Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 82


 10 Οκτωβρίου, 2021

Αγαπητοί μου φίλοι γειά σας και πάλι.

Πολλά συμβαίνουν και νομίζω είναι καιρός να μιλήσουμε για μερικά γεγονότα που είναι ενδιαφέροντα,OI AΓΟΡΕΣΤις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν ανέβει, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας(FED ) προς

tις αγορές, ότι θα υπάρχει πίεση για ελάττωση αγοράς ομολόγων και να τελειώνουν με αυτές τις αγορές μέχρι τα

μέσα του 2022. Τώρα έχουμε «άλλες 3 αιτίες» που ελέγχουν την κατεύθυνση της αγοράς, με την επόμενη συνεδρίαση του FED

να προγραμματίζεται για τις 3 Νοεμβρίου.

1) Υπολογίζουμε ότι το Υπ. Οικονομικών θα προχωρήσει με τα σκληρά μέτρα μέχρι το τέλος, εάν το Κογκρέσο δεν αποφασίσει

για την άρση του πλαφόν του Εθνικού Χρέους μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, όπως είπε η Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλλεν.

Η Χώρα, χρειάζεται να δανεισθεί άμεσα, για να καλύψει τα ελλείματα των εξόδων της . Τα τελευταία 100 χρόνια, η Χώρα

χρειάστηκε να ανεβάσει το όριο του πλαφόν του χρέους της και να το αυξήσει, 15 φορές!

Όπως όλες οι συζητήσεις για το χρέος, έτσι και αυτή η τελευταία που έγινε για την αύξηση του πλαφόν, είχαμε αρκετές

δυσάρεστες διαπλοκές και διαφωνίες από τους πολιτικούς μέσα στην Βουλή, που στο τέλος αφού όλοι πήραν κάτι, όλα τελείωσαν με την απόφαση της αύξησης του Χρέους!

Σε ένα τέτοιο πολιτικά φορτισμένο κλίμα, περιμένουμε να έχουμε ένα χάος με πολλές και διάφορες αρνητικές παρεμβάσεις

και διαξιφισμούς στην όλη εξέλιξη της διαδικασίας. Το χάος και η αβεβαιότητα συνήθως βοηθάει τα ομόλογα, αλλά όχι αυτήν

την φορά, γιατί βλέπουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να ελαττώνει τις αγορές ομολόγων και η πίεση για αύξηση των επιτοκίων να μεγαλώνει. Πάντως, το Κογκρέσο συμφώνησε να συνεχιστεί ο δανεισμός της Χώρας, τουλάχιστον μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, για να δώσει χρόνο στους πολιτικούς να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες!!

2) Εκτός από τις συζητήσεις για την αύξηση του Χρέους, το Κογκρέσο προσπαθεί να περάσει και ένα πακέτο $ 3.7 Τρισεκατομμυρίων δολαρίων

για τις υποδομές της Χώρας. Αυτό το κονδύλι πέρασε την τελευταία στιγμή την Βουλή, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία, με πολλές δυσκολίες. Η Γερουσία όμως όπου η πλειοψηφία είναι μόνο 1 ψήφος, είναι αυτή που διαφωνεί. Μπορεί να σε κάποια φάση να συμφωνήσουν στα μισά περίπου, στα $ 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα μετρούσε σαν μία ήτα για τον πρόεδρο Μπάϊντεν. Το πακέτο αυτό θα έχει αντίκτυπο στα επιτόκια καθώς και στην μελλοντική οικονομική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως είχα γράψει και πριν, για το πακέτο που εγκρίθηκε, θα πρέπει να πουληθούν τα αντίστοιχα ομόλογα σε επενδυτές στην

Διεθνή Αγορά , που οι επενδυτές θα βάλουν πίεση αύξησης των επιτοκίων. Με την πώληση αυτών των καινούργιων ομολόγων μπορεί πλέον να αυξηθεί το καινούργιο Κρατικό Χρέος.

3) Τιμές των Ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με διάφορες έγκυρες στατιστικές, έχουν αυξηθεί περίπου 19.7% σε ορισμένες περιοχές, κατά την διάρκεια του μηνός Ιουλίου! Αυτός είναι ο τέταρτος κατά σειρά μήνας με τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται. Αυτή η άμεση αύξηση όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γιατί έτσι δημιουργεί άλλα προβλήματα στην οικονομία και το FED θα πρέπει να ελαττώσει τις αγορές ομολόγων για να αυξηθούν τα επιτόκια και να σταματήσει αυτή η ξέφρενη αύξηση των ακινήτων.

