Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ἀπολαύσατε ἐκ τοῦ YouTube


Σεβαστοὶ καὶ Φίλτατοι ἀποδέκται τοῦ παρόντος μηνύματος,
Ἡ ἱστορικὴ πραγματικότης εἶναι σκληρά, καὶ σκληρὰ εἶναι, ἀτυχῶς, ἡ ἀντεθνικὴ ἀλήθεια, ἡ θέλουσα ὅπως οἱ κομμουνιστοσυμμορῖται νὰ ἀπέτυχον μὲν διὰ τῶν ὅπλων, πλὴν τῇ συνδρομῇ καὶ πρωτοστατοῦντος τοῦ «ἡ Κύπρος κεῖται μακράν» καὶ ὄχι μόνον, ἐπέτυχον ὅλους τοὺς στόχους των, ὅλας τὰς ἐπιδιώξεις των καὶ δὴ μετὰ χορῶν, κυμβάλων καὶ ὀργάνων ἐνορχηστρωμένων καὶ κρουομένων ὑπὸ τῆς βουλῆς τῶν Ἑλλήνων άκόμη καὶ κατὰ τὰς μεταμεσονυκτίου ὑπναλέας συνεδριάσεις.

Αποκαλύψεις του Α. Τσίντσιφου για την αρχαιοκαπηλία στην Αμφίπολη

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΙΠριν από το 17ο και  18ο αιώνα και οι Έλληνες, ιδιαίτερα ναυτικοί, τα όποια σημεία - σύμβολα - σημάδια τους τα είχαν σε ΛΑΒΑΡΑ και αυτοσχέδια στοιχεία που δήλωναν την ταυτότητα και τους σκοπούς τους.

Μετά στα δημοτικά τραγούδια αναφέρονταν των αρματολών τα «ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ» με το ΣΤΑΥΡΟ. Το 1807 υπό τον οπλαρχηγό Νικοτσάρα, που πραγματοποιούσε επιδρομές στο Βόρειο Αιγαίο, ευλογήθηκε και υψώθηκε στη Μονή Ευαγγελίστριας  στη Σκιάθο σημαία με λευκό σταυρό σε κόκκινο φόντο.

Κατά μία θεωρία, απορρίφθηκε το κόκκινο και το πράσινο ως χρώματα του Ισλαμισμού και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τελικά έγινε η επιλογή χρωμάτων του ΓΑΛΑΖΙΟΥ της θάλασσας του Αιγαίου μας και του ΛΕΥΚΟΥ των κυμάτων.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ. VIDEO

 


Ο σημαντικός Ιρανός καλλιτέχνης Μπαμπά Ανβάρι στη μικρού μήκους ταινία του «Two & Two» σκιαγραφεί με συγκλονιστικό τρόπο την απόπειρα χειραγώγησης της σκέψης και την επιβολή της εξουσίας με κάθε κόστος.

 

Βασιζόμενος στα γραπτά του Τζόρτζ Οργουελ, ο οποίος στο «1984» έγραφε ότι «ελευθερία είναι να μπορείς να πεις ότι 2 + 2 = 4» ο Ανβάρι αντιστρέφει στην πρόσθεση και παρουσιάζει το πως πραγματοποιείται με τη βία η χειραγώγηση της σκέψης.

Αξέχαστος Πόνος


Σαράντα δύο αφηγήσεις από το μικρασιατικό έπος

978Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο έφερε, πριν από λίγες ημέρες, στο φως η ακάματη γραφίδα του τ. Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ και Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αθανασίου Ε. Καραθανάση.

Ο Αξέχαστος Πόνος, οι σαράντα δύο αυτές αφηγηματικές μικροϊστορίες από το μικρασιατικό έπος, μπορεί μεν να μην «δημοσιευτούν σε κάποια επίσημη ιστορία της Μικρασιατικής Εκστρατείας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο οπισθόφυλλο του νέου συγγράμματός του, ο σεβαστός και αγαπητός μας Δάσκαλος, συνιστά, όμως, εκ του περιεχομένου του, σημαντική συγγραφική συνεισφορά στην καταγραφή της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης.

Και η καταγραφή αυτή είναι ασφαλώς ανεκτίμητη, γιατί διατηρεί τη βιωμένη εμπειρία, εν προκειμένω, δεκαεπτά νεαρών αξιωματικών της Μικρασιατικής Εκστρατείας και πέντε δημοσιογράφων, που συνόδεψαν τον ελληνικό στρατό σ’ αυτήν και εκφράζει, παρά τον πόνο και την άφατη θλίψη, που κουβαλούν οι αφηγήσεις τους, τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν.

