Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

 ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δρ. ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ


Ο Κύριός μας...


🌿

Στην Χημεία, Αυτός μετέτρεψε το νερό σε κρασί...

(Κατά Ιωάννη 2.1-11)

🌿

Στην Βιολογία, γεννήθηκε χωρίς να έχει συλληφθεί στη κοιλία της Αγίας Μητέρας Του με τον φυσικό τρόπο...

(Κατά Ματθαίον 1.18-25)

🌿

Στην Φυσική, διέψευσε το νόμο της βαρύτητας, όταν περπάτησε πάνω στα κύματα και όταν ανελήφθη στους ουρανούς...

(Κατά Μάρκον 6.49-51)

🌿

Στην Οικονομία, απέρριψε τη θεωρία των Μαθηματικών όταν χόρτασε 5.000 άτομα έχοντας μόνο πέντε άρτους και δύο ψάρια και στο τέλος ακόμα περίσσεψαν και δώδεκα κοφίνια γεμάτα...

(Κατά Ματθαίον 14.17-21)

🌿

Στην Ιατρική, θεράπευσε αρρώστους, παράλυτους και τυφλούς χωρίς να τους χορηγήσει κανένα φάρμακο.

(Κατά Ματθαίον 9.19-22 & Κατά Ιωάννη 9.1-15)

Συνθήκες ναυτικής απαγόρευσης για Τουρκία η προσθήκη του Spike NLOS στα μικρά πλοία του ΠΝ: Ολοκληρωτική αποτροπή…

 


 
Μπορεί ο Στρατός Ξηράς να τρέχει ήδη την αξιολόγηση του αντιαρματικού Spike NLOS, όμως όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Επιτελείου, αυτό το έξυπνο όπλο είναι μια υπόθεση που αφορά άμεσα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι Κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για να θωρακιστούν με αυτό το Ισραηλινό όπλο που από μόνο του φέρνει τα πάνω κάτω στο Αν. Αιγαίο.

Τι συμβολίζει η Μεγάλη Πέμπτη


    Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα προχωρεί προς την αποκορύφωσή του. Την ημέρα αυτή γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές Του δίνοντάς τους από ένα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα Του και κρασί που συμβολίζει το αίμα Του. Το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν με όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια. Βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες αγρυπνούν στην εκκλησία και μοιρολογούν το Χριστό. Προσκυνάνε τον Επιτάφιο όλοι και περνάνε από κάτω "για να τους πιάσει η χάρη του Χριστού".
    Σε μερικά μέρη τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζουν τον Ιούδα. Με παλιά ρούχα φτιάχνουν το ομοίωμα του και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας "καψίδια". Κάθε νοικοκυρά δίνει ό,τι της βρίσκεται. Κληματόβεργες, λινάτσες ή του ρίχνει πετρέλαιο.
    Την ημέρα εκείνη, σύμφωνα με την εκκλησία, έγινε ο Μυστικός Δείπνος –από εκεί ξεκινά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Το ίδιο βράδυ ο Ιούδας προδίδει τον Χριστό, ο οποίος συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής, όπου έχει πάει για να προσευχηθεί με τους μαθητές του.
    Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια ή τις λεγόμενες «κουλούρες της Λαμπρής», οι οποίες επίσης συμβολίζουν την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται με το ζύμωμα και γίνεται ψωμί.
    Στην εκκλησία το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ περιφέρεται και ο Σταυρός του Ιησού, συμβολίζοντας τη Σταύρωσή του. Αργότερα γίνεται και ο στολισμός του Επιταφίου από γυναίκες και κορίτσια. Σε πολλά μέρη της Ελλάδα, μάλιστα, οι γυναίκες διανυκτερεύουν στην εκκλησία, «φυλάγουν και μοιρολογούν το Χριστό» όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό. Σε κάποιες εκκλησίες, ωστόσο, ο στολισμός του Επιταφίου γίνεται Παρασκευή μεσημέρι.
    Το κύριο έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και το ζύμωμα των τσουρεκιώνΑυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.