Σε μερικές ημέρες θα έχουμε την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας όπου θα μάθουμε πιά κατεύθυνση θα ακολουθήσει και τι και πόσο θα είναι τα επιτόκια! Θα περιμένουμε!....Προς το παρόν όμως, έχουμε τον Πληθωρισμό που καλπάζει!

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣύμφωνα με τα στοιχεία των αγορών,(Ρώητερς), η Τουρκική Bιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε με 8.7% τον περασμένο Ιούλιο, που είναι πολύ λιγότερη από την πρόγνωση των ειδικών, μετά την πρόσφατη δυνατή ανάκαμψη, ενώ το παρών έλλειμα ήταν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο όπως έδειξαν οι στατιστικές, που δημιούργησε κερδοσκοπικές τάσεις για την ορθότητα της πρόσφατης ελάττωσης των επιτοκίων. Οι απογοητευτικές στατιστικές ήλθαν μετά την δυνατή ανάκαμψη σε κατανάλωση, εξαγωγές και τουρισμό που έβαλαν την οικονομία σε μια ανάπτυξη 10% , αφήνοντας πίσω τα απογοητευτικά, λόγω κωρονοϊού, αποτελέσματα , της περασμένης χρονιάς.

Η ελάττωση των επιτοκίων που διέταξε ο Ερντογάν για να τον βοηθήσει πολιτικώς, οδήγησε την Λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας την αγωνία του Τουρκικού λαού για την καθημερινότητα του, που σχεδόν όλα τα προϊόντα, ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες, κλπ. έχουν γίνει απλησίαστα και υπάρχουν τρομερές ελλείψεις.Στην Ελλάδα, βασικά έχουμε περίπου το ίδιο πρόβλημα με τον πληθωρισμό, όπως είχα γράψει πριν πολλούς μήνες ότι θα μας έλθει σύντομα και ξαφνικά τώρα είναι μπροστά μας!!! Στην Ευρώπη άρχισε με την ενέργεια (φυσικό αέριο και καύσιμα) και μερικά τρόφιμα και τώρα βλέπω σε χρόνο μηδέν να έχει επηρεάσει τα πάντα και να χειροτερεύει δυστυχώς….!

Η ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα, σε ένα δίμηνο, αγόρασε Ελληνικά Ομόλογα, αξίας πάνω από 32 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του

προγράμματος ΡΕΕΡ (real effective exchange rate index), κάτι που προς το παρών μας ευνοεί, αλλά δεν θα αποφύγουμε τον πληθωρισμό για

αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για να το πολεμήσει, κάτι που δεν θα είναι και τόσο ευχάριστο.Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν συνεχίζει να λέει τις ασυναρτησίες του, αλλά οι παγκόσμιες αγορές έχουν το βλέμμα τους στην Τουρκία όπου η οικονομική βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και φυσικά όλοι τους τρέμουν για αυτό!....είναι μια από τις πολλές αιτίες που ο Ερντογάν μπορεί να κάνει την βλακεία να επιτεθεί στην Ελλάδα!...Ελπίζω οι Αμερικανοί να μπορέσουν να μας προειδοποιήσουν έγκαιρα ( αλήθεια γιατί ήλθαν ξαφνικά στην Ελλάδα τα Αμερικανικά F-15 ?? ) και άκουσα ότι ίσως να υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να τον ανατρέψουν εκ των έσω, πριν να το κάνει….εύχομαι και ελπίζω να γίνει! Από ότι καταλαβαίνω, από τον τρόπο που αναφέρονται οι Αμερικανοί για αυτόν και τις διάφορες φήμες που αφήνουν να κυκλοφορήσουν, τον έχουν ήδη ξεγράψει ως ηγέτη της Τουρκίας. Πιστεύω ο ΥΠΕΘΑ Χ. Ακάρ, μάλλον θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Τουρκίας. Θα το δούμε πολύ πιο σύντομα από ότι περιμέναμε!

F-35…..πάλι!

