Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Το Εμπορικό Ισοζύγιο στην εποχή του κοροναϊούΤου Νίκου Ιγγλέση – Μελος του ΙΗΑ

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκάλεσε η συνδημία το 2020 και που έρχεται να προστεθεί σ’ αυτήν της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αποδεικνύει τις αντοχές και την προσαρμοστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αντοχές σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που εξακολουθούν να παράγονται παρά την οκταετή μνημονιακή καταστροφή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το 2020 :

Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,2 δις ευρώ ή κατά 9,3%. Αν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, των οποίων οι τιμές σημείωσαν μεγάλη πτώση, τότε οι υπόλοιπες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 739 εκατ. ή κατά 3,2%, παρά την ύφεση στην ΕΕ η οποία απορροφά πάνω από το ήμισυ των ελληνικών εξαγωγών.

Τι συμβαίνει με το ΥΠΕΞ; Μια ανησυχητική παρέμβαση… Τι ακριβώς ισχύει;

  Με όρους συντηρητικούς και συγκρατημένους, αυτά που συμβαίνουν στο υπουργείο Εξωτερικών, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν επικίνδυνη απαξίωση. Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Υπονομεύουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης και άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Κάτι που για χώρες όπως η Ελλάδα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την Τουρκία, είναι εγκληματικό. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της χώρας νοιώθει την ανάγκη να αλλάξει, με νόμο μάλιστα, τον οργανισμό λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
ΠΗΓΗ: ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ

Θα αναρωτηθείτε, δεν έχει δικαίωμα; Έχει, βεβαίως. Αλλά όταν κάθε κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας ενός θεσμού, όπως το υπουργείο εξωτερικών, κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Και το σάπιο αυτό είναι ο απόλυτος κομματικός έλεγχος που οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να ασκήσουν στους κρατικούς θεσμούς. Ακόμη και σε αυτούς από τους οποίους εξαρτάται η ασφάλεια και η άμυνα της χώρας.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με έδρα την Τουρκία, που προωθούσε λαθρομετανάστες στην Κώ

  Χρησιμοποιούσαν ξενοδοχειακή μονάδα στο νησί ως «safe house» για την προσωρινή διαμονή των μεταναστών

Η σύλληψη ενός αλλοδαπού με πλαστό μισθωτήριο συμβόλαιο σπιτιού που του επέτρεπε να ταξιδεύει στην ενδοχώρα, την περασμένη Τρίτη στο λιμάνι της Κω, οδήγησε τους άνδρες της Ασφαλείας του Λιμεναρχείου στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος που εδρεύει στην Τουρκία και προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο ελληνικό νησί.