Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά

 1. Μετά από πολλούς μήνες άνοιξε ξανά το Μουσείο καλαθοπλεκτικής στο χωριό Θρυλόριο Κομοτηνής. Οι επισκέψεις των σχολείων γίνονται οργανωμένα, ενώ στις κατ' ιδίαν πρέπει να προηγείται ένα τηλεφώνημα, διότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό λόγω οικονομικών δυνατοτήτων. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Μουσείου κ. Αντώνιος Λιάπης, η πανδημία ''έβαλε φρένο'' σε αρκετές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότερες του μουσείου.

 

2. Παραδοσιακά καλάθια ξεριζωμένων Κυπρίων: Το μότο του κ. Λιάπη είναι πως ''κάθε φορά που έρχεται κάποιος θα βλέπει κάτι καινούργιο'' αναφορικά με τα εκθέματα του μουσείου. Πριν μερικά χρόνια, το μουσείο εμπλουτίσθηκε με το μικρότερο καλάθι του κόσμου. Πλέον η συλλογή εκθεμάτων εμπλουτίζεται με παραδοσιακά καλάθια ξεριζωμένων Κυπρίων. '' Έχουμε τρία νέα καταπληκτικά εκθέματα από την Κύπρο, τα οποία έχουν πολύ μεγάλο συμβολικό και συναισθηματικό χαρακτήρα, διότι προέρχονται από την Κοινότητα του Καλού Χωριού, το οποίο βρίσκεται πλέον στην κατεχομένη Κύπρο. Οι κάτοικοί του μετανάστευσαν στο μη κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου κι εκεί συνεχίζουν την ψαθοπλεκτική παράδοση που είχαν'', δήλωσε και συνέχισε, "Πριν από λίγα χρόνια, αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν την τέχνη της ψάθας ή του ψαθιού όπως λένε εκεί. Το ψυχολογικό υπόβαθρο αυτής  της προσπάθειας, είναι πως σύμφωνα με τους κατοίκους, φτιάχνοντας τα ψαθιά, θυμούνται την καταληφθείσα παράνομα πατρίδα τους και διατηρούν ζωντανή την ελπίδα, πως κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσουν ξανά στο χωριό τους. Ο κ. Λιάπης επικοινώνησε με την ως άνω κοινότητα, αν μπορέσουν κάποιοι από τους παραδοσιακούς τεχνίτες, να επισκεφθούν την Κομοτηνή και να επιδείξουν με μορφή σεμιναρίου την τέχνη τους. Επίσης στόχος του Λιάπη είναι προσεχώς στο μουσείου να γίνει έκθεση καλαθιών  Αφρικανικών  χωρών. 

 

3. Επίμετρον:

α. Το χωριό Θρυλόριο βρίσκεται 8 χιλ. ΒΑ Κομοτηνής και είναι πολύ εύκολα προσεγγίσιμο

β. Το εισιτήριο είναι 2 Ευρώ.

γ. Τα εκθέματα είναι πάρα πολλά [Μικρογραφία της Αγίας Σοφίας, χειροποίητες κούκλες, κλουβιά τζιτζικιών, καλαθάκια για ψωμιά, πασχαλινά αυγά κ.α.]. Ο κ. Λιάπης είναι συνταξιούχος Διευθυντής Τραπέζης και Dr κοινωνιολογίας. Έχει αφιερώσει όλο τον χρόνο του, στο μουσείο και τους Ρομά αφ' ενός για να μην ξεχάσουν το επάγγελμά τους που κάποτε είχε πέραση και αφετέρου γιατί η Τουρκία προσπαθεί να προσεταιρισθεί και τους Ρομά, οι οποίοι βέβαια δεν είναι Τούρκοι.

δ. Το μουσείο το επισκέφθηκαν κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και όλοι τους έμειναν κατενθουσιασμένοι. Τέλος το  άνω Μουσείο ως “μουσείο αλαθοπλεκτικής των Ρομά”, είναι μοναδικό στον κόσμο. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, όταν βρεθεί στην περιοχή.  

 

Αντιστράτηγος ε.α. Φωτιάδης Ιωάννης

π. Υπαρχηγός  Εθνικής Φρουράς Κύπρου