Μετά την αγορά των Ραφάλ από την Γαλλία, και την Αμυντική συμφωνία με την Γαλλία…φυσικά πάντα με την ευλογία των ΗΠΑ, αλλά και με όρια, για να μην εξαρτώμεθα αποκλειστικά από την Γαλλία, έμαθα ότι σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει συμμετοχή και στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροπλάνων F-35. Οι Αμερικανοί έχουν συμφωνήσει και η σχετική Διάταξη θα συμπεριλαμβάνεται στην νέα Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που θα υπογραφεί στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως μία επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την «επ’αόριστον χρονική» επέκταση της συμφωνίας, (“potential updates to the MDCA including extending agreement indefinitely from its current annual duration”, η ακριβής φρασεολογία). Η Ελληνική πλευρά όμως, λέει ότι το καλύτερο που υπάρχει στο τραπέζι αυτήν την στιγμή είναι η πενταετής επέκταση της συμφωνίας. Πρέπει αυτό να διευκρινισθεί γιατί είναι τελείως αντίθετα!...εγώ πιστεύω ότι οι Αμερικανοί μιλούν σωστά, γιατί αυτό αφορά και την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία που πρόκειται σύντομα να υπάρξει….και οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι και θα συνεχίζουν να είναι πολύ μεγάλες, όπως θα είναι και στο μέλλον, και δεν νομίζω θα μπορέσει η Ελλάδα να το αντέξει….άρα οι Αμερικάνοι δεν πάνε πουθενά !!!..

Η Ελλάδα σε πρώτη φάση θα συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35, με $ 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια, όσα είχε καταβάλει και η Τουρκία. Οι φίλοι μας Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν είχαν πολλά να κάνουν με αυτήν την απόφαση που σίγουρα μας ευνοεί…. Η παρουσία των Αμερικανών καθώς και η αμυντική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας μας δίνει πολλές περισσότερες πιθανότητες για να γίνει πραγματικότητα η εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων της Ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και να μπορέσουμε ίσως να πληρώσουμε για τα F-35, τα Ραφάλ, τις Φρεγάτες κλπ. κλπ.

Μην ξεχνάτε, ότι για να υλοποιηθεί η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία θα πρέπει να υπάρξει και κάποια ναυτική η αεροπορική βάση για το Γαλλικό ναυτικό η αεροπορία που να μπορούν να συνδράμουν άμεσα, με την Ελλάδα, σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία.

Προς το παρόν ακούγεται το νησί Λέρος μπορεί να είναι μία πιθανή τοποθεσία για την Ναυτική βάση.Το έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη, αλλά τώρα πιστεύω ότι η Αμερική έχει πάρει πλέον την δύσκολη απόφαση να μετακομίσει τις 52 πυρηνικές κεφαλές που έχει στην Τουρκία, από το Ιντσιρλίκ στην βάση της Σούδας και νομίζω η συζήτηση με τους Έλληνες ειδικούς έγινε και η απόφαση ελήφθη από την Ελληνική Κυβέρνηση να δώσουν την άδεια. Ίσως είναι ένας από τους λόγους που η Αμερικανική Κυβέρνηση μιλάει για μία «επ’αόριστον χρονική» συμφωνία με την Ελλάδα και όχι μόνο πενταετίας, όπως ανακοινώνει η κυβέρνηση και όπως έγραψα πιο επάνω! Ο αγαπητός μας (τουλάχιστον για την Ομογένεια), Γερουσιαστή Γκάς Μπιλιράκης είναι στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, για συνομιλίες, και πιστεύω αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν με τον κ. Μητσοτάκη.

Αυτό θα είναι καλό, γιατί θα είναι πολύ πιο εύκολο για το Κογκρέσο να εγκρίνει διάφορες απαραίτητες χρηματοδοτήσεις εις το μέλλον, για έργα για την ασφάλεια και αποθήκευση των Πυρηνικών κεφαλών που απαιτούν ειδική μεταχείριση και ειδικές εγκαταστάσεις. Από την άλλα μεριά, θα γίνουμε ένας ακόμα στόχος για την Ρωσία….

