Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Σύμβολα και Συμβολισμοί 200 χρόνια μετά


Πολλά…Εν ολίγοις (26/3/2021)

 Ερωτήσεις κοινής λογικής προς τον ΥΠΕΘΑ Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ

 25 Μαρτίου 2021


Αξιότιμο Κύριο Χουλουσί Ακάρ,
Υπουργό Εθνικής Άμυνας 
της Τουρκικής Δημοκρατίας

Κοινοποίηση:

(1) Αξιότιμο Κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο
 Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας

(2)  Αξιότιμο Κύριο Χαράλαμπο Πετρίδη
Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας 

(3)  Αξιότιμο Κύριο Νικόλαο Δένδια
Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

(4)  Αξιότιμο Κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη
Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το κείμενο στην Αγγλική γλώσσα

Το κείμενο στην Τουρκική γλώσσα

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

Το μέλλον του Εθνικού χώρου του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο

 


Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αυτήν την περίοδο μπροστά σε καθοριστικές αποφάσεις και κινήσεις στην διπλωματική και την στρατηγική «σκακιέρα», τόσο για την κατοχύρωση και προσδιορισμό των απειλούμενων θαλασσίων δικαιωμάτων τους, όσο και για το τραγικά διαιωνιζόμενο θέμα της κατοχής και διχοτόμησης της Κύπρου.

Οι κινήσεις που θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα θα θα καθορίσουν πιθανότητα τα «λιμνάζοντα» θέματα της εθνικής μας πορείας οριστικά ή για απροσδιόριστα μεγάλο διάστημα στο μέλλον. Τόσο στη θαλάσσια δικαιοδοσία και κυριαρχία μας, όσο και στο μείζον θέμα του Κυπριακού.

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821


http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
Ν. Ι. Μέρτζος
Τον σπόρο της Εθνεγερσίας έσπειρε ο Εθναπόστολος Ρήγας ο Βελεστινλής καταγόμενος από το Περιβόλι της Μακεδονικής Πίνδου. Τα έργα του τύπωσαν στη Βιέννη οι αδελφοί Πούλιου από τη Σιάτιστα. Μαζί του εκτελέστηκαν το 1798 οι Καστοριανοί αδελφοί Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ και ο Σιατιστινός Θεοχάρης Τουρούντιζιας. Τον σπόρο του καλλιέργησε η Φιλική Εταιρεία. Το 1820 τέσσερις κορυφαίοι Φιλικοί είναι Μακεδόνες. Αρχές 1820 συναντώνται στο Βουκουρέστι και προετοιμάζουν τον ξεσηκωμό ο Παπαφλέσσας και οι Μακεδόνες Γεωργάκης Ολύμπιος, Γιάννης Φαρμάκης και Χριστόφορος Περραιβός εκπρόσωπος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Το σχέδιο προέβλεπε γενική εξέγερση στις Παρίστριες Ηγεμονίες, στη Σερβία, μέσα στην Κωνσταντινούπολη και από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο, την Κρήτη και όλο το Αιγαίο.