Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Ο Ερντογάν έβαλε την EE στον καναπέ και πανηγυρίζει για τη στήριξη της

 Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

 

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, Πόσο μάλλον ένα …βιντεο! : «Εμ»…ακούστηκε να λέει με έκδηλη αμηχανία η Πρόεδρος της Κομισιόν ,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπροστά στις κάμερες, όταν συνειδητοποίησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε να της προσφέρει μία «ισότιμη» πολυθρόνα δίπλα του ,κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα. Προφανώς γιατί είναι …γυναίκα. Και γι αυτό κάθισε στον καναπέ!

“Η Θρακική Διώρυγα, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς, αξίζει ίσαμε δύο Τουρκικές διώρυγες!”

  


Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός

Όταν το 2007 έγραφα το κείμενο για τη Θρακική Διώρυγα {Εικόνα Α΄, & 1}, είχα την αφέλεια ότι δεν θα γύριζαν την πλάτη στην ιδέα αυτή. Από την Ελλάδα ή έστω την υπόλοιπη Ευρώπη. Ή ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Ναι μεν μιλούσα από δεκαετιών για ένα by pass των θαλασσίων Δαρδανελίων, όμως δεν πήγαινε ποτέ το μυαλό μου, μέχρι τη διώρυγα. Έμενα στα Χερσαία Δαρδανέλια. Στο ότι: “Τα Δαρδανέλια της ξηράς βρίσκονται στον Έβρο”, όπως σημειώνει στην υπέροχη εξιστόρηση για την ευρύτερη περιοχή και τα μαρτύρια των λαών της, ο φιλέλληνας Henry Morgenthau στην αυτοβιογραφία του, όταν ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ, στην Τουρκία των γενοκτονιών.

Τα Wikileaks εμπλέκουν τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θ.Ντόκο σε διαρροή πληροφοριών στην Τουρκία Νέο σοκ για την κυβέρνηση η αποκάλυψη από τα wikileaks, σύμφωνα με την οποία υπήρξε  διαρροή εμπιστευτικής έκθεσης για την Τουρκία από τον νυν Εθνικής Ασφαλείας Θάνο Ντόκο την εποχή που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ τον Απρίλιο του 2010.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιούν τα  Wikileaks ο Θάνος Ντόκος διέρρευσε μέσω προσωπικού του mail στην Τουρκική Πρεσβεία στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, αδημοσίευτη έκθεση.Να σημειωθεί βεβαίως ότι κάποια  στοιχεία της έκθεσης δημοσιεύθηκαν λίγο αργότερα  από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Καραμανλής κατά Σημίτη: “Αναγνώρισες δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, έδωσες και δεν πήρες τίποτα”

  Με δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντά στον πρωθυπουργό της περιόδου των Ιμίων Κώστα Σημίτη, για όσα ο τελευταίος υποστηρίζει για την “επιτυχία” του Ελσίνκι.

Η δήλωση Καραμανλή:

Συνεχίζει ο κ. Σημίτης να γράφει για τη λεγόμενη «επιτυχία» του Ελσίνκι. Έχω πάντα επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων και, μάλιστα, σε μια δύσκολη φάση τους που είναι τώρα σε εξέλιξη. Όμως, η εμμονή και η συνεχής επανάληψη επιβάλλουν να ειπωθούν τελικά κάποια πράγματα, για λόγους ιστορικής ακρίβειας. Και αφού παραβλέψω την αναφορά σε μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο.

Γιώργος Ρωμανός: H Τουρκία και με ΝΑΤΟ (αποφυγή κυρώσεων) και με Ρωσία, μέχρι να τη χτυπήσει η Ρωσία