ΕΞΕΛΕΙΞΕΙΣ

Όπως έχω γράψει πριν, αλλά πρέπει να το αναφέρω πάλι,…Δυστυχώς ο πρωθυπουργός φαίνεται να διατηρεί στενότατη σχέση με γνωστό «ίδρυμα» και σύμβουλο του πρώην πρόεδρο του, ο οποίος υποστηρίζει την Τουρκία όπως και τα Σκόπια και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο Εθνικό πρόβλημα στην Χώρα μας, αλλά και για εμάς εδώ, την Ομογένεια, στον αγώνα που δίνουμε εδώ στην Αμερική για την Ελλάδα. Είναι απόλυτη Εθνική ανάγκη αυτά τα άτομα να απομακρυνθούν από τον κύκλο του Πρωθυπουργού έστω και εάν δυσαρεστηθεί ο κ. Πάϊατ, που μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη. Είναι αυτά τα άτομα που μπλοκάρουν πολλούς αξιόλογους Πατριώτες πολιτικούς από το να πάρουν κάποιες υπουργικές θέσεις, η θέσεις επιρροής, μέσα στην Ν.Δ.!

Αυτήν την στιγμή βλέπω μια δύσκολη πολιτική κατάσταση στην Χώρα μας, με θέμα τάχα το εμβόλιο, άλλους υπέρ, άλλους κατά, αλλά η πραγματική πολιτική κατάσταση, εάν κυττάξετε κάτω πιο βαθιά, είναι πολύ πιο δύσκολη και μεγάλη. Οι Έλληνες θα πρέπει να δώσουν εκεί την προσοχή τους , και όχι στο εμβόλιο. Η τοποθέτηση του καθενός σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι σεβαστή και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες ….Βλέπετε τι έγινε στο Facebook και τί βρώμα βγήκε για αυτό?...Πιστεύω ότι αυτό δυστυχώς έχει επηρεάσει την Χώρα μας αφάνταστα με τις διάφορες αντιδράσεις όπως και πολλές άλλες Χώρες!

Ο Ερντογάν έχει ένα διαβολικό σχέδιο για την Χώρα μας και η Ελλάδα απλά κάνει δηλώσεις προθέσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί ευθέως πλέον την συνθήκη της Λοζάνης και της Σεβίλλης, την Ελληνική ΑΟΖ και την κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου και τώρα καταθέτει επίσημα χάρτες στον ΟΗΕ!...Ο Ερντογάν, είμαι σίγουρος ότι φοβάται την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα διαθέτει μία πολύ ισχυρή πολεμική μηχανή σε αντίθεση με τους Κούρδους, την Συρία, την Αρμενία, Λιβύη κλπ. και γνωρίζει ότι θα πάθει ζημία. Επίσης υποπτεύεται ότι, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Τουρκίας στο πλαίσιο μίας μεγαλύτερης αντι-τουρκικής πολιτικής από ΗΠΑ-Ε.Ε. και για αυτό επιδιώκει ένα «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορεί..

Αυτό το «Θερμό επεισόδιο», είτε μπορεί να προκληθεί από την Τουρκία , είτε από ένα ατύχημα στον αέρα, κυρίως που τώρα τελευταία οι πολλαπλές καθημερινές παραβιάσεις των Τουρκικών F-16 γίνονται με οπλισμένα αεροπλάνα!

Η Αμερική παίζοντας πάντα τις σχέσεις της με την Τουρκία με «δίπορτο», αντί να βάλει την Ελλάδα να εμπλακεί μόνη της στα δικά της ευρύτερα σχέδια, στην Ανατολική Μεσόγειο, «έκλεισε το μάτι» σε μία Ελληνο-Γαλλική Αμυντική Συμφωνία, για να μην τα «σπάσει¨ τελείως με την Τουρκία και να παίξει τον διαιτητή σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας -Τουρκίας….Το είπε ξεκάθαρα και ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας στην Βουλή, προχθές, ότι η Χώρα μας απειλείται και ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει μια ξαφνική επίθεση στην Ελλάδα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι….Γιατί το αγνόησαν αυτό τα ΜΜΕ , όπως και οι φιλότουρκοι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού ???....

