Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΦΙΛΩΝ


Πολλά… Εν ολίγοις (16/2/2021 )

 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΩΝ

ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1947 Αρχές του 1947 η ΑΓΓΛΙΚΗ κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει την ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη, στέλνει το 1947 τον Paul A. Porter ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.

Μετά από έναν περίπου μήνα, ο Porter στέλνει επιστολή προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, γράφοντας μεταξύ των άλλων:

ΟΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ « ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ» ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΚΥΠΡΟ

               Του Ευάγγελου Γριβάκου, Αντιστρατήγου ε.α – Νομικού      

Σύμφωνα με την  Αρχή «της κρατικής ισότητας» του Διεθνούς Δικαίου (Δ.Δ.) και την «συστατική θεωρία», προκειμένου ένα κράτος να αποκτήσει διεθνή νομική υπόσταση, θα πρέπει να τύχει της «Αναγνώρισης»   των λοιπών κρατών-μελών της Διεθνούς Κοινότητος,  η οποία γίνεται de jure και με μονομερή δικαιοπραξία, μπορεί, όμως,  να γίνει και de facto, όπως με την έναρξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ των κρατών ή την ανταλλαγή εκπροσώπων.  

Το  Δ.Δ. δεν προσδιορίζει τον  αριθμό των κρατών των οποίων η Αποδοχή απαιτείται για το κύρος της Αναγνώρισης.  Υποστηρίζεται ότι ένας « λογικός» αριθμός θα μπορούσε να αναφέρεται σε πλειοψηφία κρατών ικανή, υπό συγκεκριμένες συνθήκες,  να το «στεριώσει» στην Διεθνή Κοινότητα. Πάντως, η εισδοχή του στον ΟΗΕ συνιστά βάσιμο κριτήριο για την ύπαρξη και  αποδοχή του.

Πως βγάζουν...χρυσό από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην Ιεράπετρα υπάρχουν περίπου 2.000 δέντρα άνω των 1.000 ετών, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και η περίφημη ελιά του Αζοριά, η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο, κοντά σε αρχαιολογικό χώρο με μινωικό ελαιοτριβείο.

Στη σκιά τους ξεκουράστηκαν, επί χιλιάδες χρόνια, Μινωίτες, Ρωμαίοι, Ενετοί. Ήταν εκεί όταν η πόλη έπεφτε στα χέρια Τούρκων, όταν επέδραμαν Σαρακηνοί κουρσάροι, όταν ο Μέγας Ναπολέων κοιμήθηκε στην πόλη… Οι υπεραιωνόβιες ελιές της Ιεράπετρας – μέσης ηλικίας 1.850 ετών – αναδεικνύονται πλέον με έναν μοναδικό τρόπο:

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ VIDEO ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

  

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς και οι εκτάσεις και τα σύνορα όλων των κρατών ή κρατιδίων
     στις διάφορες περιοχές της ηπείρου!...  Πώς μεταβάλλονται όλα αυτά κάθε χρόνο!...

 Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφόρηση!... Η εκάστοτε χρονολογία αναγράφεται στη γωνία επάνω αριστερά της οθόνης.
 Είναι προφανές, ότι για να ετοιμαστεί αυτό το βίντεο απαιτήθηκε πολύ επίπονη και χρονοβόρα εργασία...

 Επειδή είναι κυριολεκτικά τεράστιος ο όγκος των στοιχείων, σας προτείνω δυο ενέργειες:

Διατί όλα αυτά μάς φαίνονται εθνοπροδοτικά?

Πώς βλέπουν οι Τούρκοι την επανάσταση του 1821 και τι λάθη κάνουμε στην ιστοριογραφία μας

 


Δρ. Δημήτρης ΣταθακόπουλοΔρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος

06/02/2021
Αναφορές που λειτουργούν ως «μπανανόφλουδες» στην ιστοριογραφία και δίνουν λαβές στους Τούρκους.

Αν και τα θέματα του τίτλου του παρόντος έχουν εξαντληθεί από την έρευνα, με αφορμή ισχυρισμούς Τούρκων σχολιαστών, πως η Ελληνική επανάσταση του ’21 ( Εξέγερση – Στάση , isyanι κατ΄αυτούς και όχι επανάσταση ), ήταν «Χριστιανική Τζιχάντ» (sic) και οι κακούργοι ληστές στασιαστές (sic) έκαναν αλώσεις και σφαγές αμάχων μουσουλμάνων πχ Τριπολιτσά (sic) κάνοντας έτσι το πρώτο Βαλκανικό δράμα / Balkanlarda ilk Dram, ( γενοκτονία μουσουλμάνων – sic ), οι δε περιοχές που απελευθερώθηκαν, δεν ήταν Ελληνικές, αλλά Οθωμανικές και άλλων εθνοτήτων, αφού κι’ εμείς ΕκκλησιαστικοΔιοικητικά τις ονομάζουμε «Νέες Χώρες», δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω τις «μπανανόφλουδες» αυτές , για να τις αποφεύγουμε, στις δικές μας αναφορές, έστω και εάν επί πολλά χρόνια έχουν παγιωθεί δημιουργώντας το πρόβλημα.

Σύγχρονες απειλές και εθνική στρατηγική (Aντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης)

 


Κάθε σύγχρονο κράτος, αναπροσαρμόζει την εθνική Αμυντική Στρατηγική του κάθε φορά που διαφοροποιούνται σημαντικά οι παράμετροι της Απειλής που αντιμετωπίζει. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε διαστήματα από πέντε έως είκοσι ετών.

Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ)

Στην Ελλάδα η τελευταία Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ) πραγματοποιήθηκε το έτος 2001. Σκοπό είχε να καλύψει την εκτιμώμενη «Απειλή» για την πρώτη δεκαπενταετία του 21ου αιώνα. Σήμερα έχει ήδη απαξιωθεί όχι μόνο χρονικά, αλλά από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Από τον Μπίσμαρκ στη Μέρκελ (του Αλέξη Παπαχελά)

  


«Οι Τούρκοι και οι Γερμανοί αγαπιούνται εδώ και καιρό», δήλωσε χειροκροτούμενος ο πρόεδρος Ερντογάν όταν επισκέφθηκε επίσημα το Βερολίνο. Αναφερόταν σε μία ιστορική φράση του Μπίσμαρκ. Η οποία φαίνεται πως έως σήμερα καθορίζει την πολιτική του Βερολίνου έναντι της Αγκυρας. Καλό είναι να αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα καθώς μπαίνουμε σε μια νέα γεωπολιτική περίοδο. Χωρίς συναισθηματισμούς και σπασμωδικές αντιδράσεις. Η Γερμανία θεωρεί πως η Τουρκία ανήκει στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της και ότι τις δύο χώρες δένουν πολλά και μεγάλα συμφέροντα.

Η Βόρειος Ήπειρος και το Σύνδρομο των Πρεσπών…

 


Το «Βορειοηπειρωτικό» υπήρξε για την Ελλάδα, σ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του 20ου αιώνα, θέμα ανεκπλήρωτων εθνικών στόχων και περιοχή στην οποία δεν επιτεύχθηκε η εθνική ολοκλήρωση. 

Δύο φορές ο Ελληνικός Στρατός πέτυχε την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου (1913 και 1941) και δύο φορές όμως οι αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων επέβαλλαν στην Ελλάδα να την εγκαταλείψει, προς όφελος του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κράτους. 

Ο Ελληνισμός έχασε στο διπλωματικό πεδίο ό,τι είχε κερδίσει με σκληρούς αγώνες στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια τελειωμένη υπόθεση,