Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Αιωνία η ευγνωμοσύνη μας και η μνήμη του αθάνατου Γέρου του Μοριά

 

«Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά κι ο ήλιος στα λαγκάδια)

λάμπουν και τα ’λαφρά σπαθιά των Κολοκοτρωναίων»

  4 Φεβρουαρίου του 1843. Ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης, αρπάζεται από τα φτερά της δόξας και μπαίνει διά παντός στο άγιο εικονοστάσι του Γένους. Τελευταία του επιθυμία, να βάλουν, στο μνήμα του την ημισέληνο, κάτω από τα τσαρούχια του, να την πατάει και πεθαμένος την Τουρκιά, όπως την πατούσε και όταν την πολεμούσε και την κατατρόπωνε… 

Διαβάζεις τα απομνημονεύματά και τις φυλλάδες του για την Εθνεγερσία και νομίζεις ότι ανοίγεις ένα «μυρογιάλι», εκείνα τα μικρά φιαλίδια που περιέχουν αρώματα εξαίσια. Οσμή ευωδίας πνευματική αναδίδεται, παρ’ όλα τα πάθια και τους καημούς εκείνης της περιόδου.

Ομηρική γλώσσα

 


«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα».                      

Γιώργος Σεφέρης


Ποια Ελληνική λέξη είναι αρχαία και ποια νέα; Γιατί μια Ομηρική λέξη μας φαίνεται δύσκολη και ακαταλαβίστικη;

Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρομε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.

Για του λόγου το αληθές θα αναφέρομε μερικά παραδείγματα για να δούμε ότι η Ομηρική γλώσσα όχι μόνο δεν είναι νεκρή, αλλά είναι ολοζώντανη.

O Guardian απορεί πώς οι Ελληνες που έχουν μια λέξη για όλα... σκοτώνουν τα ελληνικά με αγγλικούς όρους


Ευπατρίδης κάνει δώρο την περιουσία του και 60 αποβατικά στην Ελλάδα!


Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο αυτού του ανθρώπου


Ο νεότερος βετεράνος του Β Παγκοσμίου Πολέμου Ιάκωβος Τσούνης διαθέτει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Στράτευμα.

Αποδέκτης μιας επιστολής, η ανάγνωση της οποίας του επιφύλασσε μεγάλη έκπληξη και ζωηρή συγκίνηση, υπήρξε χθες ο διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης. Αποστολέας της ήταν ο απόγονος των αγωνιστών του 1821 Λιονταίων και Πετμεζαίων, νεότερος εν ζωή βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (πλαστογράφησε την ταυτότητα του σε ηλικία 16 ετών για να σπεύσει στο αλβανικό μέτωπο) διακεκριμένος επιχειρηματίας και εφοπλιστής:

Thessaloniki in Top 20 World Cities for Digital Nomads

 Thanks to its high quality of life, affordability, and good internet connectivity, Thessaloniki has been named a top city for remote working.

Thessaloniki has been ranked among the world’s top 20 cities for remote working, according to a list compiled by Big 7 Travel.

Ελάχιστος φόρο τιμής για τους Ήρωες των ΙμίωνΩς ελάχιστο φόρο τιμής για τους Ήρωες των Ιμίων στέλνω συνημμένα δύο ντοκουμέντα για το αρχείο σας (κρατήστε τα γιατί δεν κυκλοφορούν) , τους τρείς Ήρωες των Ιμίων και ένα κείμενο για να θυμόμαστε το ποιος και γιατί .....

Τσιτσιμπίκος Χαράλαμπος

 

Το πρώτο συνημμένο είναι φωτογραφία με τους 6 χειριστές των Α-7 την παραμονή των Ιμίων, στο τελευταίο Briefing πριν ανεβούν στα αεροσκάφη και περιμένουν μάταια.... την εντολή για βομβαρδισμό των στόχων τους. Κοιτάξτε το βλέμμα τους , κοιτάξτε την χαρά στα πρόσωπά τους και πως περιπαίζουν την κρισιμότητα της στιγμής και βγάλτε συμπεράσματα για το τι θα ακολουθούσε!!!