Δεν γνωρίζω κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δικό της σχέδιο, αλλά είμαι σίγουρος οι Έλληνες επιτελείς έχουν προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο, στο Αιγαίο η στον Έβρο και ελπίζω να έχουμε και εμείς τα δικά μας σχέδια για τα Τουρκικά παράλια. Σε περίπτωση πολέμου είναι σίγουρο ότι δεν θα πάρουμε βοήθεια από την Ε.Ε η την Γερμανία, το γνωρίζουμε καλά, και βασικά δεν την θέλουμε γιατί προκαλεί μόνο προβλήματα και όχι λύσεις. Χαίρομαι που οι Αμερικανοί μας εξοπλίζουν συνεχώς, αλλά αυτό επίσης μου λέει, ότι το «θερμό» επεισόδιο είναι μάλλον αναπόφευκτο….ίσως Ιανουάριο, ίσως Φεβρουάριο, (πολλοί λένε ίσως πιο σύντομα)….όπως επίσης δεν μου άρεσε και η διαγραφή του βουλευτού Κ. Μπογδάνου από την Κ.Ο της Ν.Δ., για δηλώσεις που έκανε, με τις οποίες μπορεί πολλοί να μην συμφωνούν μαζί του, αλλά είχε το δικαίωμα να τις κάνει. Επίσης, αυτή η υπερβολική (κατ’εμένα) κίνηση του Πρωθυπουργού, μου λέει ότι στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να περιμένουμε κρίσιμες ημέρες στα σύνορά μας, με το μεταναστευτικό, και έτσι ίσως δεν θέλουν και πολλές «φωνές» διαμαρτυρίας!!!...κάπως έτσι το ερμηνεύω εγώ….αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Η πρόσφατη άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έχει ήδη ρίξει μια σκιά στη δι-ατλαντική ασφάλεια, ενεργοποιώντας τα όνειρα ορισμένων στην Ευρώπη για μια ανεξάρτητη και αυτόνομη αμυντική δύναμη της ΕΕ…Με μόνη την Γαλλία ως πυρηνική δύναμη, δεν είναι και τόσο εύκολο. Όσοι το σκέπτονται αυτό, διαβρώνουν τις σχέσεις της Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά το ΝΑΤΟ. Ο απερχόμενος (και άχρηστος κατ’εμέ) Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τρομαγμένος από τις εξελίξεις, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Τόσο καιρό που η Τουρκία παίζει διάφορα επικίνδυνα παιχνίδια με τους συμμάχους και συνεργάζεται με την Ρωσία και αγοράζει όπλα από αυτήν προκαλώντας ουσιαστικά την διάλυση της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δεν τον ενδιέφερε για να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου τότε???

«Ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα για την άμυνα, στο πλαίσιο όμως του ΝΑΤΟ όχι έξω από αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν παράλληλες δομές ή να ιδρυθεί μια άλλη διοικητική δομή θα αποδυναμώσει την ικανότητά μας για μια κοινή άμυνα»….Αερολογίες της Χαλιμάς….Τα τελευταία 9-10 χρόνια, μόνο 2-3 Χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ξόδεψαν αρκετά χρήματα όπως απαιτεί η συμμαχία. Που θα βρούν τα χρήματα για να ξοδέψουν για δύο στρατούς?

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία από εκεί που το έπαιζε ως μία Χώρα «βαρέων βαρών» μέσα στην Ε.Ε. και έδινε σφαλιάρες σε όλους και κυρίως στους Έλληνες, τώρα την βλέπουμε να έχει γίνει «κομπάρσος» στις διάφορες παγκόσμιες εξελίξεις και κυρίως στην ξαφνική παγκόσμια έλλειψη ενέργειας!!..Τί έγινε κ. Μέρκελ?....Τι συμβαίνει με τον φίλο σας τον Πούτιν και τον καινούργιο αγωγό????

Θα σας γράψω τις αιτίες για τις οποίες νομίζω ότι έγινε αυτό, στις επόμενες σκέψεις μου.Αγαπητοί μου φίλοι, αυτές είναι οι τελευταίες σκέψεις μου και έχετε όλο το δικαίωμα να διαφωνείτε και να μου το πείτε… και εάν δεν τις επιθυμείτε, μπορείτε να μου στείλετε την λέξη ΣΤΟΠ και θα σταματήσω να σας τις στέλνω. .

 

  Με αγάπη και εκτίμηση,

 

Στέλιος Κυριμλής

 

Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου

Greater Washington D.CArea,

Πρώην Ύπατος Πρόεδρος

Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής