Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΣΜΥΡΝΗ Παλαιά και Νέα

 

Όταν ο Ελληνικός Στρατός αποβιβάζετο στην Σμύρνη το 1919 ο Κεμάλ δραπέτευε από την Κωνσταντινούπολη για να μην συλληφθεί από τον Σουλτάνο που τότε διατελούσε υπό Αγγλικό έλεγχο με την ταπεινωτική για την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνθήκη του Μούδρου.

Ενώ, ο υποταγμένος στην πολιτική εξουσία και διχασμένος από τους Βασιλιά και Βενιζέλο Ελληνικός Στρατός  αναλώνετο σε μη στοχευμένες ενέργειες και την υστερόβουλη στάση των

Αμερικανός ΥΠΕΞ: “Έχουμε επικρίνει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας”

  


Στο στόχαστρο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση θέτει την «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νήσων στη βούληση του Ερντογάν

 Της Κύρας Αδάμ

Όσο μουγκή παραμένει η Άγκυρα στην πρόσκληση της Αθήνας για την συνέχιση των διερευνητικών, τόσο λαλίστατος είναι ο Ερντογάν σε προκλήσεις απέναντι στην  άλαλη Αθήνα . Τελευταίο λεκτικό επίτευγμα του Τούρκου προέδρου είναι η ..μετονομασία του Αιγαίου σε « θάλασσα των νησιών», χωρίς να αναφέρει ότι είναι ελληνικά και έτσι παραπέμπει σε άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς  για τα νησιά του Αιγαίου και σε ξένο κράτος.