Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Οι στρατηγοί τον άφησαν να ξεχαστεί όπως ξεχάστηκε και η ηρωική του προσφορά στη Κύπρο


https://3.bp.blogspot.com/-C1GHrfS0NfE/WWIm9ELdB7I/AAAAAAACLpQ/Lmij-UhsEfot1CjWYJRKgTdLYeXOqhIAwCLcBGAs/s640/%25CE%25BC2.jpg

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΙΚΑΚΗΣ, ο Ήρωας που τσάκισε τον "Αττίλα"!
Διέλυσε έξι άρματα

Ο Μανώλης Μπικάκης, 20 χρονών παλικάρι βρέθηκε σε έναν άγνωστο χώρο τον οποίο κλήθηκε να υπερασπίσει μαζί με τους υπόλοιπους καταδρομείς. Στο χάος των μαχών έχοντας στη διάθεση του ένα ΠΑΟ (Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρομήσεως) και 8 βλήματα είναι σε ένα ύψωμα στα δυτικά της...
Λευκωσίας στη περιοχή του Αγίου Δομετίου. Μαζί του είναι μόνος ακόμα ένας καταδρομέας από τη Κρήτη.

ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΩΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ


                                                           Δημήτρης Κ. Μπάκας

Το θάρρος  θαυμάζουμε όλοι μας περισσότερο από όλες τις αρετές!  Ποιος δε θαυμάζει τους ήρωες; Το θάρρος είναι η υπέρβαση του φόβου, που είναι  το πιο  έντονο αρνητικό συναίσθημα. Παραλύει κάθε ψυχική και σωματική  δύναμη όταν μας καταλαμβάνει ο φόβος.  Τα χάνουμε ! Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.. Σαστίζουμε , είμαστε ανήμποροι και δυστυχείς.  Παύουμε να ζούμε!

Το θάρρος συμπίπτει με την ευψυχία, την ανδρεία, την αρετή των ηρώων!  Το θάρρος είναι αυτό που σπανίζει και έχει μεγάλη αξία, και όχι η δειλία ή ατολμία που τόσο αφθονούν.

Κάθε αρετή , όμως, δεν είναι για χειροκρότημα! Και το θάρρος μπορεί να φανεί χρήσιμο στους πάντες και στα πάντα. Τόσο στο καλό και στο κακό! Το θάρρος δεν αλλάζει τη φύση εκείνου που υπηρετεί. Μία θαρραλέα κακία παραμένει κακία και ένας θαρραλέος φανατισμός παραμένει φανατισμόςΚάθε αρετή, όμως, προσβλέπει πάντα στο γενικό καλό

Το μόνο «γαλάζιο» που θα δουν οι Τούρκοι: τον βυθό του Αιγαίου - γράφει ο Δάσκαλος Δημήτρης ΝατσιόςΗ λέξη «ψυχαγωγία», σύμφωνα με μια νόστιμη παρετυμολογική ερμηνεία, παράγεται από τις λέξεις «ψύχος» και «αγωγός». Σωλήνας, δηλαδή, από τον οποίο διέρχεται, ψύχος, δροσιά.

 Διηγούνται ότι στην αρχαία Αθήνα, οι δούλοι, τα «δορυάλωτα ανδράποδα», οι αιχμάλωτοι πολέμου, όπως περιφρονητικώς τους ονόμαζαν, καταδικάζονταν διά βίου στα λατομεία και στην εξόρυξη μετάλλων. Η μεταχείριση ήταν απάνθρωπη, ισοδυναμούσε με καταδίκη σε αργό θάνατο. Δούλευαν-κυριολεκτεί η λέξη-στα βάθη της γης, εν μέσω πνιγηρής, μολυσμένης ατμόσφαιρας. Η μόνη τους παρηγορία και αναψυχή ήταν οι ανάσες καθαρού, ψυχρού αέρα, που μετέφεραν σωλήνες, αγωγοί, οι οποίοι έφταναν ως την επιφάνεια.

Επίπεδα εμπλοκής της Γαλλίας σε ελληνοτουρκική σύρραξη

 


Η Γαλλία από γεωστρατηγική άποψη είναι παγκόσμια δύναμη με συμφέροντα σε όλη την υφήλιο. Είναι επίσης μια χώρα την οποία επανειλημμένως έχει απειλήσει φραστικά ο Ερντογάν, αλλά και με το γνωστό ναυτικό επεισόδιο ανοικτά της Λιβύης. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η Γαλλία έχει σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου, επίσης, ότι το Παρίσι θεωρεί αδιανόητο η Τουρκία να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειος.

Η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μετά τις ΗΠΑ και την Τουρκία διατηρεί τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ. Διαθέτει τον έκτο πολεμικό στόλο παγκοσμίως και πυρηνικά όπλα όλων των επιπέδων και στους τρεις κλάδους. Όπως προαναφέραμε, τα γαλλικά συμφέροντα στην Μεσόγειο είναι αντίθετα με εκείνα της Άγκυρας. Στη σύγχρονη ιστορία, άλλωστε, οι δύο χώρες, πάλαι ποτέ αυτοκρατορίες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων υπήρξαν αντίπαλοι.

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης: Το Αγιασμένο και Προδομένο Εικοσιένα

 

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης: Το Αγιασμένο και Προδομένο Εικοσιένα

Φόρος τιμής στον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης

Το Αγιασμένο και Προδομένο Εικοσιένα

 

Πρόλογος

Πλησιάζουμε στη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821* (1821-2021), και δυστυχώς αυτά για τα οποία αγωνίσθηκαν και έχυσαν το αίμα τους οι ηρωικοί πρόγονοί μας, η χριστιανική δηλαδή πίστη και η εθνική ελευθερία, ακόμη δεν έχουν κατορθωθή. Από της πλευράς αυτής δικαιολογείται ο τίτλος Το αγιασμένο και προδομένο ’21, διότι ενώ ο αγώνας είχε αγιασμένες όντως ρίζες, γιατί προερχόταν από την αγιασμένη φύτρα της Ρωμιοσύνης των μεγάλων Αγίων και Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία είχε τραφή μετά την άλωση από το αίμα των Νεομαρτύρων της Τουρκοκρατίας, και ενώ ο πόθος της εθνικής ανεξαρτησίας, “το ποθούμενον” του Αγίου Κοσμά, ήταν η κινητήρια δύναμη του αγώνος, υπήρξε σταδιακά και συστηματικά σχεδιασμένη από ξένες δυνάμεις προδοσία των δυο αυτών βασικών στόχων της Επαναστάσεως.