Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Μια θρησκευτική εορτή που θυμίζει Επιστήμη και Αστρονομία

Η Εορτή των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Στις 5 Νοεμβρίου η Εκκλησία εορτάζει και τιμά τη μνήμη των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης.
Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος.
Οι Έλληνες γονείς του Γαλακτίωνα, Κλειτοφών και Λευκίππη, ήταν αρχικκά ειδωλολάτρες. Κάποιος, όμως, ιερομόναχος, που ονομαζόταν Ονούφριος, τους προσέλκυσε στη χριστιανική πίστη. Από τότε διέθεταν τα πλούτη τους σε κάθε είδους αγαθοεργία. Τον γιο τους Γαλακτίωνα ανέθρεψαν με γνήσια και αγνή παιδαγωγία και νουθεσία, σύμφωνη με την χριστιανική πίστη. Και η παιδαγωγία αυτή δεν άργησε να φέρει τους θαυμαστούς καρπούς της. Ο Γαλακτίων όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε μία ωραία κόρη, την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος μύησε στην χριστιανική πίστη.
Η ζωή τους κυλούσε αφιερωμένη στην υπηρεσία του λόγου του Θεού και στη διακονία του πλησίον, ώσπου ξέσπασε ο διωγμός του Δεκίου. Τότε, ο μεν Γαλακτίων πήγε σε μοναστήρι του όρους Σινά, η δε Επιστήμη σε γυναικείο κοινόβιο στο ίδιο όρος.
Αλλά η λαίλαπα του διωγμού έφθασε και στα μέρη εκείνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Γαλακτίων από τον άρχοντα Ούρσο. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό η Επιστήμη, έτρεξε και παρακάλεσε τους διώκτες να συλλάβουν και αυτή προς ενίσχυση του συζύγου της. Ο άρχοντας Ούρσος, μη μπορώντας να τους πείσει να αλλαξοπιστήσουν, αφού τους βασάνισε σκληρά στο τέλος τους αποκεφάλισε (περί το 250 μ.Χ.).
Επισημαίνω ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 1962, ο Καππαδόκης Άγιος Παΐσιος άφησε οριστικά το κελί του στο Στόµιο Κονίτσης και αναχώρησε για το Θεοβάδιστο Όρος Σινά, όπου εγκαταστάθηκε στο ασκητήριο των αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, που αποτελείται από ένα Εκκλησάκι και ένα πολύ μικρό συνεχόμενο κελί. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε ύψωμα, απέναντι ακριβώς από την κορυφή του όρους Σινά, και απέχει λιγότερο από μία ώρα από το Μοναστήρι. Διακόσια μέτρα πιο πάνω βρίσκεται η σπηλιά του αγίου Γαλακτίωνος και λίγο πιο πίσω είναι η Σκήτη που έμενε η αγία Επιστήμη με τις άλλες ασκήτριες.
Ἀπολυτίκιον
Tὴν λαμπρὰν ξυνωρίδα τῶν μαρτύρων τιμήσωμεν ὥσπερ συζυγίαν ἀρίστην καὶ κλειτὴν καὶ θεόφρονα· τὸν θεῖον Γαλακτίωνα πιστοί, ὁμοῦ σὺν Ἐπιστήμῃ τῇ σεμνῇ. Δι’ ἀσκήσεως γὰρ πόνων ἀθλητικὴν ἐξήνθησαν φαιδρότητα. Δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι δι’ ὑμῶν πᾶσιν ἰάματα.