Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

ΤΟ ΣΩΜΑ…. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ


ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ…..ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ  ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 

«Το ανθρώπινο σώμα είναι έξυπνο. Μας προειδοποιεί για  σημαντικά προβλήματα υγείας χρόνια πριν αυτά εκδηλωθούν.  Συνεπώς, αν δίνουμε σημασία στα μικρά σημάδια, τότε είναι  πιθανόν η διάγνωση να γίνει σε πρώιμο στάδιο με πολύ καλά  αποτελέσματα».  

Με τον τρόπο αυτό η γηρίατρος της παγκοσμίου φήμης Ιατρικής  Σχολής του «Johns Hopkins», Dr. Alicia Arbaje, προτρέπει  εκείνους που εντοπίζουν μικρές ενοχλήσεις όσο περνούν τα  χρόνια, να τις συζητούν με τον γιατρό τους, καθώς με αυτόν τον  τρόπο πιθανόν να γλιτώσουν από... μεγαλύτερες περιπέτειες  υγείας. 

ΑΝΥΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδικός  παραθέτει μερικά παραδείγματα συχνών, όχι όμως και ιδιαίτερα  ανησυχητικών, συμπτωμάτων που στην πραγματικότητα μπορεί  να μαρτυρούν σοβαρά προβλήματα υγείας. 

1. ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ. 

Μπορεί να συμβαίνει όταν φτερνίζεστε, γελάτε, σηκώνετε κάτι  βαρύ ή ασκείστε ή το «ατύχημα» μπορεί να συμβεί όταν η  έντονη επιθυμία να ουρήσετε έρχεται απροειδοποίητα, με  αποτέλεσμα να μην έχετε στη διάθεση αρκετό χρόνο να φτάσετε  στο μπάνιο εγκαίρως. 

Γιατί πρέπει να δώσετε σημασία: «Η ακράτεια ούρων  επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας», σημειώνει η Dr. Arbaje.  «Εξαιτίας της μπορεί κάποιος να περιορίσει την κοινωνική  του ζωή», προσθέτει.  

Σε κάθε περίπτωση η ακράτεια μπορεί να αποτελεί ένδειξη για  ένα πρόβλημα υγείας που χρήζει θεραπείας, όπως είναι για  παράδειγμα λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, αρθρίτιδα  ή δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους.  

Είναι πιθανόν επίσης, να αποτελεί παρενέργεια φαρμακευτικής  αγωγής.  

Συχνά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι σωστές ασκήσεις  βοηθούν σημαντικά.

2 

2. ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ. 

Η δυσκοιλιότητα και η αραιή συχνότητα εκκενώσεων αποτελεί  ένα σημάδι που δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς. 

Ιδίως δε, όταν συνοδεύετε κάποιες φορές από διάρροια ή όταν  περιστασιακά παρατηρεί κανείς αίμα στη λεκάνη. 

Γιατί πρέπει να δώσετε σημασία: «Πρόκειται για μία  ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να γίνει ακόμη  και οδυνηρή», εξηγεί η ειδικός.  

Ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες αλλά και άλλες  επιπλοκές, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα  σοβαρές κυρίως για τους ηλικιωμένους όπως είναι η σύγχυση. Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι πάσχει κανείς από  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή από άλλο πρόβλημα που  αφορά τη λειτουργία του εντέρου.  

Η προειδοποίηση, όμως, μπορεί να αφορά ακόμη και κενά στη  διατροφή - π.χ. ανάγκη για κατανάλωση μεγαλύτερων  ποσοτήτων νερού ή φυτικών ινών. 

3. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Ο πόνος κατά τη σεξουαλική  επαφή, η δυσκολία στύσης αλλά και η χαμηλή σεξουαλική  επιθυμία είναι μερικά από τα συχνότερα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από εμάς με την πάροδο των  ετών. 

Γιατί πρέπει να δώσετε σημασία; «Τα σεξουαλικά προβλήματα  είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη σχέση σας με το σύντροφό  σας αλλά και γενικά την ποιότητα της ζωή σας», προειδοποιεί  η Dr. Arbaje. «Ομως, κανείς δεν είναι πολύ μεγάλος για να  έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή», υπογραμμίζει.  

Εν τω μεταξύ, τέτοιου είδους σημάδια μπορεί να χτυπούν  καμπανάκι για κατάθλιψη, διαβήτη, προβλήματα στο  κυκλοφοριακό σύστημα ή χαμηλά επίπεδα ορμονών.  Επίσης, είναι πιθανόν η λήψη Φαρμακευτικής αγωγής να  ευθύνεται για την έκπτωση που παρατηρείται στη σεξουαλική  σας ζωή. 

4. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Η απώλεια ενέργειας, η ευερεθιστότητα και η  απουσία ενδιαφέροντος για ασχολίες που υπό άλλες συνθήκες  απολαμβάνατε, καθώς επίσης και τα προβλήματα στον ύπνο  αλλά και οι αλλαγές στη διατροφή είναι συμπτώματα που  πρέπει να σας προβληματίσουν.

3 

Γιατί πρέπει να δώσετε σημασία: Η κατάθλιψη κάνει δύσκολη  την καθημερινότητα. Επίσης, επηρεάζει σημαντικά εκείνες τις  συνήθειες που προάγουν την υγεία όπως είναι η ισορροπημένη  διατροφή, η φυσική άσκηση, ο επαρκής ύπνος ακόμη και η ορθή  λήψη των φαρμάκων. 

Επίσης μπορεί να υποδηλώνει ότι τα επίπεδα άγχους είναι πολύ  υψηλά ή ότι ένα φάρμακο που λαμβάνεται επηρεάζει την  ψυχολογία σας. 

5. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ. 

Αντιμετωπίζετε δυσκολία όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε  ονόματα, ημερομηνίες ή γεγονότα;  

Βρίσκετε δύσκολο να εντοπίσετε την κατάλληλη λέξη την ώρα  που επιχειρηματολογείτε ή να γράψετε;  

Βιώνετε δυσκολία συγκέντρωσης ή σας διαφεύγει τι θέλατε να  κάνετε αμέσως μετά; 

Γιατί πρέπει να δώσετε σημασία: Οι περισσότεροι άνθρωποι  βιώνουν εκπτώσεις στη μνήμη τους όσο περνούν τα χρόνια,  γεγονός που είναι φυσιολογικό.  

Όμως, όταν η απώλεια μνήμης επηρεάζει την ικανότητα να  φροντίζετε τον εαυτό σας στο σπίτι ή να οδηγείτε, τότε το  πρόβλημα γίνεται σοβαρό.  

Επίσης, οι αλλαγές στη λειτουργία της μνήμης είναι πιθανόν να  οφείλονται σε άλλες παθήσεις όπως είναι η κατάθλιψη ή ακόμη  και στα προβλήματα ύπνου. 

ΠΗΓΗ: (ΝΕΑ, 13/2/2020) 

(ΝΝ) 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020