Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κλιμακώνει η Άγκυρα: Δείχνει πλέον καθαρά πως δεν επιθυμεί την ομαλοποίηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

 

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, ιδίως το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τ’ αντανακλαστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα.

  • Μπορεί πάντως η Ελληνική πλευρά να δηλώνει επί της αρχής θετική για τη συνέχιση των συνομιλιών σε στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όμως από την άλλη πλευρά ανώτατοι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι οι διαρκείς προκλήσεις στις οποίες προχωρά η Τουρκία ουσιαστικά «αυτοακυρώνουν» την παρουσία της στις συναντήσεις των ΜΟΕ.

Και συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι λέγοντας ότι η εργαλειοποίηση στο μεταναστευτικό από τη γείτονα πρέπει ν’ απαντηθεί από την ίδια την Ευρώπη προς εκείνους που υπονομεύουν την σταθερότητα και ομαλότητα των σχέσεων.

Για όλα τα προηγούμενα θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν δεκάδες παραβιάσεις και με αυξημένους αριθμούς αεροσκαφών- κάτι που είχε καιρό να συμβεί- ενώ ορισμένα εξ αυτών προχώρησαν και σε υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά κατοικημένα νησιά αλλά και νησίδες στο Αιγαίο. Το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο πως θα επέφερε νέες εντάσεις στον Ελληνικό ουρανό με την Πολεμική Αεροπορία όπως κάθε φορά ν’ απαντά σ’ αυτές τις προκλήσεις.

Ωστόσο ανώτατες στρατιωτικές πηγές από την πλευρά τους παρατηρούν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια εποχή εσωτερικών «αποφάσεων» της Τουρκίας. Έδειχναν μάλιστα τον Χουλουσί Ακάρ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι εν τω μέσω των οικονομικών πιέσεων που δέχεται η χώρα τους, αυτοί όχι απλώς συντηρούν, αλλά πυροδοτούν την ένταση με την Ελλάδα, την στιγμή  που ο Τούρκος πρόεδρος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην ταρασσόμενη τουρκική οικονομία.

Ο Χουλουσί Ακάρ ξεδίπλωσε και πάλι την εμμονή που έχει για το Καστελόριζο, μιλώντας στην στρατιωτική ακαδημία προ ημερών και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν λίγες ώρες έφερε ξανά κι εκείνος το «αγαπημένο» θέμα των Τούρκων υπουργών, την αποστρατιωτικοποίηση στα Ελληνικά νησιά.

  • Με αυτά τα δεδομένα ο οποιοσδήποτε διάλογος στο άμεσο μέλλον μοιάζει μάλλον μάταιος καθώς η Ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχτεί υποδείξεις σε θέματα που αφορούν την Εθνική κυριαρχία, και τον ζωτικό χώρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι το Αιγαίο, ειδικά όταν αυτές έχουν απέναντί τους την απειλή της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέραμε και στην αρχή η Αθήνα βρίσκεται ενώπιο της πραγματικότητας που αρνείται να δει κατάματα η Ευρώπη κι αυτή είναι το μεταναστευτικό.

Τα τελευταία ναυάγια και οι διασώσεις στις Κυκλάδες αλλά και τη Μάνη δείχνει πως η γείτονα κλείνει τα μάτια στα σύγχρονα δουλεμπορικά, ενώ η ακτοφυλακή της που ενισχύεται πολλές φορές με σκάφη πληρωμένα από την ΕΕ, δεν έχει την ικανότητα να σταματήσει τα πλωτά καραβάνια με κατατρεγμένους ανθρώπους που έχουν αφήσει τις ελπίδες και τα χρήματά τους στα κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία, πολλές φορές βέβαια με τη συνοδεία των τουρκικών ακταιωρών.

Και λόγω της σθεναρής στάσης των Ελληνικών αρχών τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου, οι δουλέμποροι άλλαξαν ρότα προσπαθώντας να φτάσουν οι βάρκες τους στην Ιταλία.

Αυτού του είδους το trafficking σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γίνεται από κυκλώματα αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρχές στη γείτονα κάνουν τα στραβά μάτια. Κι’ αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα των προθέσεων που έχει η Τουρκία για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκονται.

https://hellasjournal.com/