Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ελληνοτουρκικές Σχέσεις: Τα αφηγήματα, οι διερευνητικές, η Χάγη & τα επίδικα σημεία

 


Μια μεγάλη συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με προβολή την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών που ξεκίνησαν στη Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα

Οκ. Αλέξης Ηρακλείδης , Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ανάλυσης-Επίλυσης Συγκρούσεων, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, του Παντείου Πανεπιστημίου

- Ο κ. Παναγιώτης Τσάκωνας Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ , Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σπουδών ασφάλειας & ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διερευνητικές και διαπραγματεύσεις – Γιατί δεν διδασκόμαστε από το παρελθόν

 


Καρακωστάνογλου Βενιαμίν

Τον Δεκέμβριο του 1999, στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίστηκε ότι οι υποψήφιες χώρες (υπονοείτο η Τουρκία) θα έπρεπε να επιλύσουν τις «συνοριακές ή συναφείς» διαφορές τους με τις γειτονικές τους χώρες (π.χ. Ελλάδα) με διαπραγματεύσεις ή, αν αυτό δεν καθίστατο εφικτό, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το αργότερο έως το 2004.

Η ΕΕ θα παρακολουθούσε το θέμα, ως προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας των υποψηφίων χωρών (Τουρκίας). Από την άνοιξη του 2002 άρχισαν οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίες, με εμπιστευτικότητα, ώστε να παρακαμφθεί ο όρος-προϋπόθεση που είχε επικρατήσει μέχρι τότε και οφείλονταν κυρίως στον Ανδρέα Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

To ΕΛΙΑΜΕΠ ανέλαβε ρόλο ΥΠΕΞ: «Προσπαθούμε να βρούμε συμβιβαστική λύση με την Τουρκία»!

 

 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Σε μία απίστευτη ανακοίνωση προχώρησε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο οποίο φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρόλο... υπουργείου Εξωτερικών, καθώς έχει στείλει στις διερευνητικές με τους Τούρκους ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του, Παύλο Αποστολίδη, ο οποίος έχει μάλιστα άριστες σχέσεις με το Βερολίνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά συμφέροντα. 

Μάλιστα ο κ.Αποστολίδης δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος του ΕΛΙΑΜΕΠ σε υψηλή κυβερνητική θέση, καθώς και ο κ.Ντόκος συμβουλεύει απευθείας τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον έχει διορίσει ως «Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας». 

Ένας Πεντέας…

IMIA 1996: Τρεις αφηγήσεις, ένα κοινό συμπέρασμα για την κατάληξη που θα μπορούσε να ήταν διαφορετική



Η νύχτα των Ιμίων όπως τη θυμούνται και την αφηγούνται τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Αντιναύαρχος ε.α Σπύρος Δροσουλάκης , Τμηματάρχης Α1-1 στο ΓΕΝ που ασχολείται με τον χειρισμό κρίσεων. Ο Αντιναύαρχος ε.α Σπύρος Κονιδάρης κυβερνήτης στην πυραυλάκατο ΣΤΑΡΑΚΗΣ, που εκείνη την νύχτα ήταν στα Ίμια, έτοιμος να πλήξει τουρκικά πλοία.

Οἱ περὶ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριον τῆς Χάγης αὐταπάτες μας

 




Το συγκλονιστικό (για τα όσα αποκαλύπτει) άρθρο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σαρτζετάκη, το οποίο αφιέρωσε Στη μνήμη Του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ

*******

ΛΟΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ

ΕΘΝΙΚΩΣ ΕΠΙΖΗΜΙΟΥ ΑYTOΠΑΓΙΔΕΥΣΕΩΣ

Οἱ περὶ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριον τῆς Χάγης αὐταπάτες μας.

****************

Στὴ μνήμη

Τοῦ Σμηναγοῦ Κωστῆ Ἠλιάκη

 

1.- Μὲ ἀφορμὴ τὸ πρόσφατον ἐπεισόδιον συγκρούσεως δὺο μαχητικῶν ἀεροπλάνων τῆς πολεμικῆς ἀεροπορίας, ἑλληνικοῦ καὶ τουρκικοῦ, ὑπεράνω τοῦ Αἰγαίου σὲ περιοχὴ νοτίως τῆς Καρπάθου, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν κατάρριψιν ἀμφοτέρων, ἀλλὰ τὴν ἀπώλεια μόνον τοῦ Ἕλληνος σμηναγοῦ Κωστῆ Ἠλιάκη, ἀνεζωπυρώθη ἡ συζήτησις γιὰ τὸ σκόπιμο ἢ μὴ τῆς ἐπιλύσεως τῶν Ἑλληνοτουρκικῶν διενέξεων μὲ προσφυγὴ στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο τῆς Χάγης.