Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΚΑΙ ΤΟ «URBI ET ORBI»

Του Σωκράτη Β. Σίσκου

Σε σχετικό δημοσίευμά μου το Δεκέμβρη του 2018, είχα εκφράσει, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες αλλά από καθαρά εθνικό και επιστημονικό πρίσμα, κάποιες απόψεις μου για το λεγόμενο «Μακεδονικό» και τα κρυφά ελαττωματικά σημεία της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Ο πρώτος λόγος είναι ότι επί τέσσερις περίπου δεκαετίες ασχολήθηκα συγγραφικά και αρθρογραφικά με την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας και θεωρώ ότι γνωρίζω Ιστορία. Παρά τις προσπάθειές μου δεν κατόρθωσα να βρω έστω την παραμικρή απόδειξη, στα βιβλία αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, στα αρχαιολογικά ευρήματα, στη γλωσσολογία, στη νομισματολογία, στην επιγραφολογία κλπ, έστω ένα ελάχιστο δείγμα πολιτιστικών και εθνολογικών σχέσεων ανάμεσα στους Μακεδόνες και στους Σλάβους (στην πλειονότητα βουλγαρικής καταγωγής) που ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου. 

Φωτογραφίες στο ίδιο σημείο το 1944 και σήμερα!!!Τι αλλαγές μπορεί να γίνουν σε  76 χρόνια! Ποια η διαφορά μεταξύ πολέμου και ειρήνης! 

Για να μη ξεχάσουμε...! Μια απίστευτη χρήση της τεχνολογίας!

 Σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο!


ΟΔΗΓΙΕΣ:

Κάντε "κλικ" στο " ΕΔΩ" που θα βρείτε παρακάτω, και μετά στη φωτογραφία

που θα δείτε κάντε πάλι  "κλικ" και θα γυρίσετε στο 2020! 

( Με νέο "κλικ" στην ίδια φωτογραφία, επιστρέφεται πάλι στο 1944)

Πηγαίνετε προς τα κάτω για να δείτε  την επόμενη φωτογραφία.

Κάντε κλικ  ΕΔΩ      ΙΜΙΑ 1996. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της "μεταπολιτευτικής" παραδοσιακής πολιτικής ανικανότητος (εξαιρουμένου του Α. Παπανδρέου)
Juan
 ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ

 

30-31 Ιανουαρίου 1996) από την θυελλώδη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νύχτα των Ιμίων.

Τη νύχτα εκείνη η Ελλάδα πόνεσε, μάτωσε, διασύρθηκε, προδόθηκε , μίκρυνε! Και κανείς μέχρι σήμερα δεν λογοδότησε για την ταπείνωση, που υπέστη η Ελλάδα στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ίμια, στο ανατολικό Αιγαίο.

So Sweet So Beautiful

 

Απαγορευμένες λέξεις έχουν τα τραγούδια μας – Μεταπολεμική λογοκρισία για χάρη Γερμανίας και Τουρκίας

 
 Είμαστε ήδη στο 2021, την χρονιά που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πώς θα κυλήσουν οι εορτασμοί από πλευράς πολιτικής ηγεσίας; Μήπως το παρελθόν μας προϊδεάζει για μια προδιαγεγραμμένη απογοήτευση; Ουσιαστικώς, το διάγγελμά της κας Σακελλαροπούλου για την 25η Μαρτίου του 2020 είχε αποτελέσει το ντεμπούτο της στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και ήταν ξεχωριστό, αλλά για λάθος λόγους.

Με νωπή την τουρκική υβριδική επίθεση στον Έβρο, σχεδόν δεν κατονόμαζε την Τουρκία ως κατακτητή, και για την ακρίβεια μετά βίας περιείχε την λέξη "Τουρκία". Αυτό, μαζί με άλλα στραβοπατήματα, ευστόχως είχε σημειώσει ο Μ. Κωττάκης (Περίεργη διγλωσσία της νέας Προέδρου).

Εμείς δεν υπογράψαμε. Συνεχίζουμε να συνορεύουμε με τα Σκόπια

 


Έχω ενώπιόν μου το βιβλίο Γεωγραφίας της Έ Δημοτικού, τάξη στην οποία φέτος είμαι δάσκαλος. Το εγχειρίδιο τιτλοφορείται «Γεωγραφία» και υπότιτλος «Μαθαίνω την Ελλάδα». (Το σωστότερο θα ήταν «Μαθαίνω από την Ελλάδα», αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους συγγραφείς του). Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2020.

 Όμως την φετινή σχολική χρονιά, μας ήρθε πολύ διαφορετικό, αγνώριστο, μασκαρεμένο. Περιέχει μια «καινοτομία», μια λεπτομέρεια που όσοι παραμένουν ακόμη Έλληνες, διατηρούν άγρυπνη την ιθαγένεια και έχουν ανοιχτά τα μάτια της ψυχής τους, αισθάνονται θλίψη, οδύνη και σπαραγμό.