείς να διαβάσεις
 
 
υπαρχει και αυτο αλλά ελπίζω πως πρόκειται για φέικ νιους
 
Βασιλική Αρωνιάδου-Anderjaska, PhD
Maryland
 
 
Georgios Korakis
Assistant Professor
Laboratory of Forest Botany
Faculty of Forestry and Management of the 
Environment and Natural Resources
Agricultural Sciences and Forestry School
Democritus University of Thrace