Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει τα Mirage 2000 η Κύπρος

Καλή σαν πρόθεση,  αρκεί να μην βρίσκεται το αεροδρόμιο στην εμβέλεια εχθρικού πυροβολικού!
ΑΛΕΞ
 

Στρατιωτικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία παράθεσαν όλα όσα πρέπει να γίνουν

Τις τελευταίες ημέρες έχει κυκλοφορήσει έντονα μια φημολογία πως η Κύπρος ενδέχεται να αποκτήσει τα μαχητικά Mirage 2000 που πρόκειται να αποσύρει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Τα δημοσιεύματα αυτά μπορεί να έκαναν αρκετούς να αναθαρρήσουν και στην Τουρκία να χλομιάσουν ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και σίγουρα δεν πρόκειται να γίνουν σήμερα ή αύριο.

Το Πενταπόσταγμα μίλησε με ανθρώπους τόσο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όσο και με στρατιωτικές πηγές στη Λευκωσία σε μια προσπάθεια καταρχήν να διαπιστώσει κατά πόσο αυτά τα δημοσιεύματα έχουν βάσει.

Οι πηγές στην Κύπρο δεν θέλησαν να σχολιάσουν απαντώντας στις περισσότερες περιπτώσεις με ένα «ουδέν σχόλιο». Αυτό μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση. Η μία είναι ότι δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα που θεωρούν «αστεία». Η δεύτερη με το γεγονός πως εάν και εφόσον υπάρχει μια τέτοια διαδικασία σε φάση υλοποίησης ή έστω και σχεδιασμού, θα πρέπει να κρατηθεί μυστική έως και το στάδιο που τα πρώτα μαχητικά θα προσγειώνονται στην αεροπορική βάση της Πάφου.


Προφανώς η περίπτωση απόκτησης πραγματικών μαχητικών και ως εκ τούτου και πραγματικού αεροπορικού κλάδου από την Εθνική Φρουρά απαιτεί ακόμα και τώρα που οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει σημαντικά, ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια από την πλευρά τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας.Αν μη τι άλλο όπως τόνισαν χαρακτηριστικά στο Πενταπόσταγμα, η εμπειρία με την υπόθεση των S-300 που προορίζονταν για την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, έχει καταδείξει πως υπάρχουν δυνάμεις ακόμα και «συμμαχικές» που όταν έμαθαν για την μεταφορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος έφριξαν και κίνησαν γη και ουρανό προκειμένου στο τέλος οι ρωσικοί αυτοί πύραυλοι που θα καθιστούσαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου απαγορευτικό για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, να καταλήξουν στην Κρήτη.

Όπως τόνισαν με έμφαση στο Πενταπόσταγμα πηγές της πολεμικής αεροπορίας που δήλωσαν «άγνοια» για την υπόθεση αυτή, η απόκτηση μαχητικών όπως τα Mirage 2000 από την Κύπρο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Καταρχήν όπως δήλωσαν θα πρέπει η Εθνική Φρουρά να «χτίσει» μια πραγματική αντιαεροπορική ομπρέλα στο νησί πριν προσγειωθεί το πρώτο μαχητικό.

«Πρώτα φτιάχνεις μια ομπρέλα που θα πρέπει να έχει λάβει υπόψη της ακόμα και τις απειλές εναντίον της από το πυροβολικό στα κατεχόμενα που είναι μια μικρή πλέον απόσταση για τα σύγχρονα πυρομαχικά και μετά αφού χτίσεις μια ομπρέλα που και αυτή θα πρέπει να την «προστατέψεις», σε δεύτερη φάση θα μπορείς κάτω από αυτή να αρχίσεις να προσθέτεις μαχητικά αεροσκάφη» είπαν χαρακτηριστικά στο Πενταπόσταγμα.

Σε κάθε περίπτωση για πολλούς και διάφορους λόγους πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές η όποια απόκτηση των μαχητικών δεν θα γίνει απευθείας από την Πολεμική Αεροπορία προς την Εθνική Φρουρά της Κύπρου αλλά πρώτα η Πολεμική Αεροπορία θα τα δώσει-πουλήσει στην κατασκευάστρια εταιρεία και μετά εάν και εφόσον το αποφασίσει η Γαλλία αυτά θα καταλήξουν στην Πάφο.

Ως προς την αντιαεροπορική κάλυψη, η υπόθεση απόκτησης του συστήματος IRON DOME από το Ισραήλ είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση εάν και εφόσον υλοποιηθεί…

https://www.pentapostagma.gr/