Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Ακούνε οι πολιτικοί τους στρατιωτικούς; Τι απαντά ένας Επίτιμος Α/ΓΕΣ και τα γεγονότα

 Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Κωνσταντίνος Γκίνης σε ένα εξαιρετικό κείμενο του που δημοσιεύεται στο “Στρατηγείν”, επιχειρεί να δώσει απάντηση σ΄ ένα ερώτημα που και πρόσφατα μας απασχόλησε: “Υπάρχει επαρκής χώρος για αποτελεσματική στρατιωτική εισήγηση”; Την απάντηση του Στρατηγού μπορείτε να την διαβάσετε ολοκληρωμένη ΕΔΩ.

Το ερώτημα τέθηκε από την ίδια την ζωή στην κλιμάκωση της θερινής ελληνοτουρκικής κρίσης.

Γιατί ξεχάστηκαν οι Γερμανικές αποζημιώσεις;

 


Το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη δεκαετία. Η Ελληνική Βουλή αποφάσισε πως το θέμα είναι ανοιχτό και η Γερμανία πρέπει να πληρώσει.

Η Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο στις 4 Ιουνίου του 2019 επέδωσε ρηματική διακοίνωση προς το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας την απόφαση της Ελληνικής  βουλής, που απαιτούσε από τη Γερμανία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τους Α’ και Β’ Παγκοσμίους Πολέμους, ύψους 289 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κατοχικού αναγκαστικού δανείου.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΣ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ                                                       

           Δημήτρη Κ. Μπάκα


Ο εικοστός  αιώνας και ειδικά οι επιστήμες μάς εξασφάλισαν  πολλές βεβαιότητες, αλλά και μας αποκάλυψαν απέραντες περιοχές αβεβαιοτήτων! Αποδείχθηκε και ομολογείται πια  ότι η ανθρώπινη περιπέτεια είναι άγνωστη!  Διαψεύστηκαν και εγκαταλείφθηκαν οι αιτιοκρατικές απόψεις για μια ανθρώπινη ιστορία προόδου. Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε πνευματικά για να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο! Και αυτό είναι έργο της Παιδείας μας. Φυσικά όχι μόνον της εξειδικευμένης , η οποία μας προσφέρει λίαν απαραίτητα λεπτομερειακά στοιχεία, αλλά δεν καλύπτει  ολιστικά στην ουσία του τον Άνθρωπο , ως μοναδική πνευματική  οντότητα επί της Γης , ως πρόσωπο ευθύνης και δημιουργίας, όπως και την Κοινωνία που  δημιουργεί ο άνθρωπος οιουδήποτε μεγέθους.

Πολλά…Εν ολίγοις (5/2/2021)