Σάββατο 24 Απριλίου 2021
Η “Διπλωματία” των… μπερδεμένων μηνυμάτων!
Γράφει ο Θανάσης Κ.
Το πρώτο μέλημα της Διπλωματίας είναι να πολλαπλασιάζεις τους φίλους σου και να ενισχύεις τις συμμαχίες σου. Όχι να “καλοπιάνεις” τους εχθρούς σου, απογοητεύοντας τους δυνητικούς σου συμμάχους κάθε στιγμή…
* Εξωτερική Πολιτική είναι να διεκδικείς γεωπολιτικούς ρόλους για τον εαυτό σου, υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον σου, τέτοιους που να ταιριάζουν με τα συμφέροντα και τις γεωπολιτικές προτεραιότητες άλλων κρατών στην περιοχή. Και να φτιάχνεις συμμαχίες που δίνουν σε σένα ασφάλεια και στην περιοχή σταθερότητα.
ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ. Η ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Το Παγκράτιον ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες, που ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) το ορίζει ως εξής: «ὁ δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ’ ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός». Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που “κατέχει την κυρίαρχη δύναμη” ή αυτός που “κυριαρχεί απόλυτα”, ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.
Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ήταν θεαματικό και δημοφιλές (“Εν Ολυμπία το κάλλιον” , Φιλόστρατος), αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των αντιπάλων (Παυσανίας Η,10.1). Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το 200 π.Χ. εισήγαγαν κι έναν λιγότερο βίαιο διαγωνισμό “Παγκρατίου παίδων” για τα νέα αγόρια.