Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021
“Θάλασσες” τους τα Ίμια, δηλώνουν οι Τούρκοι με ανακοίνωση της ακτοφυλακής τους
Το Λιμενικό Σώμα χρειάστηκε 24 ώρες για να αποφασίσει να δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για το επεισόδιο στα Ίμια. Δεν λέει πολλά ή τέλος πάντων δεν τα λέει όλα…
24 ώρες έκανε και η τουρκική ακτοφυλακή να εκδόσει ανακοίνωση και από κάποιους αυτή η καθυστέρηση ερμηνεύτηκε ως “καλό σημάδι” που μεταδίδει ένα μήνυμα “αποκλιμάκωσης”.
Ας δούμε τι γράφει η ανακοίνωση των Τούρκων:
“Στις 6 Ιανουαρίου 2021, στις 10.03 στην περιοχή των βραχονησίδων Kardak, διαπιστώθηκε παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από δύο σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Γιατί κράτησαν μυστικό το επεισόδιο στα Ίμια; Για να μη χαλάσει το κλίμα διαλόγου με την Τουρκία
Το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και του σκαφών του Λιμενικού είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα επιβάλλει κάθε μέρα τη “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο σε τομείς της οικονομίας που άγνωστο γιατί δεν μας κάνουν εντύπωση. Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί ότι η ελληνική αλιεία πλήττεται βαρύτατα από την τουρκική πολιτική. Δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που την ενδιαφέρει…
Πιο ανησυχητική όμως είναι η επιλογή των Αθηνών να προσπαθήσει να κρατήσει μυστικό το επεισόδιο! Για περίπου 10 ώρες το κατάφερε. To Militaire.gr έγραψε για το θέμα αργά το βράδυ, μόλις το πληροφορήθηκε. Το ερώτημα είναι γιατί η Αθήνα δεν ανακοίνωσε τίποτα για το θέμα.
«Η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου, παιδιά μεγάλου κόπου»
Από ένα εξαιρετικό στιχούργημα του Παλαμά είναι κλεμμένος ο τίτλος. («Ιερές κλεψίες» έλεγε ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, την προσφυγή στους τρανούς του Γένους). Είναι αφιερωμένο στην ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στην ημέρα του ευαγγελισμού της πατρίδος, όταν γιορτάζουμε τα δύο «χαίρε». Το «χαίρε» του αρχαγγέλου και το «χαίρε» του εθνικού μας ποιητή.
«Σβήνουν δυο νύχτες, και δυο αυγές προβάλλουν στον αγέρα.
Δυο λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα.
Η Τουρκία πλησιάζει στα όρια της έκρηξης
Μία παραπομπή του Ερντογάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα υποδείκνυε ότι το κράτος δικαίου και η φιλελεύθερη διεθνής τάξη πραγμάτων θα θριαμβεύουν πάντα
Έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σόκαρε το κοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας και ανήλθε στην εξουσία. Το ότι οι ισλαμιστές κέρδισαν μία τεράστια πλειοψηφία στο τουρκικό Κοινοβούλιο αντανακλούσε λιγότερο τον θρησκευτικό προσανατολισμό του εκλογικού σώματος εκείνη τη χρονική στιγμή και
Η ιδιαίτερη περίπτωση του λαϊκιστή Τραμπ
ΤΑΚΗΣ Σ. ΠΑΠΠΑΣ*
Αν σκεφτείτε για λίγο πόσες χώρες της Ευρώπης και της αμερικανικής ηπείρου έχουν κυβερνηθεί τα τελευταία εβδομήντα χρόνια από λαϊκιστές θα διαπιστώσετε, ασφαλώς με κάποια ανακούφιση, ότι αυτές δεν είναι πολλές. Στη δική μου καταμέτρηση (κατά χρονολογική σειρά εμφάνισης), πρόκειται τις εξής εννέα χώρες: Αργεντινή, Ελλάδα, Περού, Ιταλία, Βενεζουέλα, Ισημερινός, Ουγγαρία, Πολωνία και Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω της δουλειάς μου, τις έχω μελετήσει μία προς μία. Να σας πω περιληπτικά τι έχω μάθει μέχρι τώρα και πώς η περίπτωση του Τραμπ προσθέτει νέα στοιχεία στην κατανόηση του λαϊκιστικού φαινομένου.
Πρώτα πρώτα, αυτό που λέμε «λαϊκισμός» δεν είναι παρά ένας τύπος δημοκρατίας που όμως διαφέρει από την περισσότερο γνωστή φιλελεύθερη δημοκρατία. Η τελευταία στηρίζεται στους θεσμούς της πολιτείας, επιδιώκει την πολιτική μετριοπάθεια, ενώ η πολιτική ηγεσία νοείται ως υποκείμενη των θεσμών και ελεγχόμενη από αυτούς.
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι στην Κερκόπορτα στον Έβρο!
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής καταγρα-φής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδος σε μόνιμη δομή φιλοξενίας τους, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές.
Δίπλα στα σύνορα, με την επιθετική Τουρκία και με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτι-κού μόλις πριν από ένα χρόνο η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, όπου θα ζει και θα κινείται μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Δεν είναι επιτρεπτό να ανοίγεται “Κερκόπορτα” στον Έβρο.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ;
του Δημήτρη Κ. Μπάκα
Στην εποχή μας, ουσιαστικά, δεν μιλάμε καθόλου για αρετές, με εξαίρεση το Χώρο της Θρησκείας. Φυσικά, το ότι δεν μιλάμε για τις αρετές και τις αγνοούμε δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστες στη ζωή μας. Είναι απόλυτα αναγκαίες. Αποτελεσματικότερο πρακτικά αποδεικνύεται να διδάσκονται και να καλλιεργούνται οι αρετές παρά να καταδικάζονται τα ελαττώματα. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα επιθυμούσε να υπάρχουν περισσότερα σωφρονιστήρια παρά Σχολεία!
Οι αρετές δεν μάς επιβάλλονται, αλλά καλλιεργούνται με τη βούλησή μας. Ο εξαναγκασμός, σε ένα βαθμό, παίζει ρόλο στα αρχικά στάδια της ζωής μας, τότε που μαθαίνουμε να διακρίνουμε το καλό από το κακό.
Μά δέν ντρέπεστε;
ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ στούς ἑαυτούς μας ὅτι θά προσπαθήσουμε νά ξεχάσουμε…
… νά διαγράψουμε ἀπό τήν μνήμη μας τό πρωτοφανές ἐπεισόδιο στήν ἱστορία τοῦ Προεδρικοῦ Θεσμοῦ μέ τήν μή ἀνάκρουση τοῦ ἐθνικοῦ ὕμνου κατά τήν εἴσοδο τῆς Αἰκατερίνης Σακελλαροπούλου στόν Μητροπολιτικό Ναό Ἀθηνῶν ἀνήμερα τῆς Πρωτοχρονιᾶς. Εἴχαμε πείσει τούς ἑαυτούς μας ὅτι ἦταν ἕνα κακό ὄνειρο, ὅτι δέν συνέβη ποτέ καί ὅτι ἐν πάσῃ περιπτώσει διά τῆς ἀπωθήσεως θά τό ξεπερνούσαμε. Τί κρῖμα ὅμως. Καί νά θέλει νά «ἁγιάσει» κανείς σέ αὐτή τήν χώρα δέν μπορεῖ, δέν τόν ἀφήνουν!