Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Πρώτοι στ΄άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα – γράφει ο Ν.Ι.Μέρτζος Όταν οι Οθωμανοί επιδρομείς επεκράτησαν και η Πόλη έπεσε, οι Βλάχοι δεν υπετάγησαν. Από τις κλεισώρειες, που έως τότε φύλαγαν επί αιώνες, αποσύρθηκαν ένοπλοι με τις οικογένειές τους και τα κοπάδια τους στις υψηλότερες βουνοκορφές και συνοικίσθηκαν σε απρόσιτα χωριά. Γι’ αυτό όλα σχεδόν τα βλαχοχώρια βρίσκονται επάνω στα στρατηγικά περάσματα της εποχής. Προκειμένου να διαφυλάξει την ειρήνη και την παραγωγή στα εύφορα νέα τιμάριά του ο νικητής Σουλτάνος αναγνώρισε ευθύς αμέσως το υφιστάμενο προαιώνιο προνόμιό τους να φέρουν όπλα, να αυτοδιοικούνται και να πληρώνουν μειωμένους φόρους υπαγόμενοι απ’ ευθείας στην εκάστοτε Βασιλομήτορα Βαληντέ Σουλτάνα. Οι αητοφωλιές τους στα ψηλά βουνά κηρύχθηκαν άβατα βακούφια-ιερά κτήματα.

Εκεί ανέπτυξαν την κάθετη οικιακή αλλά μεγάλη βιοτεχνία που κατεργάζονταν σε πολύτιμα είδη μεγάλης ζήτησης τα πρωτογενή προϊόντα από τα κοπάδια τους- το γάλα, το μαλλί και το δέρμα. Τυριά, κασέρια, μανούρια, κάπες, σαγιάκια, στρατιωτικοί μανδύες και κατεργασμένα δέρματα μεταφέρονταν με τα βλάχικα καραβάνια στα μεγάλα παζάρια και, πολύ σύντομα, σε τεράστιες αποστάσεις.

25η Μαρτίου 1821

  22|03|2021 | 9:09

Ο κορυφαίος και πνευματοδέστατος γελοιογράφος μας Αρκάς, έχει δημιουργήσει μία σειρά με τον γενικό τίτλο: «Προφήτης». Φιλοδοξώ στο εξής να περιλάβει και τη ταπεινότητά μου στη σειρά, αφού η ικανότητά μου να προβλέπω τα μελλούμενα είναι παγκοσμίως γνωστή. Επειδή διαισθάνομαι σκουντήματα, λοξοκοιτάγματα και γενικώς τάσεις πρόγκας, γίνομαι σαφής.

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Θέλετε τώρα, λίγες μέρες πριν, να σας πω τι θα δούμε και προ παντός τι θα ακούσουμε, κατά την διάρκεια των εορτασμών για την 25η Μαρτίου 1821;

Βόμβα στα Σκόπια : Δεν έχουμε αρχαία ή μεσαιωνική ιστορία – Μας δημιούργησε η γεωπολιτική


Συγγραφέας – Αναλυτής, ιστορικός ερευνητής


O τ. ΠτΔ με άρθρο του στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 27-28/2/21, με τίτλο: «Χάγη: Δικαίωσις για την ΑΟΖ μέσω Κίνας» ετέθη πλέον επικεφαλής της επαπειλούμενης «Προσφυγής» της χώρας μας στη Χάγη, λόγω των ιδιοτήτων του, ως τ. ΠτΔ και Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ευχής έργο θα ήταν η «Προσφυγή» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) να μη καταντήσει προσωπείο αποενοχοποίησης της κυβέρνησης ΝΔ -κ. Μητσοτάκη, η οποία μέσω ενός σκοπίμως θολού «Συνυποσχετικού» μπορεί να δώσει στο Δικαστήριο το δικαίωμα να ακρωτηριάσει την εθνική μας κυριαρχία και μετά να ειπωθεί: «για όλα φταίει το Δικαστήριο…»