Τα Γερμανικά ΜΜΕ επαναφέρουν το θέμα των επανορθώσεων στην Ελλάδα Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο γερμανικός τύπος επανέρχεται στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει επανειλλημμένα τονίσει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει διευθετηθεί πλήρως. Με εξαίρεση ένα ποσό 115 εκατομμυρίων μάρκων που συμφωνήθηκε το 1960 για συγκεκριμένες ομάδες θυμάτων, η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση. Ωστόσο η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αξιώσεις έχουν εκπέσει με τη συμφωνία ‘2+4' του 1990. Στη συνθήκη αυτή, που είχαν συνυπογράψει η Ομοσπονδιακή Γερμανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και οι τέσσερις πρώην κατοχικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Μ.Βρετανία) δεν γίνεται πάντως ρητή α

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 32, 9 Οκτωβρίου, 2019

   

Αγαπητοί φίλοι γειά σας,

Δεν ήταν η πρόθεσή μου να σας ζαλίσω ξανά με τις σκέψεις μου τόσο σύντομα, όμως επειδή μου ήλθαν μερικές πληροφορίες, δεν μπορούσα να μην το κάνω….

Άκουσα εχθές, ότι ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα κ. Paul Thompson από το ΔΝΤ, ετοιμάζετε να φύγει από την ενεργό υπηρεσία, μετά από αίτηση του Διεθνούς Ταμείου, ίσως λόγω της αλλαγής ηγεσίας του ταμείου….. Ο κ. Thompson που αρνείται να φύγει εθελοντικά, απειλεί ότι εάν τον απομακρύνουν, θα γράψει βιβλίο και θα πει όλα τα «βρώμικα» που συνέβησαν για την Ελλάδα και ίσως και άλλες χώρες!!!!

Η Επανάσταση του 1821 στις ξένες εφημερίδες της εποχής

 


Μπορεί οι εφημερίδες να μην ήταν τόσο διαδεδομένες, ούτε και τα μέσα επικοινωνίας να επέτρεπαν τη γρήγορη μετάδοση των εξωτερικών ειδήσεων, ωστόσο η Ελληνική Επανάσταση του 1821 απασχόλησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις εφημερίδες της εποχής. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα ρεπορτάζ εφημερίδων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Πότε μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική η είδηση ότι εξερράγη επανάσταση; Πόσοι.. μήνες πέρασαν για να φτάσει η είδηση στην Αυστραλία; Επίσης, φιλελληνικά δημοσιεύματα, αλλά και… συνεντεύξεις με ηγετικές προσωπικότητες της Επανάστασης, όπως ο Κωνσταντίνος Μπότσαρης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης – όλα στο σπάνιο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Η Μαχη των Οχυρων (6-9 Απριλίου 1941)

 


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΑΛΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΧΗΣ (ΠΒ)-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Λέγοντας Μάχη των Οχυρών, εννοούμε τον τετραήμερο εκείνο σκληρό, άνισο και επικό αγώνα 6-9 Απριλίου 1941, που έγινε στα Οχυρά, από τον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι το Νέστο ποταμό στη γραμμή των συνόρων, για την απόκρουση της γερμανικής επίθεσης, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνοριακή αυτή γραμμή, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπήρχαν 21 Οχυρά, που αποτελούσαν την οχυρωμένη τοποθεσία, τη γνωστή «Γραμμή Μεταξά», σχεδιασμένη και κατασκευασμένη αποκλειστικά από ελληνικά χέρια, ανώτερη της γραμμής «Μαζινώ» και εφάμιλλη της γραμμής «Ζίγκφριντ».

Χρήστου Γιανναρᾶ : ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ (Μέρος 4/4)

 

Περιεχόμενα

16. Interlude
17. Dissonantia
18. Conclusion sur pédale de dominante
19. Te Deum
20. Γλωσσάρι

16. INTERLUDΕ

Ἐξέλθατε καὶ ἴδετε
ἐν τῷ βασιλεῖ Σαλωμών,
ἐν τῷ στεφάνῳ
ᾧ ἐστεφάνωσεν αὐτὸν ἡ μήτηρ αὐτοῦ
ἐν ἡμέρᾳ νυμφεύσεως αὐτοῦ,
ἐν ἡμέρᾳ εὐφροσύνης καρδίας αὐτοῦ.

ΕΞΕΛΘΑΤΕ καὶ ἴδετε: Πρώτη ἡ ἔξοδος, προϋπόθεση τῆς θέας. Δίχως νὰ δρασκελίσεις τὸ κατώφλι τοῦ οἰκείου καὶ ἀσφαλοῦς, δίχως ἀπόσταση ἀπὸ τὴν ἔνδον αὐτάρκεια, τὸ ὁρώμενο διαθλᾶται σὲ φαντασιώδη ἀπεικάσματα. Ἡ βασιλεία καὶ ὁ στέφανος, ἡ ἡμέρα κι ἡ μητέρα, ἡ εὐφροσύνη καὶ ὁ νυμφώνας, μένουν ἰδεατὰ περιγράμματα τοῦ αἰσθήματος, ἂν λείψει ἡ τόλμη τῆς ἐξόδου στὴ σχέση μὲ τὸ πραγματικό.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!

 Οι υπερασπιστές των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση απέναντι στην ισχυρότερη πολεμική μηχανή της εποχής. Ήξεραν ΠΟΙΟΥΣ είχαν για αντιπάλους. Ωστόσο είπαν ΟΧΙ στους κατακτητές. Πολέμησαν για την Πατρίδα έχοντας Πίστη. Το μήνυμα της Μάχης των Οχυρών παραμένει επίκαιρο:

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ
Τιμή και Δόξα στους ΗΡΩΕΣ των Οχυρών


Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος