Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Διερεύνησις των…”Διερευνητικών” από τον Ι.Μάζη – Γιατί βιαζόμαστε;

 


Υπό Ι. Θ. Μάζη, Καθηγητού Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

REAL NEWS, Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 (Κύριο άρθρο).

α. Περί διπλωματικών μεθόδων παρατηρήσεις.

Υπό ελαφρώς αδιευκρινίστους διπλωματικάς συνθήκας αναφορικώς με τον ορισμόν των, την ενδεκάτην τρέχοντος πληροφορήθημεν δια της… συνήθους οδού (δηλαδή δια χειλέων του τούρκου ΥΠΕΞ…!) ότι η Τουρκία έχει απευθύνει πρόσκλησιν (;) προς την Ελλάδα δια την έναρξιν των “Διερευνητικών”! Εμεσολάβησε μία ελαφρώς, δυσμετάφραστος ελληνική φράσις περί “θηλέων παρανύμφων” (τις… “Κουμπάρες”) από πλευράς του έλληνος Πρωθυπουργού, μία διάψευσις περί του τοιούτου από πλευράς ΥΠΕΞ (!) και περί την πρώιμον εσπέραν της ιδίας ημέρας -ώ του θαύματος!-εβεβαιώθη η ημερομηνία της 25ης/01/2021 ως ημερομηνία ενάρξεως των “Διερευνητικών” με παράλληλον ανακοίνωσιν και της επανενάρξεως των συζητήσεων των ΜΟΕ (ο Θεός να βάλει το χέρι του) μεταξύ των ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών!

«Θα κάψουμε την Νάουσα» (21 Ιανουαρίου 1949)


Σήμερα, θα πάμε πίσω 72 χρόνια και θα δώσουμε «φωνή» στον κορυφαίο παλαιό δημοσιογράφο Βασίλειο (Βάσο) Τσιμπιδάρο, φέρνοντας στο φως μια ανταπόκρισή του από την Νάουσα, που δημοσιεύθηκε στο ΕΜΠΡΟΣ της 21ης Ιανουαρίου 1949.

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

«Από την Πέμπτη λοιπόν  το απόγευμα, ο συμμορίτες είναι απολύτως  κύριοι της καταστάσεως  στη Νάουσα.  Αρχίζουν αμέσως το πλιάτσικο. Μπαίνουν στο εργοστάσιο του Λαναρά. Τα αποθέματα που υπήρχαν εκεί  μέσα, κουβέρτες κυρίως, ήσαν τεράστια. Μέχρι τα ταβάνια έφταναν τα δέματα. Οι συμμορίτες τα άνοιγαν, τα φόρτωναν στα μουλάρια  και τάβγαζαν από την πόλι.

Μια απάντηση στον Ροζάκη – Συνηγόρος της Τουρκίας ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

  


Θυμόμαστε όλοι ότι το διάστημα 2012-2015, επί συγκυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, η Ελλάδα, τότε, είχε τροποποιήσει τη θεματική στο κεφαλαιώδες ζήτημα του εύρους του αντικειμένου των διερευνητικών συνομιλιών  με την Τουρκία. Άρχισε δηλαδή τις συζητήσεις επί των αρχών της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, όμως, –λέει ο Ροζάκης– υπήρξε επιστροφή στην παλιά προσέγγιση της διερεύνησης της Αιγιαλίτιδας.

Η ανοιχτή ατζέντα, συνεχίζει ο κ. Ροζάκης, είχε απορριφθεί σε προηγούμενο στάδιο των διερευνητικών (εδώ αντιφάσκει με όσα λέει στην αρχή του άρθρου του) και το μόνο θέμα που παρέμενε στο τραπέζι ήταν το ζήτημα του εύρους της αιγιαλίτιδας στο Αιγαίο.