Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

«Υπάρχει δρόμος ωρέ! Ο δρόμος του Θεού»

 

«Ήταν πρωί, Σάββατο του Λαζάρου, 10 Απριλίου του 1826, όταν συγκροτήθηκε το νεκροδόξαστο εκείνο συμβούλιο αποφάσεως. Ήταν ένα συμβούλιο θανάτου. Οι καπεταναίοι είχαν αναλάβει να διερευνήσουν, με ανιχνευτές την ύπαρξη μυστικού δρόμου-διόδων για ακίνδυνο πέρασμα των ελεύθερων Πολιορκημένων στην ελευθερία. Κανένας όμως δεν έφερε ελπιδοφόρα πληροφορία. Οι λόγχες και οι στενωποί φυλάγονταν άγρυπνα από τους πολιορκητές σε βάθος χώρου και τόπου. Γενική ήταν η κατήφεια και ησιωπηλή θλίψη. Την σιωπή της στιγμής έσπασε η βροντώδης και σταθερή έκρηξη του τρανοδύναμου αρχηγού της Φρουράς, του  Θανάση Ραζη-Κότσικα.

Η πνευματική, πολιτική και στρατιωτική προετοιμασία της επανάστασης του 1821



Δημ. Θ. Καραμήτσος

Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ - Συγγραφέας


Στην αυγή του 19ου αιώνα η πολυεθνική Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν εδαφικά τεράστια, κατέχουσα εκτός της Ανατολίας και όλη τη βαλκανική χερσόνησο και νησιά εκτός από τα Επτάνησα. Ωστόσο, έπασχε από οικονομική και πνευματική παρακμή, ενώ τα Βαλκάνια βρίσκονταν σε φάση αφύπνησης - ανάδυσης των εθνών τους,  τα οποία θα διεκδικούσαν τη δημιουργία εθνικών κρατών. Οι Οθωμανοί δεν μάθαιναν ξένες γλώσσες και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να μορφωθούν πέραν της θρησκευτικής επαφής με το κοράνιο και με αραβικά κείμενα, τα οποία δεν ήταν εύκολα προσβάσιμα. Αξιωματούχοι στην οθωμανική διοίκηση συνήθως ήταν οι πολύγλωσσοι Φαναριώτες.  Ακόμη και το αξίωμα του μεγάλου Δραγουμάνου της υψηλής Πύλης το κατείχε Φαναριώτης. Επίσης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες οι κυβερνήτες ήταν Έλληνες Φαναριώτες. 

Στην Οθωμανική αυτοκρατορία οι ραγιάδες Ρωμιοί ήταν πολίτες β΄ κατηγορίας και υπέφεραν από πολλά δεινά όπως:

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΗΛΛΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΥΡΑΝΝΙΑ.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ: "Αθώος ο Κολοκοτρώνης..." - ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

  

Γράφει ο Γεώργιος Τάτσιος

τ.Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

 

Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1802 στο Μελένικο. Ο πατέρας του ήταν Σερραίος, αλλά από πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στο Μελένικο μαζί με τον μετέπειτα Μητροπολίτη Λεόντιο (αδελφό του), ο οποίος αρχιεράτευσε στο Μελένικο από το 1769 μέχρι το 1796.

Αφού περάτωσε τα μαθήματα της Σχολής του Μελενίκου οι γονείς του τον έστειλαν στην περιώνυμη Σχολή των Σερρών το 1815 για να παρακολουθήσει ανώτερα μαθήματα υπό την επίβλεψη του Μακεδόνα Σχολάρχη και διανοούμενου Μηνά Μηνωίδη. Το 1817 μετά τον θάνατο του πατέρα του μετέβη στην Βιέννη για να συνεχίσει τις σπουδές του, όπως συνήθιζαν να κάνουν τα παιδιά των Μελενικίων. Σπούδασε Νομικά και Ιστορία στο Πανεπιστήμο της Γοτίνγκης (Γκαίτινγκεν) και στο Βερολίνο.

Διέκοψε τις σπουδές του στο Βερολίνο το 1821, όταν είχε αρχίσει η Ελληνική Επανάσταση και κατέβηκε στην Ελλάδα. Το γεγονός της κήρυξης της Επανάστασης ενθουσίασε τον Πολυζωίδη.

Διακήρυξις Α´ Εθνοσυνελεύσεως Εις Επιδαύρον (1822) (Πηγή : ΓΕΕΘΑ)

 Εἰς τὸ ὄνομα τῆς Ἁγίας καὶ Ὁμοουσίου καὶ Ζωοποιοῦ καὶ Ἀδιαιρέτου Τριάδος Διακήρυξις Α´ Ἐθνοσυνελεύσεως εἰς Ἐπίδαυρον (1822)

Ἀπόγονοι τοῦ σοφοῦ καὶ φιλανθρώπου Ἔθνους τῶν Ἑλλήνων, σύγχρονοι τῶν νῦν πεφωτισμένων καὶ εὐνομουμένων λαῶν τῆς Εὐρώπης καὶ θεαταὶ τῶν καλῶν, τὰ ὁποῖα οὗτοι ὑπὸ τὴν ἀδιάρρηκτον τῶν νόμων αἰγίδα ἀπολαμβάνουσιν, ἧτο ἀδύνατον πλέον νὰ ὑποφέρωμεν μέχρις ἀναλγησίας καὶ εὐηθείας τὴν σκληρὰν τοῦ Ὀθωμανικοῦ Κράτους μάστιγα, ἥτις ἤδη τέσσαρας περίπου αἰῶνας ἐπάταξε τὰς κεφαλὰς ἡμῶν καὶ ἀντὶ τοῦ λόγου τὴν θέλησιν ὡς νόμον γνωρίσουσα, διώκει καὶ διέταττε τὰ πάντα δεσποτικῶς καὶ αὐτογνωμόνως.

Η «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ» ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (Του Ευαγγέλου Γριβάκου, Αντιστρατήγου ε.α.-Νομικού)

 Ο Εθνομάρτυρας και Πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγας Φεραίος-Βελεστινλής (1757-1798), γεννήθηκε στο Θεσσαλικό χωριό Βελεστίνο (αρχαίες Φέρες).  Σε ηλικία 20 ετών εγκατέλειψε το Βελεστίνο, κατέφυγε στο Λιτόχωρο και μετά στο Αγ. Όρος και την Κων/πολη, όπου και γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη (1726-1806) – παππού του μετέπειτα αρχηγού της Επαναστάσεως Αλ. Υψηλάντη –  τον οποίον και ακολούθησε στο Ιάσιο ως ηγεμόνα της Μολδαβίας.

Οι Αγιασμένες Σημαίες μας!



 

https://agras1907.blogspot.com/2021/03/blog-post_24.html#more

1821 – Ένα πανάρχαιο Έθνος δημιούργησε κράτος

  


200 χρόνια μετά, ερωτήματα και απαντήσεις για την Εθνεγερσία

Του Σπύρου Παν. Κανελλόπουλου *

Επιτρέψτε μου να καταθέσω ερωτήματα, σκέψεις και προβληματισμούς με αφορμή τη διακοσιοστή επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, την Ελληνική Επανάσταση. Μια Επανάσταση που δεν πραγματοποιήθηκε «από το πουθενά». Χρειάστηκαν πλήθος ενεργειών και αποτυχημένων ενόπλων κινημάτων, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ώστε να κερδίσει το Γένος μας, το Έθνος μας την ελευθερία του.