ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα για την πρόκληση της πτήσης τουρκικού UAV στην Ορεστιάδα. “Διαρροές” από “πηγές” που μοιάζουν περισσότερο με “κομματικά τρολ” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν μάταια να υποβαθμίσουν την πρόκληση ,αναφέροντας ότι το τουρκικό Bayraktar “μπήκε λίγο και παρέμεινε ελάχιστα” πάνω από την Ορεστιάδα! Δυστυχώς η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και καλό θα ΄ναι να το καταλάβουμε.
Τρίτη 4 Μαΐου 2021
Η διπλωματική υποκρισία, όπλο του Ερντογάν
Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Σε τελευταίο άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο συνάδελφος Γ.Π. Μαλούχος, πολύ εύστοχα, μας θύμισε ένα σημαντικό βιβλίο: τον «Επιτήδειο Ουδέτερο» του Φρανκ Βέμπερ (Εκδόσεις Θετίλη, 1993), στο οποίο ο συγγραφέας του περιγράφει την τουρκική εξωτερική πολιτική στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και με την ευκαιρία αυτή, παραπέμπει και στην πολιτική του Κεμάλ Ατατούρκ, μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Περιγράφει έτσι τον τρόπο με τον οποίον ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας κινήθηκε με ευελιξία ανάμεσα στα έντονα συγκρουσιακά συμφέροντα των ισχυρών κρατών της Δύσης, της Μεσευρώπης και της Ρωσίας. Ο Κεμάλ είχε κατανοήσει το ολοκληρωτικό σφάλμα της Τουρκίας να συνταχθεί με τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο και να στραφεί κατά των Άγγλων και Γάλλων, που ήταν ισχυρές ναυτικές και στρατιωτικές δυνάμεις με σημαντικά αποικιακά ερείσματα.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
Αγαπητέ μου φίλε
Έχουμε όλοι αναλάβει μια προσπάθεια για να αλλάξει ή να εξαφανιστεί η απαράδεκτη αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί αυθαιρέτως από τον κ. Μπουτάρη στο πάρκο μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου, γιατί γράφει ανιστόρητο ψεύδος και αποτελεί διχαστική φαιά κομματική προπαγάνδα. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώνουμε ονόματα συμπολιτών μας, οι οποίοι συμφωνούν να προσυπογράψουν μια επιστολή μας προς τον Δήμαρχο κ. Ζέρβα. Όσο πιο πολλά ονόματα συγκεντρωθούν τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκήσουμε, ώστε να γίνει επιτέλους η επιζητούμενη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Παρακαλώ να στείλετε με προώθηση αυτό το μέηλ σε φίλους σας και σε περίπτωση συμφωνίας τους πρέπει να προωθήσουν απάντηση στο μέηλ του κ. Δημ. Καραμήτσου ( dtkarami@yahoo.gr ) γράφοντας επώνυμο, όνομα και ιδιότητα-επάγγελμα, ώστε να περιληφθούν στους συνυπογράφοντες. Δεν απαιτείται η υπογραφή σε χαρτί γιατί αρκεί η απάντηση στο μέηλ.